7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Sjećanje na žrtvu Borova naselja: Na današnji dan ubijena 51 osoba

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prigodnim komemorativnim programom pod nazivom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“ Vukovarci su se danas prisjetili žrtava Domovinskog rata ubijenih u gradskoj četvrti Borovo naselje. Tamo je na današnji dan 1991. godine  ubijena 51 osoba, a brojni branitelji i civili odvedeni su u nepoznato.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je u agresiji gotovo potpuno uništena. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba. Upravo na današnji dan, 19. studenoga 1991. godine, ubijena je 51 osoba, a u cijelom Borovu naselju poginulo je 167 hrvatskih branitelja i civila.

Njima u spomen položeni su danas vijenci i upaljene svijeće podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea, a potom su se sudionici obilježavanja uputili u koloni sjećanja do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, fra Dragutin Bedeničić.

“Na današnji dan, u jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerce i ubrzo se urušio glavni ulaz, a zgrada se zapalila. Prilikom izlaska bilo je ovdje odvajanja i jedan je dio ljudi smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu, Boboti”, prisjetio se posljednji zapovjednik obrane Borova naselja Ivo Kovačić.

U govoru tijekom komemorativnog skupa, u ime Udruge “Vukovarske majke” predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir poručila je kako “povjerenje zahtijeva istinu i pravdu i kako, kada govorimo o suživotu, Vukovar danas živi suživot jer suživot je živjeti jedni pored drugih”.

„Žrtva traži pomirenje i pravdu. Povjerenje i pomirenje je put kojim želimo ići ali ga ne možemo graditi na trulim temeljima. Povjerenje zahtjeva istinu i pravdu. Vukovar danas živi suživot. Vukovar treba život i zajedništvo. Do toga ćemo doći samo kada pronađemo naše najmilije i kada svi koji su činili i odobravali zločine suoče sa svojom prošlošću i pokaju“, poručila je Alvir pozvavši sve one koji imaju bilo koji podatak o sudbini još uvijek 386 nestalih osoba u Vukovaru do to dojave i tako pomognu obiteljima koje ih traže.

Na obali Dunava u Borovu odana je počast stradalim braniteljima i civilima u tome mjestu, a položeni su vijenci i upaljene svijeće i na farmi “Lovas”, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru kao i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja.

Pred ostatcima bivše zgrade Borovo commerca vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva: Vukovarske majke,  izaslanstvo Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, Grada Vukovara,  tvornice Borovo, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Živinički sokolovi i Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a  Općine Lukavac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno