32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Skladište hrane prenamijenili u učionicu za mlade

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon ljetne stanke, udruga „Mladi protiv gladi“ ponovno je počela s radom. Na radost brojnih naših građana, vrijedni volonteri ove udruge opet spajaju one koji nemaju s onima koji imaju, opet daju sigurnost svima onima koji se nađu na rubu te svaki petak u mjesecu vrše podjelu hrane i potrepština, prema već dobro nam poznatom načinu.

Od strane skupine mladih vođenih kršćanskim načelima, 23. listopada 2012. u Vinkovcima je osnovana udruga „Mladi protiv gladi“ čiji se rad provodi isključivo volonterski i pod motom „Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest“. Udruga je 16. veljače 2013. pokrenula projekt Socijalne samoposluge Vinkovci i odonda neprekinuto snabdijeva hranom i higijenskim potrepštinama 866 obitelji korisnika iz 66 općina, kako Vukovarsko-srijemske županije tako i šire te pet gradova.

„Svoj rad smo započeli sa s. Berhmanom Katić iz reda milosrdnih sestara sv. Križa i njenih 395 obitelji korisnika. U prvih nekoliko godina rada Socijalne samoposluge ta se brojka udvostručila, a onda i vrlo brzo dosegla današnju brojku obitelji, dok zadnjih nekoliko godina ta brojka stagnira. Do sada smo kroz svoj rad i organizaciju raznih humanitarnih akcija ostvarili suradnju s 86 partnera, a u tim aktivnostima volontiralo je više od 100 volontera koji su ostvarili na tisuće volonterskih sati“, rekao je Tomislav Ćavar, potpredsjednik udruge, dodavši kako je Socijalna samoposluga tek jedan od projekata koje provode. Udruga je bila partner Gradu Vinkovci na projektu „Mladi pod svjetlima reflektora društva“ u kojemu je sudjelovalo 110 mladih socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina koji su izradili i prikazali predstavu i film temeljen na pričama iz njihovih života. Udruga je samostalno provela i projekt „Kreativnim radom do stjecanja novih vještina“ u sklopu kojega su izradili program radionica za mlade čiji su roditelji ili oni sami korisnici Socijalne samoposluge.

„Kako nam je od početka cilj bio imati što manje korisnika i raditi na resocijalizaciji po principu „Ako čovjeku daš ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan; ako ga naučiš pecati, nahranit ćeš ga za cijeli život“ više ćemo se okrenuti tom učenju pecanja kroz edukacije i rad s mladima u vidu poludnevnog boravka gdje će moći učiti i družiti se skupa s našim volonterima. Iz tog smo razloga prenamijenili skladište hrane u učionicu za mlade“, pojasnio je Ćavar.

Podsjetimo, podjela paketa i potrepština ostaje u starom terminu – svaki petak od 16 do 19 sati. I dalje poštuju preporuke, pa redovito dezinficiraju i čiste prostorije i nose zaštitne maske i rukavice. Kao i uvijek, prihvaćaju donacije hrane i higijenskih potrepština, tijekom radnog vremena ili izvan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno