21 C
Vinkovci
Četvrtak, 18. kolovoza 2022.

Uoči početka nove školske godine u mirovinu je otišao dugogodišnji ravnatelj vinkovačke Gimnazije Stipe Tomić

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Uoči početka nove školske godine u mirovinu je otišao dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci Stipe Tomić predavši dužnost kolegici Ivani Biljan. S profesorom Tomićem porazgovarali smo o njegove 42 godine u vinkovačkoj Gimnaziji, 13 na mjestu profesora i 29 na mjestu ravnatelja.

Stipe Tomić u vinkovačkoj Gimnaziji zaposlio se po završetku fakulteta 1978. godine i u toj je srednjoj školi proveo cijeli svoj radni vijek. Radio je kao profesor tjelesnoga odgoja do Domovinskoga rata kada se aktivno uključuje u obranu Republike Hrvatske, a po smirivanju ratnih zbivanja u veljači 1992. godine vraća se u Gimnaziju u kojoj je trebalo ponovno uspostaviti nastavu, ali i sanirati ratne štete. Ravnateljem Gimnazije imenovan je u jesen iste godine.
Kao ravnatelj počeo sam s ratom, a završio s koronom
“Zanimljivo je to kako je počelo i završilo moje ravnateljstvo jer počeo sam s ratom, a završio s koronom. Dakle, dvije izvanredne situacije svaka na svoj način. U Domovinskom ratu naša je škola bila teško oštećena i morali smo krenuti od početka. Sjećam se moje prve sjednice s djelatnicima kada sam ih zamolio da svi zajedno idemo u čišćenje škole i pripremanje za dolazak đaka. Tako da smo imali radnu akciju koja nam je svima ostala u sjećanju. Donijeli smo svoje metle, krpe i sve što je trebalo i čistili učionice kako bi mogla početi nastava, a s nastavom počela je i obnova. Prvo drugi kat, pa prvi kat, onda prizemlje i na kraju fasada. I evo i poveznice moga puta i puta nove ravnateljice jer upravo sada ponovno se obnavlja fasada Gimnazije i nastava je opet prilagođena radovima”, ističe Stipe Tomić.
A nakon ratne obnove i dalje se kontinuirano radilo na uređenju prostora kao i nabavi nove opreme.
“Uvijek sam nastojao na stvaranju boljih uvjeta za rad. Tada su bila 24 razredna odjela, a sada ih je 28. Dakle trebalo je prilagođavati prostor, od velikog projekta dogradnje potkrovlja do, što držim izuzetno važnim, ugradnje lifta s rampom kako bi se olakšalo kretanje učenika u invalidskim kolicima. Također, kontinuirano se ulagalo u opremu što nam je omogućilo prelazak s učioničke na kabinetsku nastavu. Ono što ostaje je prelazak s nastave u dvije smjene na jednu smjenu. Preduvjet za to je realizacija projekta dogradnje osam učionica koji je napravljen prije nekih sedam godina, ali je zbog nedostatka sredstava u mirovanju”, ističe Stipe Tomić.
Ponosni smo na uspjehe naših učenika i ugled škole
Kroz radni vijek kao ravnatelj doživio je i mnoge promjene u odgojno-obrazovnom sustavu. “Za mog mandata izmijenilo se puno ministara i svaki je donosio određene promjene. Neke su bile dobre, neke nisu. Neki su bili strah i trepet, a nisu ništa napravili, a neki su bili pravi školnici koji su uveli dosta novoga i pozitivnoga. Iako, moram reći, za moga mandata promjena u gimnazijama nije bilo puno jer se više davalo na revitalizaciju strukovnih škola. Ipak, jedna od velikih i vrlo važnih promjena bila je državna matura. Ja sam bio za državnu maturu i mi smo kao kolektiv i kao škola to ozbiljno shvatili. Naša djeca su se dobro pripremala i imala su dobre rezultate od samoga početka, a o čemu svjedoče upisi na fakultet. Mi smo ponosni na uspjeh naših učenika kada je riječ o upisu na fakultet, a to je i cilj škole, da ih što bolje pripremimo za upis na fakultet”, ističe Stipe Tomić.
To pokazuje i koliko je opravdan ugled koji vinkovačka Gimnazija uživa, a što se potvrđuje i na proslavama mature. “Na tim susretima dolazi nam veliki broj naših bivših đaka koji su ostvarili uspjeh u različitim područjima, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Na to sam uvijek bio ponosan. Inače, ja sam po prirodi sportaš i volio sam uvijek taj natjecateljski duh koji sam na neki način uveo i u našu zbornicu, a što pokazuju i rezultati naših učenika na natjecanjima. Tako da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom obrazovanja u našoj školi iako uvijek ima prostora za pomake”, ističe Stipe Tomić.
U takvoj školi, kaže, spremno je dočekana i korona i online nastava. “Na početku je bilo dosta teško dok se nisu uhodali i profesori i djeca pa i roditelji, ali vrlo brzo sve je funkcioniralo dobro i na kraju je dobro i završilo. Jedino mi je žao ove generacije maturanata koja je morala tako završiti srednju školu i polagati državnu maturu, a mislim da je riječ o jednoj od najboljih generacija kako sam bio ravnatelj”, ističe Stipe Tomić.
Najdraže što pamtim je pozitivan kolektivni duh
A ono što mu ostaje kao najdraže iz ravnateljskog staža dugog 29 godina je pozitivan kolektivni duh u vinkovačkoj Gimnaziji o kojemu svjedoči činjenica da kroz sve te godine nije bilo nikakvih problema među djelatnicima. “Ti međuljudski odnosi su bili stvarno odlični, uvijek smo bili svi zajedno bez grupiranja i na to sam jako ponosan. Također, jako me raduje što su većina djelatnika naši bivši đaci i što postoji taj kontinuitet odlaska naših đaka na fakultet i vraćanja u Gimnaziju kao profesora. Odgojiti djecu tako da zavole svoju školu i na kraju se vrate, to je za mene veliki plus. Na kraju želim zahvaliti svim svojim djelatnicima na dobroj suradnji kroz koju smo postigli sve naše uspjehe. Hvala im i želim im puno sreće, zdravlja i međusobnog razumijevanja jer samo zajedništvo vodi do uspjeha. Također, zahvaljujem svim županima i županijskim pročelnicima za obrazovanje kao i gradonačelnicima i gradskim pročelnicima, na dobroj suradnji tijekom svih godina, a dobre želje upućujem svim đacima vinkovačke Gimnazije”, ističe na kraju Stipe Tomić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno