11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Rustikalna haljinica – od ideje do bronce u mjesec dana

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije i to u tri kategorije – Kreativni sat za osnovne, Kreativni kalendar za srednje škole i Kreativni planet za visokoobrazovne ustanove.

Poziv na natjecanje došao je i na adresu Srednje strukovne škole Vinkovci, mogao se prijaviti tko god je htio, a jedini uvjet bila je dobra ideja i inovativan proizvod. „Vidjela sam poziv, sinula mi je ideja što bi okvirno mogli napraviti, predstavila sam je djeci za koju sam mislila da bi se htjeli uključiti, a one su odmah uzele mobitel i prijavile nas“, kako je sve počelo rekla nam je profesorica Ljubica Kolarević, mentorica brončanog tima.

Naime, tim Mlade modne dizajnerice koji se sastojao od tri člana –  modne tehničarke 3.b razreda, Dajana Barišić i Lena Dretvić i njihova mentorica Ljubica Kolarević u konkurenciji 71 tima, osvojile su visoko treće mjesto.

Od ove godine pohađaju novi predmet naziva Računalno modeliranje i dizajniranje kroja koji se temelji na tekstilnom interijeru, pa su upravo na ovom natjecanju htjeli pokazati što su sve dosad naučili. Uz pomoć softvera i računala napravili su kroj presvlake za stolicu, koji su nazvali Rustikalna haljinica i tako je započeo jednomjesečni proces od ideje do gotovog proizvoda.

„Prvo smo istraživali kulturnu baštinu Slavonije, Baranje i Srijema, ali i ono što se nudi i kako su uređeni tradicionalni ugostiteljski objekti na našem području. Poznati smo po bogatoj gastro ponudi pa nam je to bila i svojevrsna misao vodilja. Uvidjeli smo kako su svi rustikalni restorani, odnosno oni koji nude domaću slavonsku hranu, uređeni na isti način – imaju drveni interijer i, kako smo ih mi nazvali, gole stolice“, ideju o Rustikalnoj haljinici dodatno je obrazložila profesorica Kolarević.

Na natjecanju su bile ponuđene tri teme – glagoljica, mitologija i put svile, a vinkovački srednjoškolci odlučili su se za mitologiju jer su se ostalim temama bavili i prije. Proučavanjem starih Slavena, njihovih običaja i vjerovanja naišli su na boga Peruna i njegovu ženu Peruniku što su povezali s cvijetom istog imena koji je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine proglasila endemskim nacionalnim cvijetom. Kako bi sve bilo u duhu tradicije, odlučili su se za materijal žuticu i crvenu boju jer je većina promatranih ugostiteljskih objekata na stolovima imala dobro poznate crveno-bijele karirane stolnjake.

„Ideju smo zajedničkim snagama razrađivali, a kako bi naš proizvod pokazali u pravom svijetlu odlučili smo ga donijeti na natjecanje i tako upotpuniti našu prezentaciju“, istaknula je mentorica napomenuvši kako su na taj način pokazali da i tekstil može biti inovativan i kreativan te da se on ne temelji samo na odjevnim predmetima.

„Na ovaj smo način promovirali bogatu tradiciju, ali i našu školu i zanimanje što je meni najbitnije. Učenici su sretni i zadovoljni što su sudjelovali, posebice jer smo se prvi puta okušali u takvoj vrsti natjecanja i odmah osvojili tako veliku nagradu i priznanje“, zaključila je profesorica Kolarević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno