17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Srce i vrata vinkovačkih klubova otvoreni za male Ukrajince

Više od autora

- vl promo-

Od izbijanja rata u Ukrajini u Vinkovce je pristiglo stotinjak izbjeglica, uglavnom žena i djece. Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci i svi oni koji su im omogućili smještaj, maksimalno ih pokušavaju integrirati u naš svakodnevni život i olakšati im dane daleko od doma.

Izuzetak nisu ni sportski klubovi koji širom otvorenih vrata dočekuju svu djecu zainteresiranu za aktivnost i treninge. Prema trenutnim informacijama, jedini klub kojemu su se već priključili mališani je MNK Aurelia Futsal koja ih broj sedmero – dvije djevojčice i pet dječaka, a prema najavama očekuju i nove prijatelje s Istoka Europe. Žuti su im omogućili besplatne treninge, tenisice, dres i šorc.

„Ono što mene posebno raduje kao trenera je kako su naši najmlađi dečki prihvatili svoje nove prijatelje. Iako se ne razumiju jezično, na terenu se odlično slažu i rekao bih da je nogometna lopta taj „jezik“ koji prevladava sve barijere i kojeg svi oni razumiju. Također bih pohvalio naše roditelje koji su podržali ovu ideju te iskazali spremnost pomoći u donaciji odjeće i svega što je potrebno za naše nove prijatelje iz Ukrajine”, istaknuo je trener početnika Josip Džakula.

Aurelia je ovom gestom pokazala kao i mnogo puta do sada socijalnu osjetljivost prema onima u potrebi.

„Pozivamo sve sportske udruge u gradu Vinkovci da otvore svoja vrata djeci iz Ukrajine kako bi im barem malo uljepšali djetinjstvo i trenutnu situaciju koju proživljavaju”, poručio je Džakula.

Ovih dana, Plivački klub Orion i Biciklistički klub Sokol putem svojih Facebook stranica pozvali su mlade Ukrajince da im se pridruže, a također nude besplatne treninge kao i potrebnu opremu. Za sada nemaju prijavljenih, kao ni RK Spačva i HNK Cibalia koji se pridružuju pozivu.

„Jesmo kontaktirali neke igrače iz Ukrajine s kojima smo prije bili u kontaktu, no nitko nam se nije javio s obzirom na to da im je uvedeno da ne smiju napustiti državu, zbog toga i najvjerojatnije nema odgovora od njih”, rekao je trener rukometaša Josip Mečić.

„Bivši ukrajinski biciklist, Anatoliy Varvaruk, koji je trenutno u Ukrajini mi je rekao da će nam uputiti svu djecu u klub, koja su tu, a bavila su se ili se žele baviti biciklizmom”, navodi predsjednik kluba Tomislav Zadro.

Hrvatski olimpijski odbor odlučio je refundirati troškove Županijskim sportskim savezima koji će tako vratiti novce klubovima.

„Imali smo ideju da ako bude dovoljan broj djece, uključiti ih u festival osnovnih škola, ako se bude održao s obzirom na epidemiološku situaciju, da jednu ekipu malih naših došljaka uključimo kao ekipu da se natječu na tom festivalu”, referirao se na ovu temu pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, Mario Meštrović.

Srce i vrata vinkovačkih klubova otvoreni su i zasigurno će, uskoro odigrati veliku ulogu u integraciji ukrajinskih izbjeglica u naš društveni život.

Zajednički apeliraju na građane da im se jave putem društvenih mreža i web stranica ukoliko su u kontaktu s pristiglim prognanicima iz Ukrajine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno