16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

S tolerancijom se ne rađa, ona se uči!

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

S tolerancijom se ne rađa, ona se uči!, glavna je poruka današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci. Program je obuhvatio predavanje policijske službenice za prevenciju Vukovarsko-srijemske županije, školske psihologinje te dvije socijalne radnice Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, a započeo je točno u 5 do 12 – simbolikom se prikazalo kakvo je točno stanje.

U ovim izazovnim vremenima nije nimalo lako biti tolerantan, a upravo je to razlog organizaciji ovakvih aktivnosti. „Nije nimalo lako biti tolerantan, ali opet moramo imati vjere i nade da s malo truda svi možemo puno više postići. Mogu reći da su učenici ove škole tolerantni, ali bitno je naglasiti da uvijek ima mjesta za napredak i jako je bitno preventivnim programima kao što je ovaj djelovati na učenike”, rekao je ravnatelj Domagoj Bujadinović dodavši kako su iznimno ponosni što su se i vanjske institucije uključile u obilježavanje.

Sve je započelo kratkim izlaganjem policijske službenice Mirne Marić koja je simpatičnim pitanjem „Rade li svi policajci loš posao?” potaknula raspravu o predrasudama na što se nadovezala i školska psihologinja koja je prezentirala rezultate istraživanja provedenog u ovoj srednjoj školi s ciljem ocjenjivanja koliko su učenici tolerantni.

„Radionice smo zamislili na razini svih naših razreda jer će naša stručna služba, pedagoginja i psihologinja obići sate razrednika i sa svakim razredom pričati o toleranciji. Kako je prošli tjedan nastava bila online, mi smo to iskoristili te pozvali naše učenike malo promisliti o toleranciji kroz kreativno izražavanje, a ova je radionica zapravo točka na i toga što su radili”, naglasila je Livija Pribanić, profesorica engleskog jezika i voditeljica projektnog tima u Srednjoj strukovnoj školi zaključivši kako se trude svaku izazovnu, ili čak konfliktnu, situaciju riješiti kroz razgovor i na miran način okrenuti na pozitivu.

Radionice su provele socijalne radnice Centra za nestalu i zlostavljanju djecu iz Osijeka, a tema je bila putovanje, odnosno odabir s kim bi ili ne bi putovali. „Cilj nam je osvijestiti imamo li predrasude ili stereotipe prema nekim grupama ljudi ili pojedincima, a drugo što želimo postići je upozoriti na manjak tolerancije na internetu. Djeca i mladi moraju znati da postoji mogućnost na prijaviti neprimjeren sadržaj na internetu, i to putem društvenih mreža ili na našim stranicama”, poručila je stručna suradnica Ana Veočić koja je istaknula kako je potrebno naglasiti da svi moramo biti tolerantni i uvažavati tuđa mišljenja i stavove, posebice sada kada se ona često razilaze.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno