Foto: Sake Facebook
Sake je punk rock band iz Pule, nastao 2001. godine raspadom Golih jaja i Swindlea. Jezgro banda su činili gitaristi Jadranko Mićanović Mićo i Semijan Giljanović Semi te basist Mladen Miholić.
Prvi dio karijere, band će uglavnom pamtiti po traženju vokalistice i nakon nebrojenih izmjena Sake dobivaju stvarne konture dolaskom pjevačice Ivane Marinčić Giovanne. U međuvremenu je originalni basist Mladen već napustio band, te je na njegovo mjesto došao Jenisej Vinovrški pa je Sake u tom trenutku nastupao kao kvintet u slijedećoj postavi: Mićo i Semi na gitarama, Ivana na vokalima, Jeni na basu te Andrej Barac na bubnju.
Sake 2014. | Giovanna, Semi, Jeni, Mićo i Andrej
Nakon snimanja dva demoa, Sake su zaključili kako je vrijeme da realiziraju i svo debi album. I tako su 2010. i 2011. u studiju “Ja sam gluh” kod Jule snimili svoj prvi dobro znani debi “Getaway”. No kako kod nas idu stvari, album je još dvije godine proveo u bunkeru prije nego li je dospio do publike preko izdavača, zagrebačke kuće Geenger records.
Sakeov furiozni punk-rock je doslovno eksplodirao: već na prvu s naslovnom pjesmom “Getaway” su nas razbili a svakom slijedećom (od njih 12) samo potvrđivali kako uvodna stvar nije bila slučajnost. Na njihov punk-rock, s tek malom primjesom grungea, Motörheada i Nashville Pussyja, malo tko je mogao ostati ravnodušan. A to su potvrdili nizom nastupa po festivalima s kojih su gotovo redovno odlazili kao pobjednici. Jer je publika to tako htjela…

I kako to već biva, kad je Sake dostigao uzlet, iz banda odlazi pjevačica Ivana i basist Jeni. Na sreću, Sake neće ponovno proživljavati višegodišnji put  u potrazi za novom pjevačicom, jer im se ubrzo pridružuje nova  vokalistica Andrea Sardoz, uvelike različita od Ivane, no s puno kvaliteta koje će, pokazat će se, jako oplemeniti band ali zvuk. I nakon nekoliko proba bez basiste, na Andrein nagovor u band dolazio Riječanin Dario Rio. I dok je band naizgled opet bio spreman, Dario će ih zbog posla morati napustiti, zbog čega Sake nagovaraju svog svog originalnog člana Mladena Miholića da se vrati u band. Nakon sat vremena razmišljanja, Mladen je pristao i sada su Sake: Andrea na vokalu, Mićo i Sami na gitarama, Mladen na basu i Andrej na bubnju.
Sake 2020: Semi, Mićo, Mladen, Andrea i Andrej
Ono što je sjajno jest činjenica kako se band nalazi u novom uzletu, uživaju u novopridošlicama i njihovoj pozitivnoj energiji a što je u konačnici rezultiralo i snimanjem dvije posve nove pjesme: “Medicine Man” i “Three House” koje ekskluzivno možete i preslušati odmah nakon ovog teksta.
Energija koju band donosi i dalje je nesmiljena, tek ponešto artikuliranija, no jako primamljiva i vrlo poticajna da ovaj band što prije dovedemo u Vinkovce, kako bi nam pokazali što zaista znaju i u čemu očigledno uživaju. “Medicine Man” i “Three House” su tek tračak onoga što ćemo dobiti na njihovom drugom albumu. Za nadati mi se samo da nećemo na njega morati predugo čekati!
Sake: Medicine Man
Sake: Three House