-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

S iskustvom iz Njemačke, Petar Živković uspješno pokrenuo posao u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon sedam godina života i rada u Njemačkoj, obitelj Živković odlučila se vratiti u svoj rodni grad i nije požalila. Supružnici Petar i Jasmina otvorili su svoje obrte i zadovoljni su u kojem smjeru se razvija njihova poduzetnička priča.

Svoje iskustvo i znanje u poslovima preciznog zavarivanja vlasnik obrta Petar Živković brusio je u 1600 kilometara udaljenim pogonima njemačkog Siemensa, a danas ih uspješno prenosi u svojim Vinkovcima gdje je pokrenuo posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja. Nije bilo lako, no uz 170 tisuća kuna državne potpore za pokretanje posla i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru, došao je do onoga što je cijela obitelj dugo priželjkivala.

„Uvjeti su bili glavni okidač povratka, ali već smo neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam da i ovdje ima potrebe za ovakvom vrstom posla i majstorima, interesa za industrijski namještaj je puno pa posla ne nedostaje. Jako sam zadovoljan”, priča nam Petar, trenutno jedini zaposlenik, no s obzirom na opseg posla, smatra kako će u budućnosti itekako biti potrebe za proširenjem i zapošljavanjem novih ljudi.

Posljednji je sredinom studenoga prošle godine uselio u prostore Poduzetničkog inkubatora gdje je smjestio svu potrebnu opremu od koje ponosno ističe bravarski 3D stol – trenutno jedini takav u Hrvatskoj. Sve je, kaže ovaj otac dvoje djece, kupio zahvaljujući potporama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a sretni su jer je i Jasmina vlasnica vlastitog obrta.

Proizvodni pogon Bravarije Živković danas je posjetio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji nije krio zadovoljstvo činjenicom da se mlada obitelj vratila iz inozemstva i ovdje uspješno pokrenula posao.„Ono što su prošli vani možda nije bilo loše, no nedostajala im je njihova obitelj, njihov grad. Danas su ovdje pokrenuli poslove i nadam se da će biti jedan kotačić koji će potaknuti sve one koji će se u nekom trenutku poželjeti vratiti, donijeti iskustvo, stvarati poslovne prilike u Vinkovcima”, istaknuo je gradonačelnik. Imajući na umu kako je potreba za prostorom velika, budući da je Inkubator konstantno popunjen, Bosančić je za ovu godinu najavio projektiranje i završetak Zone Zalužje. „Nova zona od 130 hektara bit će okrenuta poduzetnicima, želja nam je u gradu imati i veće tvrtke. Očekujemo da će i drugi povratnici donijeti svoja iskustva u Vinkovce, a nadamo se i plaće”, dodao je.

Reći ćemo i kako 25. veljače Poduzetnički inkubator slavi tri godine postojanja. Uz popunjenih 12 uredskih i 5 proizvodnih prostora traži se mjesto više, naročito kada su proizvodni kapaciteti u pitanju.

„S popunjavanjem smo krenuli na početku korone i bez obzira na sve uspjeli smo popuniti sve moguće jedinice. Danas je 100% popunjen. Dosad su kroz naše prostore prošle 24 tvrtke, a trenutno zapošljavaju 40 ljudi. Desetak firmi je u posljednje tri godine „preraslo” Inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj”, pojasnio je direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja.

Prema istraživanjima Tehnološkog parka, oko 40 tvrtki na području grada ima potrebe i interesa za inkubacijom, dodaje.

Zanimljivo je i kako Tehnološki park Vinkovci, u čijem sastavu djeluje i Poduzetnički inkubator, u suradnji s Bravarijom Živković planira pokrenuti edukacije kadrova za precizno varenje, nešto slično kao što već rade u vidu Edukacijskog centra za svjetlovodne tehnologije gdje pripremaju polaznike za rad na optičkoj mreži.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno