U Nadcestariji Vinkovci Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije danas je održan uobičajeni godišnji sastanak u vezi održavanja javnih cesta u zimskom razdoblju, ovaj put za sezonu 2019./2020. Već uobičajeno zimsku službu za Upravu za ceste Vukovarsko-srijemske županije i za Hrvatske ceste, organizira osječki Cesting d.o.o.

Obveza je Cestinga da na vrijeme obavi sve pripreme kako bi se mogla osigurati prohodnost na javnim cestama na području županije odnosno načini operativne planove, osigura mehanizaciju, ljude, te obavi sve pripreme kako bi se spremno dočekale moguće snježne padaline ili kiša koja se ledi na kolniku.

“Cesting na području Vukovarsko-srijemske županije održava 273 kilometra državnih cesta i 420 kilometara županijskih i lokalnih cesta odnosno brine za održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima na ukupno 693 kilometra cesta.”, kazao je direktor Cestinga Dubravko Kučinac te istaknuo kako su spremni za zimsko razdoblje i sve izazove koji ih čekaju.

Za to su osigurana vozila opremljena posipačima i ralicama, u Nadcestariji Vinkovci 8, Vukovar 7 i Županja 7, ukupno 22 vozila. Ove godine ističu iz Cestinga nabavili su i dva nova vozila. Riječ je o vozilu Unimog i jednom posipaču. Ta je investicija vrijedna milijun i petsto tisuća kuna, kao i jamstvo da će i ove godine zimska služba, kao i prijašnjih, biti učinkovita.

“U ovom trenutku na zalihi je 1.730 tona soli u skladištima. Naručena je još određena količina soli, a već sada na stanju u skladištima je otprilike potrošnja od prošle godine. Također, kao i za svaku zimu osigurana je i određena količina kamene sitneži te kalcijevog klorida koji se koristi kada sol ne djeluje.”, kazao je Kučinac te s ponosom istaknuo podatak kako u policija u prošloj godini nije evidentirala niti jednu prometnu nesreću, a koja bi za uzrok imala neprohodnu ili loše očišćenu cestu.

Sa sastanka je poslana i poruka vozačima kako je od 15. studenoga na snazi zabrana prometovanja zimskim dionicama vozilima koja nemaju zimsku opremu te je ukazano i na važnost zimskih guma za sigurnost u prometu.

“Od sutra pa sve do 15. travnja iduće godine obavezna je zimska oprema na motornim vozilima. U trenutku padanja snijega i njegovog zadržavanja na kolniku svi vozači moraju imati zimsku opremu. Kada je cesta prekrivena snijegom vozači moraju imati zimske gume ili lance na ljetnim gumama. Kada nema snijega na kolniku tada je dovoljno imati zimske gume ili ljetne gume sa utorom 4 milimetra i pripremljene lance.”, rekao je Boris Klinec, službenik za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko – srijemske dodavši kako je novčana kazna 700 kuna za one koji nemaju zimsku opremu na vozilima.

Podsjetimo i na to kako je, prema važećoj raspodjeli nadležnosti nad cestama, u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika, a što se u Vukovarsko-srijemskoj županiji odnosi na Vukovar i Vinkovce, gradska uprava dužna organizirati zimsku službu za nerazvrstane ceste, a to su sve gradske ulice.