19 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Spomenik “Ovčara” posvećen je svim žrtvama

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U sklopu obilježavanja jučerašnjeg Dana logoraša, uz cestu Vukovar – Sotin otkriven je spomenik “Ovčara” u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje koji su nakon zarobljavanja u vukovarskoj bolnici likvidirani na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. studenoga 1991. godine.

Spomenik su otkrili Tomislav Baumgertner, otac Tomislava Baumgertnera ubijenog na Ovčari i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Dujić Dunja, vukovarski branitelj koji je nakon sloma obrane Vukovara također bio zatočen u srpskim logorima, u Sremskoj Mitrovici i Nišu.

Spomenik naziva “Ovčara”, izrađen u sjećanje na više od 200 žrtava pogubljenih na Ovčari, oblikovan je od čeličnog lima. Na njemu se nalaze četiri siluete čija su tijela izbušena mecima, kao i siluete dvaju poprsja zalivenih u beton s tragovima koje asociraju na otiske vojničkih čizama te smotuljak zahrđale žice.

Otkriven je i podignut u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na inicijativu profesora Danijela Rehaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno