1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Stanje automobila dobro je provjeriti barem jednom između dva tehnička pregleda

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U razdoblju od 23. do 28. studenog, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, i ove godine organizirana je preventivno-sigurnosna akcija pod nazivom “Dani tehničke ispravnosti vozila”, a koju provode HAK, CVH i stanice za tehnički pregled vozila. U ovih tjedan dana, naime, vlasnici vozila mogu se prijaviti u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje im je omogućena besplatna kontrola tehničke ispravnosti. Iznimka su jedino vlasnici koji su u razdoblju održavanja akcije obvezni svoje vozilo podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja važenja prometne dozvole, odnosno registracije vozila. Akcija je u potpunosti dragovoljna, a težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći u smislu uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Prilikom pregleda vozila obavlja se kontrola općeg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tekućine za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje ispušnih plinova, eko test i kontrola svjetlosne signalizacije.

“Možemo reći da u danima akcije funkcioniramo normalno, istina je da je povećana količina vozila koja dolaze na pregled, no uspijevamo sve odraditi u normalnim okvirima. Dodatno nam otežava i situacija s korona virusom, ali i tu se snalazimo i uz pridržavanje svih mjera odradimo sve potrebno. Zahvaliti moramo i vozačima, koji se također pridržavaju uputa i onda je sve lakše”, ističe voditelj Stanice za tehnički pregled vozila u Vinkovcima Ivica Hodak.

Godišnje, dodaje, u sklopu ove akcije pregledaju između 250 i 300 vozila. Inače, u Stanici za tehnički pregled vozila godišnje redovno pregledaju preko 20 tisuća vozila, od kojih tehnički pregled pred registraciju prođe 80%, dok njih 20% ne zadovolji sve potrebne uvijete.

“Upravo ova akcija, koja dobro dođe za dodatnu provjeru automobila vozačima, dobar je pokazatelj koliko statistika može biti varljiva jer određenom broju  vozila pronađemo nedostatke. Naime, od ovih 80% vozača čiji automobili prođu redovan pregled, jedan dio uoči samog pregleda ode kod majstora i pokrpa ono što nije ispravno kako bi mogao proći, a prije toga je dobar dio godine vozio neispravno vozilo. Tako da tu možemo govoriti i o nekih 40% do 50% neispravnih vozila na našim prometnicama”, objašnjava tajnik Autokluba Vinkovci Milan Bičanić.

Vozačima savjetuje da svoje ljubimce, mimo tehničkog pregleda, odvezu barem jednom godišnje na dodatni pregled, a kako bi bili sigurni u ispravnost svoga vozila. Treba napomenuti i kako će prvih 15.000 vozača koji budu sudjelovali u akciji na poklon dobiti pakiranje od tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila koja je prilagođena uporabi u zimskim uvjetima. Također, vozači za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna neće bit sankcionirani nego će ih se, nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu. Cilj ovakve akcije jest potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno