20 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Sindikat upozorava na probleme u vrtićima, Zidar: U Vinkovcima je sve pod kontrolom

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sindikat obrazovanja, medija i kulture upozorio je na otežane uvjete rada u dječjim vrtićima i jaslicama, zatražio dodatna zapošljavanja i prilagodbu epidemioloških mjera te poručili da od svakog ministra traže da shvati da je resor ranog predškolskog odgoja i obrazovanja dio i njegove odgovornosti.

„Jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti“, upozorila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Sindikat traži dodatno zapošljavanje odgojitelja i spremačica, mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. “Tražimo rješavanje pod hitno. Ako do toga ne dođe, pozvat ću sve radnike u vrtićima da prekinu rad jer to je njihovo pravo”, poručila je Žilić. Sindikat je uputio dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku, a do zaključenja ovog broja odgovor još uvijek nije stigao.

Kao najkritičniji problem izdvojili su da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbiljno shvati i da epidemiolozi pronađu rješenja. Žilić je istaknula kako problemi u vrtićima i jaslicama postoje u cijeloj Hrvatskoj, no najteže je u velikim gradovima u kojima su dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe očekuju daljnji porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

“Prema mojim informacijama, svaki tjedan imamo u jednoj županiji jedan vrtić u kojemu dio odgojitelja završi u samoizolaciji ili im je već dijagnosticirana korona te puno osoba i djece završi u samoizolaciji“, rekla je Žilić te pozvala roditelje da ne dovode djecu u vrtiće ako imaju neku drugu mogućnost.

Kako nam je pojasnila Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, u našim vrtićima nema nikakvih problema, situacija je pod kontrolom, a organizirali su se na način koji odgovara svima – odgajateljima, djeci i roditeljima.

„Bila sam iznenađena kad sam vidjela apel Sindikata, budući da je kod nas sve pod kontrolom. Mi smo se organizirali, radimo svi normalno kao i do sada i nema potrebe za nikakvim dodatnim zapošljavanjem. Malo smo radno vrijeme raspodijelili, organizirali se tako da nam svima odgovara, radimo redovno i sve je prihvaćeno normalno“, rekla nam je Zidar, dodavši kako su se i djeca i roditelji jako dobro prilagodili novoj situaciji. U Dječjem vrtiću Vinkovci trenutno je zaposleno 50 odgajatelja u 25 skupina – na svakoj skupini rade po dva odgojitelja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno