25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Sjednica Županijske skupštine u znaku mjera zaposlenja i povećanja cijena domova za starije i nemoćne

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o 11 točaka, među kojima su najviše pažnje privukle one o stanju na tržištu rada i pregledu mjera aktivne politike zapošljavanja te povećanju cijena usluga u Domovima za starije i nemoćne u Vinkovcima i Vukovaru.

„Vidljivo je da se situacija mijenja u odnosu na proteklo razdoblje. Ponajprije u 2019. godini bilježimo lagani rast zasposlenosti, baš u vrijeme pojave koronavirusa, godinu nakon sve se ponovno mijenja, a sada smo ponovno na dobrom putu što se tiče toga. Međutim, sve to skupa moramo dovesti u korelaciju s pandemijom, odnosno mjerama koje su trenutno na snazi”, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasivši kako je teško navesti kolika je objektivnost podataka s obzirom na stanje i situaciju, ali u svakom slučaju svaki pozitivan podatak ohrabruje.

Iscrpnom prezentacijom, Jasna Kolar i Dražen Jerković, predstojnici HZZ Područnih ureda Vukovar i Vinkovci, iznijeli su podatke koji idu u prilog boljim vremenima, ali naišli su na niz protukomentara vijećnika koji traže da se svi predstavljeni podaci „preslikaju” na stvarno stanje u županiji – gdje je točno više zaposlenih, računaju li se i oni koji odlaze u inozemstvo za boljim životom i kako će Županija i Vlada pomoći onima koji ovdje ostaju. „Ono što mogu reći, prema podacima koji su nam dostupni, od početka prošle godine do sada isplaćeno je oko 240 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta na području naše županije. Nije bilo otpuštanja radnika tijekom najgoreg razdoblja pandemije, čak bilježimo i porast broja zaposlenih u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U budućem razdobljem razdoblju doći će do povećanja minimalnih plaća pa je moguće očekivati da će se rast dogoditi i kod poticaja”, rekao je Jerković.

Traženo povećanje cijena usluga u domovima za starije i nemoćne u Vinkovcima i Vukovaru prvotno je bilo puno veće, no u konačnici je usuglašeno da se ona povisi za otprilike 10%. „Nažalost, svako povećanje cijena uvijek je, na neki način, bolno. Najveći razlozi zbog kojih dolazi do navedenog ekstremno su povećanje cijena energenata, poboljšanje higijenskih uvjeta vezano uz pandemiju i o veća prisutnost osoblja u ovim institucijama. Njihova se održivost ne bi mogla nastaviti na ovakav način s ovakvim cijenama koje jesu. Ovisno o kategoriji, odnosno radi li se o jednokrevetnoj ili višekrevetnoj sobi, štićenike očekuje poskupljenje između 100 i 250 kuna”, dodatno je pojasnio župan.

Osim toga, predložene su i nagrade za one najzaslužnije u 2021. godini. Počast županije dodijelit će se mons. Tadiji Pranjiću, za izniman doprinos u pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i njihovim obiteljima. Nagradu za životno djelo dobit će Nikola Volarević za izvanredna postignuća i doprinos u području sporta dok će istu nagradu u području kulture i znanosti dobiti mr.sc. Ljubica Gligorević. Nagrada Županije za doprinos gospodarskom razvoju pripast će tvrtkama Dilj d.o.o. i Grad-Export d.o.o., nogometni klub Nosteria primit će priznanje povodom 100. godišnjice osnutka, pater Ilija Sudar bit će nagrađen za izniman doprinos u pružanju pastoralno duhovne skrbi i brige za nemoćne, a povelju će dobiti salon cvijeća „Mimoza” zbog 50 godina rada i očuvanja obiteljske tradicije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno