24 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Sojine svijeće s vinkovačkim potpisom žele diljem Hrvatske

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U njihovoj maloj manufakturi svakodnevno nastaje jedna prava mirisna čarolija. Svijeće od soje s vinkovačkim potpisom oduševljavaju cijelu Hrvatsku, kako mirisom tako i oblikom, a gotovo da ne prođe dan u kojemu se netko ne zaljubi u njih. Iza svega stoje Leon i Tatjana.

Mladi i kreativni Leon Čeple i njegova zaručnica Tatjana vlasnici su obrta Tale Art, jedne male tvornice prepune velikih ideja iz koje se svakodnevno širi toplina i mirisi kojima je teško odoljeti. Iako na početku nisu znali u što točno ulaze, prvih šest mjeseci izrade ekološko prihvatljivih svijeća pokazalo se kao pun pogodak. No, krenimo redom.

Sve je počelo, priča nam Leon, od njegove ljubavi prema tehnologiji, osobito fotografiranju. Nakon par angažmana slikanja raznih proizvoda, odlučio je otvoriti obrt za reklamiranje i oglašavanje. Htio je dodati i neku drugu djelatnost, a kako su oboje zaljubljenici u svijeće, kocka je pala na njihovu izradu. Kombinacija marketinga i svijeća na kraju se pokazala savršenom. „Čitali smo, istraživali, naručivali kalupe i vosak, isprobavali, testirali svakakve kombinacije s fitiljima, bojama, mirisima. Doslovno smo sve isprobali, stan nam je bio kao laboratorij. Testiranja su trajala nekih mjesec dana, a zanimanje za naše svijeće krenulo je odmah“, pojašnjavaju Leon i Tatjana koje smo posjetili u sjedištu obrta – njihovom stanu na Lapovcima, epicentru ideja i zasukanih rukava. Tale Art službeno postoji od 1. lipnja ove godine i od tada su, ponosno ističu,  prodali više od 1800 svijeća.

Nakon što ih je reklamirala poznata Antonija Blaće, drastično im je porastao broj pratitelja na društvenim mrežama i obožavatelja kojih, osim u Vinkovcima, ima u Zagrebu, Dubrovniku i posebno Splitu

Trenutno imaju više od 40 oblika, no gotovo svaki mjesec osvježavaju svoju ponudu novim kalupima i mirisima. Svijeća u obliku muškarčeva torza im je definitivno najtraženija, samo njih su do sada prodali više od 700, u prosjeku između 30 i 40 komada mjesečno. Zadovoljni su i prodajom drugih svijeća, a najviše rade za vjenčanja, djevojačke zabave, krštenja i prve pričesti, uglavnom veće količine. Ponekad, kažu, bude naporno jer s ovim hobijem moraju uskladiti poslovne obaveze, no uživaju u svakom koraku izrade, osobito kada na kraju dobiju razlog za ponos na ono što su vlastitim rukama stvorili.


„Cijeli proces traje četiri do pet sati. Najprije topimo vosak, zatim stavljamo fitilje u kalupe, slijedi izlijevanje i na koncu hlađenje koje je najdugotrajniji dio“, pojašnjava nam ovaj mladi ljubavni par i dodaje kako sve rade u stanu i na sobnoj temperaturi. Nije ni teško pogoditi zašto su izabrali baš soju. Kako napominju, riječ je o prirodnom vosku koji ne ispušta nikakve štetne stvari pri izgaranju, kao što to radi parafin.

Ne možemo ne spomenuti ni kako njihove svijeće, osim na Facebook i Instagram stranici pod imenom Tale Art, usput rečeno nastalog kombinacijom njihovih imena, možete pronaći i svake subote na ovogodišnjem Božićnom sajmu Adventa u Vinkovcima i to u našoj suvenirnici Bončić-Poklončić koja nudi proizvode malih lokalnih proizvođača.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno