Drvna industrija Spačva s odavno isplaćenim obvezama iz predstečajne nagodbe ovih dana i službeno je riješila svoj status, otklanjajući time bitnu prepreku zbog koje nije uspijevala u proteklom razdoblju kvalificirati se kao natjecatelj kod dijela zanimljivih javnih natječaja. Riječ je o službenom izlasku iz predstečajne nagodbe.

To znači da će na javnim natječajima kao ponuđač Spačva ubuduće biti lišena utega predstečajne nagodbe. “Ovo je “točka na i” te potvrda da se možemo okrenuti razvoju. Od kad je počela epidemija izazvana korona virusom nismo otpuštali radnike i u organizaciji nastavka proizvodnje prema preporukama Civilnog stožera RH nismo imali nijednog zaraženog radnika. No, ako bi situacija s koronom potrajala duže, imamo plan koji je potaknut Vladinim mjerama kojima smo uspješno sačuvali sva radna mjesta. Naime, kako zapošljavamo 850 ljudi u punom obujmu je održana naša proizvodnja, rezultat čega su danas dobro napunjeni i iskorišteni kapaciteti naših skladišta, zbog čega ćemo biti u velikoj prednosti čak i u slučaju tržišnog plasmana eventualno zanimljivih proizvoda drugih proizvođača, jer ćemo na upite i narudžbe kupaca moći odgovoriti puno brže.”, rekao je Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

U odnosu na tvrtkine dionike ova dobra vijest o otvaranju nove perspektive rada u isto vrijeme s najavama aktiviranja njihova prva dva tržišta, a to su Italija i Francuska. Kako kreće njihov oporavak, sa zanimanjem se prate informacije o stavljaju u redovne okvire funkcioniranja proizvodnje i prodaje. “Neki od kupaca su se već pojavili i preuzimju proizvode kojima smo u proteklom razdoblju punili naša skladišta.”, kaže Josip Faletar.

Više je čimbenika utjecalo na nastavak normalnog funkcioniranja ovog proizvođača. U prvom redu rasterećeniji je po osnovi mjere odgode plaćanja sirovine sa 60 na 100 dana prema odluci Hrvatskih šuma, kao i zbog mogućnosti korištenja u njihovom slučaju tromjesečne isplate državne potpore za plaće, uz uvjet da se sačuvaju radna mjesta. A kako Faletar navodi, bez navedenih mjera ne bi se moglo izbjeći značajno smanjenje broja radnika kao i obujma proizvodnje. Uz duže rokove plaćanja sirovine te potpore za očuvanje radnih mjesta i mjeru odgodu plaćanja poreza i doprinosa, Spačva je još zatražila i kratkoročni kredit za likvidnost. Riječ je o iznosu većem od 25 milijuna kuna. Također traže i moratorij u trajanju šest mjeseci na postojeće kredite. U ožujku je prihod tvrtke pao za 25%, a u travnju čak za 50%, no Uprava se sada nada pozitivnim korekcijama. Za ovu godinu su planirali iznos od 253 milijuna kuna prihoda od prodaje, dok je lanjsko ostvarenje bilo 242 milijuna kuna.

“Već je vidljivo da se taj plan teško može ostvariti. Međutim, rebalans ćemo napraviti po završetku prvog polugodišta kad ćemo imati na raspolaganju sve važne informacije s naših tržišta. Važno je ove godine preživjeti – sačuvati kupce i tržište, da bi se sljedeće godine mogli vratiti u uobičajeni ritam i razine prodaje.”, zaključio je Josip Faletar.