Ministarstvo rada prihvatilo je prijedlog sindikata i poslodavaca da mjera skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog koronavirusa došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju bude proširena na sve sektore, a ne samo na prerađivačku industriju, piše Jutarnji list.

Neslužbeno se doznaje i da je prihvaćen i prijedlog poslodavaca da se mjera, popularno nazvana „neradni petak”, odnosi na tvrtke koje imaju najmanje 10, umjesto najmanje 20 zaposlenih. Prihvaćen je i zahtjev sindikata da se ta subvencija odnosi i na tvrtke u državnom i lokalnom vlasništvu ako ispunjavaju posebne kriterije, a glavni uvjet je i dalje taj da se mora dokazati kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, kao i da se mora dokazati pad obima poslovanja, odnosno pad narudžbi i broja potrebnih radnih sati u mjesecu.

Prerađivačka industrija ne mora dokazati pad prihoda od 20 posto, već samo pad obujma poslovanja.

Sindikati su dobili i potvrdu kako će u tvrtkama u kojima postoje sindikati ili radnička vijeća poslodavac morati potpisati sporazum s njima o skraćenom radnom vremenu, a tamo gdje sindikati ili radnička vijeća nisu organizirani poslodavac će morati radnika obavijestiti o skraćenom radnom vremenu putem ugovorene satnice.

Važno je spomenuti i kako poslodavci neće moći istovremeno koristiti i mjeru subvencije „minimalca” od četiri tisuće kuna neto i mjeru „neradnog petka”, već će se morati opredijeliti za jednu od tih mjera. Iznos potpore bio bi do visine ugovorenog ili propisanog neto iznosa vrijednosti sata po radniku razmjerno broju neodrađenih sati u mjesecu korištenja potpore, ali najviše do dvije tisuće kuna za jedan mjesec.

U skladu s time, razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koji je radniku skraćeno radno vrijeme država bi potpomagala s maksimalno do 50 posto skraćenja radnog vremena. Uz to, poslodavac bi bio oslobođen od plaćanja javnih davanja prema isplaćenoj potpori, odnosno ne bi na to morao plaćati poreze i doprinose.

Mjere bi se počele primjenjivati od lipnja.