Vinkovčani su večeras imali priliku upoznati legendarnog Stipu Božića, alpinista, putopisca, redatelja dokumentarnih filmova i emisija i predanog HGSS-ovac koji je u prostorijama Ogranka Matice hrvatske predstavio svoju knjigu „San o Everestu“.

Malo kome je poznato da je daleko više alpinista poginulo pri usponu na najviši vrh svijeta, Mount Everest, nego što ih se popelo na sam vrh. Alpinistu Stipi Božić to je pošlo za rukom čak dva puta, sve je zabilježio kamerom i fotoaparatom te, kako je istaknuo, svoj san dug 40 godina sažeo u knjigu pod nazivom „San o Everestu“.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Planinarskog društva Cibalia Vinkovci organizirano je večeras i predstavljanje spomenute knjige za koje se tražila stolica više, a o kojoj su govorili autor Stipe Božić, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Dražen Švagelj, koji je istaknuo sljedeće:

„Večeras su se naši građani imali priliku upoznati s jednim od istinskih hrvatskih velikana, čovjekom koji je svojom upornošću i radom dokazao da je sve moguće, čovjekom koji je dotaknuo nebo. Jedan je od najvećih svjetskih alpinista koji je osvojio sve najviše vrhove svijeta i koji se čak dva puta popeo na Mount Everest. Vjerujem da će svatko tko uzme knjigu u ruke pročitati ju u jednom dahu“.

Knjiga, odnosno monografija, izdana je povodom 40. obljetnice Božićevog penjanja na krov svijeta. 1979. godine Stipe je bio član ekspedicije bivše Jugoslavije i prvi je Hrvat kojem je uspjelo popeti se na Everest, a prati ih glas da je to tada bila najjača alpinistička momčad na svijetu. U knjizi je opisan i put na Everest 1996. godine kada se dogodila velika tragedija po kojoj je snimljen i film. Također u knjizi je velik broj Stipinih članaka iz Slobodne Dalmacije koji su se tada jako dobro čitali, kao i tekstova ostalih sudionika tadašnje ekspedicije.

„San o Everestu je 40 godina dugo sanjanje jer alpinizam ni ne možemo nekako drugačije nazvati kad ne postoji nikakva korist od toga što se penješ po dalekim brdima. Međutim, veliki rezultati su ostvareni, a na kraju je to okrunjeno monografijom u kojoj se može vidjeti ono što se rijetko postiže i nešto što se postiglo po prvi put“, rekao je Božić.