13 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Šoping Slavonaca u BiH bilježi pad od 72 posto unazad dvije godine

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Kako je istražio Glas Slavonije, u protekloj godini domaće je stanovništvo na bosanskoj strani Posavine ostavilo 54 milijuna kuna što je u odnosu na dvije godine ranije čak 72,02 posto manje kada smo potrošili 193 milijuna kuna.

Epidemija koronavirusa kao i carinske promjene odnosno strožije kontrole na granici u posljednje dvije godine promijenile su trendove prekograničnog odlaska u šoping ponajprije u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu kamo, kada je riječ o prekograničnoj nabavci, gravitira veći dio stanovnika Vukovarsko-srijemske županije s naglaskom na kupnju lijekova, jeftinijih namirnica, sokova, piva odnosno cigareta i duhana.

Od prošle godine dozvoljeno je naime preko granice prenijeti samo dvije kutije cigareta ili 50 grama duhana što pokriva osobne potrebe i otklanja mogućnost šverca, a ne šteti državnom proračunu.

Spomenimo još, kako nerijetko Hrvati u susjednoj državi kupuju namještaj, stolariju, rasvjetu, kupaonsku opremu te na popularnom Koridoru – tržnici Arizona, odjeću i obuću.

Za Hrvatima tako žale i susjedi koji, prema podacima Glasa, bilježe prihodovno značajne gubitke. Naglasimo kako je prije pandemije koronavirusa u trgovinama preko granice ostajalo pola milijuna hrvatskih kuna dnevno dok se ta brojka u prošloj godini svela na nešto više od jedne petine.

Arhiva

Podaci s pet prijelaza s kojima graniči Vukovarsko-srijemska odnosno Brodsko-posavska županija kazuju kako smo u 2021. susjedima podnijeli 43.039 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu oko 7,8 milijuna kuna. Prednjači GP Orašje na kojem je podneseno više od četvrtine zahtjeva. Slijede Brčko, Šamac, Gradiška i Brod. Prije dvije godine taj je broj bio gotovo dvostruko veći, iščitava se iz podataka do kojih je došao Glas Slavonije.

Podsjetimo, PDV u susjednoj državi iznosi 17% što je još jedan od razloga zašto su primjerice, hrvatski proizvodi kod susjeda jeftiniji pa je ušteda nakon povrata poreza još veća. Pogranično stanovništvo slabije platežne moći razočarano je novim ograničenjima jer se šoping u Orašju još malo kome isplati. Naravno, i tamo su cijene išle gore, no opet manje nego u Hrvatskoj koja se suočila s rastućom inflacijom i značajnim poskupljenjem, doslovno, svega.

Kada je riječ o cijenama goriva, još uvijek se isplati skočiti na ćevape i usput napuniti tank automobila s obzirom na domaće cijene.

Na koncu dodajmo i epidemiološka ograničenja.

Danas, da bismo ušli u susjednu državu trebamo samo valjanu osobnu iskaznicu, no pri povratku u prostor Europske unije, državljani Republike Hrvatske moraju predočiti Covid potvrdu ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata odnosno brzi antigenski ne stariji od 48 sati. Preboljenje i jedna doza cjepiva unazad 8 mjeseci također su ulaznica.

Prema komentarima Vinkovčana koji se vraćaju sa skijanja ili iz šopinga u BiH, posebno ih smetaju dulja čekanja pri ulasku u RH čemu su, kažu, razlog kontrole Covid-potvrda, no u tom slučaju osim najfrekventnijeg GP-a Orašje, moguće je birati i alternativne prijelaze.

Arhiva

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno