Kontaktirajte nas

Aktualno

Sindikat upozorava na probleme u vrtićima, Zidar: U Vinkovcima je sve pod kontrolom

Objavljeno

-

Sindikat obrazovanja, medija i kulture upozorio je na otežane uvjete rada u dječjim vrtićima i jaslicama, zatražio dodatna zapošljavanja i prilagodbu epidemioloških mjera te poručili da od svakog ministra traže da shvati da je resor ranog predškolskog odgoja i obrazovanja dio i njegove odgovornosti.

„Jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti“, upozorila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Sindikat traži dodatno zapošljavanje odgojitelja i spremačica, mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. “Tražimo rješavanje pod hitno. Ako do toga ne dođe, pozvat ću sve radnike u vrtićima da prekinu rad jer to je njihovo pravo”, poručila je Žilić. Sindikat je uputio dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku, a do zaključenja ovog broja odgovor još uvijek nije stigao.

Kao najkritičniji problem izdvojili su da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbiljno shvati i da epidemiolozi pronađu rješenja. Žilić je istaknula kako problemi u vrtićima i jaslicama postoje u cijeloj Hrvatskoj, no najteže je u velikim gradovima u kojima su dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe očekuju daljnji porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

“Prema mojim informacijama, svaki tjedan imamo u jednoj županiji jedan vrtić u kojemu dio odgojitelja završi u samoizolaciji ili im je već dijagnosticirana korona te puno osoba i djece završi u samoizolaciji“, rekla je Žilić te pozvala roditelje da ne dovode djecu u vrtiće ako imaju neku drugu mogućnost.

Kako nam je pojasnila Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, u našim vrtićima nema nikakvih problema, situacija je pod kontrolom, a organizirali su se na način koji odgovara svima – odgajateljima, djeci i roditeljima.

„Bila sam iznenađena kad sam vidjela apel Sindikata, budući da je kod nas sve pod kontrolom. Mi smo se organizirali, radimo svi normalno kao i do sada i nema potrebe za nikakvim dodatnim zapošljavanjem. Malo smo radno vrijeme raspodijelili, organizirali se tako da nam svima odgovara, radimo redovno i sve je prihvaćeno normalno“, rekla nam je Zidar, dodavši kako su se i djeca i roditelji jako dobro prilagodili novoj situaciji. U Dječjem vrtiću Vinkovci trenutno je zaposleno 50 odgajatelja u 25 skupina – na svakoj skupini rade po dva odgojitelja.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    298 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    321 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1098 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 6 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 7 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 7 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 8 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 9 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 11 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije