Kontaktirajte nas

Vijesti

S vojnicima na prvoj crti, s ranjenicima u bolnici, uz svoje Vinkovce bio je i u najtežim trenutcima

Objavljeno

-

Nakon 48 godina svećeničke i 38 godina obnašanja službe župnika župe Sv. Euzebija i Poliona, od kojih je 26 godina bio dekan Vinkovačkog dekanata, u mirovinu odlazi čovjek koji je svoj život posvetio Vinkovcima i čije će ime ostati trajno upisano u dugoj i bogatoj povijesti najstarijeg grada u Europi. Monsinjor Tadija Pranjić svojim župljanima i svim Vinkovčanima predstavljao je ne samo nekoga tko prenosi riječ Božju nego i istinski oslonac u teškim vremenima.

Posebno se to odnosi na ratni period kada su Vinkovci i Hrvatska proživljavali najteže trenutke u svojoj novijoj povijesti. Neprestano na raspolaganju građanima i vojnicima, ranjenicima, mons. Pranjić ostavio je dubok trag u sjećanju svojih sugrađana, ali i vjernika diljem Hrvatske.

Vinkovčani će uvijek pamtiti kada je 1991. godine, unatoč stalnom granatiranju, u podrumu Vinkovačke bolnice, udaljene samo nekoliko stotina metara od prve crte obrane, slavio misu polnoćku tijekom koje je naglašavao da zlo nema posljednju riječ i da dobro mora pobijediti. Pamte se i prvi dani svibnja te godine kada su u Borovu Selu mučki ubijena dvanaestorica hrvatskih redarstvenika. To podmuklo ubojstvo duboko je potreslo hrvatsku javnost, Slavoniju i Vinkovce, a mons. Pranjić i u tim je trenutcima bio uz svoj narod služeći misu zadušnicu u „Velikoj crkvi“, na kojoj se okupilo 15 tisuća ljudi. Doživio je i ono što je malo koji župnik za svoga vijeka prošao kada je u večernjim satima 20. studenoga 1991. godine tenkovima i haubicama iz Mirkovaca i Jankovačke Dubrave zapaljena župna crkva sv. Euzebija i Poliona, srušen toranj i uništena zvona. I tada, promatrajući svoju crkvu u plamenu, čvrsto je vjerovao kako će svjetlo pobijediti tamu.

Pred sam odlazak u mirovinu dočekao je i konačni završetak duge poslijeratne obnove središnje vinkovačke crkve. Završetak te obnove označila je obnova središnjeg oltara čime je ujedno završena i jedina cjelovita restauracija u povijesti ove vinkovačke crkve, a koju je dala izgraditi austrijska carica Marija Terezija. Današnja sveta misa u crkvi sv. Euzebija i Poliona bila je oproštajno misno slavlje Tadije Pranjića od kojeg su se oprostili brojni Vinkovčani i Vinkovčanke, među kojima i gradski vijećnici i pročelnici, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

„Monsinjor Tadija Pranjić svojom je ljubavlju i hrabrošću, i u najtežim trenutcima, ostavio neizbrisiv trag u našim srcima. Njegovo uvjerenje kako dobro uvijek mora nadjačati zlo treba nam svima biti putokaz, a njegova ljubav prema Slavoniji i hrvatskom narodu obveza da čuvamo naše Vinkovce i svakim danom dajemo sve od sebe za bolju budućnost ovog ponosnog grada“, poručio je gradonačelnik.

Grad Vinkovci više puta iskazao je zahvalnost mons. Pranjiću na svemu što je učinio kao svećenik i kao župnik. Upravo on bio je među prvim dobitnicima Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” 2000. godine kada je ovo priznanje ustanovljeno. Dobitnik je i mnogih drugih vrijednih priznanja, a kao kruna svega 2020. godine odlikovan je visokim državnim priznanjem, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Vijesti

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

Objavljeno

-

Napisao/la

    75 pregleda
Foto: Stella Mešić

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava modna priča koja donosi dašak Slavonije, narodne nošnje i folklora. Ti motivi obilježili su njezino djetinjstvo, prate ju i ostatak života, pa je upravo njima odlučila zaključiti jedno važno životno razdoblje.

Odjeću voli otkako zna za sebe, voli pronalaziti stare komade po ormarima, pregledavati i prekrojavati. Nema joj ništa draže kada svoju osobnost slobodno može utkati u razne odjevne kombinacije, stoga i ne čudi da je i svoje obrazovanje okrenula u tom smjeru. 23-godišnja Ines Barić ističe se u moru ljubiteljica mode, jer na stil kakav ona ima ne nailazite često. Prve korake u tom svijetu započela je već upisivanjem smjera Arhitektonski tehničar u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, a neko zrelije viđenje i dublje promišljanje o modi kreće s upisom Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kruna trogodišnjeg studiranja bio je završni rad koji je Ines posvetila vlastitoj kolekciji u kojoj je spojila etno tradiciju i suvremenu modu.

“Kada sam krenula razmišljati o izradi završnog rada počela sam razmišljati o događajima koji su me obilježili i izgradili kao osobu. Znala sam da moram u tu priču uključiti Slavoniju iz koje dolazim, ali i folklor jer je i on bio važan dio mojeg života. Pa sam tako kroz promišljanje što to zapravo za mene znači i kroz istraživanje jedne bogate kulture odlučila unijeti dio sebe i ispričati svoju prvu malu modnu priču”, govori nam ambiciozna Ines, rođena Ivankovčanka.

Napominje kako ova kolekcija prezentira njezinu osobnost i karakter. Kroz njezino stvaranje propitkivala je samu sebe te u odjeću uspješno unijela dio svoje osobnosti. Priča priču o odrastanju u Slavoniji, plesu, dječjoj igri i periodu života koji ju je na neki način izgradio.

Foto: Stella Mešić

“Odlučila sam dublje proučiti ono s čime sam godinama okružena i u čemu sam uživala kao dijete te sve to pretočiti u svoju kolekciju. Tu konkretno mislim na odrastanje sa sestrama i prijateljima s kojima sam provodila dane igrajući se vani, ali i na folklor u koji sam bila uključena gotovo 10 godina. Sve to, naravno uz odgoj i podršku mojih roditelja, oblikovalo je moje djetinjstvo i život u mlađim godinama, a time i gradilo moj karakter”, dodaje.

U stvaranje svog završnog rada Ines je uključila i vinkovačku fotografkinju Stellu Mešić, krojačicu Ivu Berać iz Cerne te obiteljsku tvrtke Lergiss iz Vinkovaca koja proizvodi kožnu odjeću. Sinergija ovih Slavonaca uistinu ostavlja bez daha, njihova kreativnost inspirira, a ljubav prema onome što rade prenijet će na vas s neopisivom lakoćom. Ines za svoje suradnike kaže kako su stručni, voljni pomoći i dati savjet te ih bez ikakve zadrške naziva toplim osobama velikog srca. Bili su joj inspiracija i podrška u cijelom ovom procesu – još posebnijem jer iza njega stoje Slavonci.

Kako kaže, fotografijama su htjele dočarati ljepotu Slavonije, njezinu prirodu, dio razigranog odrastanja, ogledalom prikazati utjelovljenje onoga što Slavonci godinama njeguju i samim time poručiti kako je slavonska kultura neiscrpna riznica koju treba čuvati.

“Drago mi je što se osjećam kao da sam ostvarila ono što sam zacrtala i napravila prvi ozbiljniji korak u izgradnji neke nove, meni važne priče. Osjećam se kao da sam djetinjstvom zatvorila jedno životno poglavlje i tako ušla u neko novo, malo ozbiljnije, ali i dalje kreativno i razigrano”, priča naša sugovornica i dodaje kako očekuje imati priliku nastaviti raditi ono što voli i u to uključiti sve one koji su često u sjeni, neopravdano. Ines je sada fokusirana na diplomski studij koji je upisala u rujnu, a željno iščekuje sve prilike kojima će nastaviti graditi svoj put. Polako, ali sigurno. S ljubavlju.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 2 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 3 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 3 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 5 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 6 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Aktualnoprije 19 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Najčitanije