-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

Školski medni dan i u vinkovačkim školama

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Diljem Hrvatske u osnovnim školama održan je Školski medni dan, dan koji se svake godine obilježava 7. prosinca na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. „Slatko” je bilo i među vinkovačkim osnovnoškolcima koji su dobili edukativnu slikovnicu i teglicu meda.

Cilj ovoga dana edukacija je djece u prvim razredima osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućava i bolje uvjete za pozicioniranje meda s hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Učenici su saznali sve o medu i dobrobitima te namirnice za ljudski organizam, a zahvaljujući edukativnoj slikovnici na zanimljiv su način učili o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na planeti Zemlji, o važnosti zdrave prehrane te nutritivnim vrijednostima meda. Uz to, školarci su dobili i teglicu meda s hrvatskih pašnjaka u Nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL.

Za podjelu Nacionalne staklenke meda Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo milijun kuna, a sudjelovati su mogli osnivači školskih ustanova koji su se prijavili putem Javnog poziva objavljenog početkom rujna.


Reći ćemo i kako je Školski medni dan jedna od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri.

Održan je prvi put 7. prosinca 2018. godine, a u četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno