19 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Samo za vikend Šokački stan posjetilo gotovo tisuću posjetitelja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prošlotjedno otvorenje vinkovačkog gastronomskog centra na prostoru nekadašnjeg Pikovog stana značilo je kraj dvogodišnjih radova na obnovi ovog objekta iz 19. stoljeća koji je time postao središnja točka razvoja gastronomskog turizma grada na Bosutu.

Osim što je obnovljen objekt, kroz projekt “Panonnia Gourmet” otvoren je i Gourmet centar, uspostavljena međunarodna suradnja te organizirane stručne radionice koju su bile dobar pokazatelj kako bi buduće aktivnosti centra trebale izgledati. No, ono što ovih dana posebno privlači pažnju kada je Šokački stan u pitanju je broj događanja koja su ovdje održana u vrlo kratkom vremenu te broj posjetitelja koji su ga odlučili posjetiti i uživati u njegovoj ljepoti. Samo proteklog vikenda na Vinkovačkoj čobanijadi i Valens Victorius utrci okupilo se gotovo tisuću ljudi.

„Koncept gastro centra i mjesta gdje građani mogu doći i uživati u prirodi i u prekrasnom slavonskom ambijentu je pun pogodak, obnova ovog objekta puno će značiti za Vinkovce, Vinkovčane, ali i mještane okolnih mjesta. Čobanijadu je tijekom dana posjetilo preko 500 ljudi, uz sudjelovanje tridesetak ekipa. Ono što je zanimljivo je činjenica kako nam je više od polovice ekipa pristiglo iz drugih mjesta naše županije, a bilo je i onih iz susjednih županija. Dobar glas daleko se čuje i sve više ljudi i iz udaljenijih mjesta ima namjeru posjetiti Vinkovce i Šokački stan“, priča nam Karlo Kovalisko, predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica čiji su članovi na Šokačkom stanu organizirali više nego uspješno natjecanje u pripremanju slavonskog čobanca.

Iako mu je osnovna namjena razvoj gastronomskog turizma te predstavljanje i brendiranje autohtone slavonske kuhinje, ovaj prostor nudi i brojne druge mogućnosti. Jedna od njih je sportski turizam za koji Vinkovci ovdje imaju idealne uvjete.

„Blizina Park šume Kanovci, sopotskih kućica te sam vanjski prostor Šokačkog stana, pružaju fantastične mogućnosti za organizaciju ciljanih sportskih događaja. Valens Victorius pratilo je oko 400 posjetitelja s tim da ih je veliki broj došao iz drugih mjesta diljem Hrvatske. Ako napravimo kvalitetan spoj upravo gastronomije i sporta u prirodi, vjerujem kako bi ovdje mogli imati veliki broj gostiju tijekom cijele godine“, kaže Hrvoje Klarić, predsjednik Sportske udruge građana FCT. U udruzi uskoro planiraju, dodaje, na ovom prostoru organizirati i zanimljiva natjecanja za osnovnoškolce kojima bi djeci omogućili bavljenje sportom i boravak u prirodi, a sve uz zabavu i učenje o biljnim i životinjskim vrstama našega kraja.


Zadovoljstvo svime onime što se u posljednje vrijeme događalo na Šokačkom stanu ne krije ni pročelnica gradskog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić koju se, kako posebno naglašava, najviše dojmila vesela atmosfera i pozitivno ozračje među građanima, upravo ono što nam je svima potrebno ovih dana.

„Počevši od svih ograničenja i problema koje je COVID-19 virus prouzročio pa do nedavnih tragičnih događaja u Ukrajini, svakodnevno smo u posljednje dvije godine “zatrpani” lošim vijestima. Koliko god se trudili misliti pozitivno i nastojali kroz rad i brigu za obitelj pronaći bijeg iz teških tema koje nas okružuju, to nažalost često nije moguće. Izuzetno stoga veseli sve ono što smo u posljednje vrijeme imali priliku vidjeti na Šokačkom stanu koji je, osim što je otvorenjem Gourmet centra i službeno postao polazišna točka vinkovačkog gastro turizma, postao i odredište koje građani prepoznaju kao mjesto gdje mogu doći i opustiti se, družiti s prijateljima i poznanicima te barem na jedan dan zaboraviti na sve brige i probleme. Moram ovom prigodom zahvaliti našim udrugama koje odličnom organizacijom raznih događanja upotpunjuju sliku Vinkovaca kao mjesta koje ima što za ponuditi domaćim i stranim gostima“, ističe pročelnica Liščić Drmić, uz napomenu kako nas na Šokačkom stanu u narednom periodu očekuje još zanimljivosti.

Svakako valja napomenuti i kako će uz same unutarnje prostorije, vanjsku sjenicu i ostale zgrade koje upotpunjuju slavonski ugođaj, Šokački stan dobiti i veliku izdvojenu terasu uz glavni objekt. Terasa je u izgradnji i ubrzo će u sjeni starog hrasta ugostiti prve goste.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno