U prostorijama hotela Villa Lenije u Vinkovcima tijeku je međužupanijski stručni skup za odgojitelje u predškolskim ustanovama Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

Skup je organiziran u sklopu Agencije za odgoj i obrazovanje, domaćin je Dječji vrtić Vinkovci, a tema je: Uloga mentora za uvođenje u rad i stručno osposobljavanje odgojitelja pripravnika.

Skupu nazoči 50 sudionika iz svih pet spomenutih županija, a posebni gosti bila su djeca DV “Lenije” koja su otpjevala nekoliko dječjih pjesama kao uvod u skup.

“Tema je mentoriranje u predškolskom odgoju, a u našem Dječjem vrtiću Vinkovci imamo 12 odgojitelja mentorica. Imamo i dvije stručne suradnice koje su također mentorice. Upriličili smo ovaj susret da bismo pomogli odgojiteljima da se uključe u proces napredovanja u struci. Ponosni smo jer ćemo uskoro od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiti naziv Stručnog Ispitnog Centra. Imamo 49 odgojitelja i veliki vrtić koji zbrinjava oko 500 djece. Svaki odgojitelj ima pravo napredovati u struci nakon pet godina staža, a da bi napredovao u struci mora biti spreman na daljnju edukaciju i cjeloživotno učenje. Sve što se u našoj struci pokaže kao problem mi to rješavamo odmah. Mišljenja sam da smo u zadnje dvije i pol godine napravili jako veliki iskorak u predškolskom odgoju. Zadovoljstvo svih odgojiteljica je vidljivo jer je rad u vrtićima kvalitetan i svi na posao dolaze sa smiješkom na licu. Nadam se da će tako i ostati”, rekla nam je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić je komentirao da je suradnja između Grada i Dječjeg vrtića Vinkovci iznimno dobra te se nada da će takva i ostati, dok je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti istaknula da se uvijek radi na tome da se najviše ulaže u najmlađe jer su oni naša budućnost.

“Nadam se da će ovakvi skupovi doprijeti usavršavanju mladih pripravnica i pripravnika koji će tek postati mentori. Pokušavamo na ovaj način približiti odgojno-obrazovnu praksu, proces dokumentiranja, razvojne mape i sve ono što je izuzetno važno u našem odgojno-obrazovnom planu. Volim svoj posao i djecu s kojom radim. Za odgojitelja treba jako puno strpljenja, volje i entuzijazma, jer samo osoba koja to ima u sebi može biti dobar odgojitelj”, istaknula je ovom prilikom Mirica Radić, odgojitelj mentor u Dječjem vrtiću Vinkovci, područni odjel Stribor.

Na kraju skupa bit će održan okrugli stol na kojem će donijeti zaključke današnjeg skupa. Najviše će biti govora o važnosti uloge mentora u napredovanju mladog odgojitelja, a s ciljem poticanja odgojitelja koji imaju dovoljno staža, ali ne i hrabrosti da se upuste u čin mentoriranja.

“Odgojitelj treba znati na koji način se treba urediti soba dnevnog boravka u kojem djeca borave, na koji način se dokumentira sve što rade djeca, na koji se način komunicira s roditeljima i ophodi s djecom. Sve to mlada osoba uči uz pomoć mentora i stječe ta znanja i pristupa stručnom ispitu”, dodaje Zidar.

Zajednička vizija svih radnika vrtića je da zajedno s roditeljima koračaju prema dogovorenim kriterijima kvalitete, prema radu koji je usmjeren na cjelovit razvoj djece te da svi zajedno vrtić doživljavaju kao mjesto učenja, radosti i življenja.