Kontaktirajte nas

Aktualno

Uoči početka nove školske godine u mirovinu je otišao dugogodišnji ravnatelj vinkovačke Gimnazije Stipe Tomić

Objavljeno

-

Uoči početka nove školske godine u mirovinu je otišao dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci Stipe Tomić predavši dužnost kolegici Ivani Biljan. S profesorom Tomićem porazgovarali smo o njegove 42 godine u vinkovačkoj Gimnaziji, 13 na mjestu profesora i 29 na mjestu ravnatelja.

Stipe Tomić u vinkovačkoj Gimnaziji zaposlio se po završetku fakulteta 1978. godine i u toj je srednjoj školi proveo cijeli svoj radni vijek. Radio je kao profesor tjelesnoga odgoja do Domovinskoga rata kada se aktivno uključuje u obranu Republike Hrvatske, a po smirivanju ratnih zbivanja u veljači 1992. godine vraća se u Gimnaziju u kojoj je trebalo ponovno uspostaviti nastavu, ali i sanirati ratne štete. Ravnateljem Gimnazije imenovan je u jesen iste godine.
Kao ravnatelj počeo sam s ratom, a završio s koronom
“Zanimljivo je to kako je počelo i završilo moje ravnateljstvo jer počeo sam s ratom, a završio s koronom. Dakle, dvije izvanredne situacije svaka na svoj način. U Domovinskom ratu naša je škola bila teško oštećena i morali smo krenuti od početka. Sjećam se moje prve sjednice s djelatnicima kada sam ih zamolio da svi zajedno idemo u čišćenje škole i pripremanje za dolazak đaka. Tako da smo imali radnu akciju koja nam je svima ostala u sjećanju. Donijeli smo svoje metle, krpe i sve što je trebalo i čistili učionice kako bi mogla početi nastava, a s nastavom počela je i obnova. Prvo drugi kat, pa prvi kat, onda prizemlje i na kraju fasada. I evo i poveznice moga puta i puta nove ravnateljice jer upravo sada ponovno se obnavlja fasada Gimnazije i nastava je opet prilagođena radovima”, ističe Stipe Tomić.
A nakon ratne obnove i dalje se kontinuirano radilo na uređenju prostora kao i nabavi nove opreme.
“Uvijek sam nastojao na stvaranju boljih uvjeta za rad. Tada su bila 24 razredna odjela, a sada ih je 28. Dakle trebalo je prilagođavati prostor, od velikog projekta dogradnje potkrovlja do, što držim izuzetno važnim, ugradnje lifta s rampom kako bi se olakšalo kretanje učenika u invalidskim kolicima. Također, kontinuirano se ulagalo u opremu što nam je omogućilo prelazak s učioničke na kabinetsku nastavu. Ono što ostaje je prelazak s nastave u dvije smjene na jednu smjenu. Preduvjet za to je realizacija projekta dogradnje osam učionica koji je napravljen prije nekih sedam godina, ali je zbog nedostatka sredstava u mirovanju”, ističe Stipe Tomić.
Ponosni smo na uspjehe naših učenika i ugled škole
Kroz radni vijek kao ravnatelj doživio je i mnoge promjene u odgojno-obrazovnom sustavu. “Za mog mandata izmijenilo se puno ministara i svaki je donosio određene promjene. Neke su bile dobre, neke nisu. Neki su bili strah i trepet, a nisu ništa napravili, a neki su bili pravi školnici koji su uveli dosta novoga i pozitivnoga. Iako, moram reći, za moga mandata promjena u gimnazijama nije bilo puno jer se više davalo na revitalizaciju strukovnih škola. Ipak, jedna od velikih i vrlo važnih promjena bila je državna matura. Ja sam bio za državnu maturu i mi smo kao kolektiv i kao škola to ozbiljno shvatili. Naša djeca su se dobro pripremala i imala su dobre rezultate od samoga početka, a o čemu svjedoče upisi na fakultet. Mi smo ponosni na uspjeh naših učenika kada je riječ o upisu na fakultet, a to je i cilj škole, da ih što bolje pripremimo za upis na fakultet”, ističe Stipe Tomić.
To pokazuje i koliko je opravdan ugled koji vinkovačka Gimnazija uživa, a što se potvrđuje i na proslavama mature. “Na tim susretima dolazi nam veliki broj naših bivših đaka koji su ostvarili uspjeh u različitim područjima, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Na to sam uvijek bio ponosan. Inače, ja sam po prirodi sportaš i volio sam uvijek taj natjecateljski duh koji sam na neki način uveo i u našu zbornicu, a što pokazuju i rezultati naših učenika na natjecanjima. Tako da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom obrazovanja u našoj školi iako uvijek ima prostora za pomake”, ističe Stipe Tomić.
U takvoj školi, kaže, spremno je dočekana i korona i online nastava. “Na početku je bilo dosta teško dok se nisu uhodali i profesori i djeca pa i roditelji, ali vrlo brzo sve je funkcioniralo dobro i na kraju je dobro i završilo. Jedino mi je žao ove generacije maturanata koja je morala tako završiti srednju školu i polagati državnu maturu, a mislim da je riječ o jednoj od najboljih generacija kako sam bio ravnatelj”, ističe Stipe Tomić.
Najdraže što pamtim je pozitivan kolektivni duh
A ono što mu ostaje kao najdraže iz ravnateljskog staža dugog 29 godina je pozitivan kolektivni duh u vinkovačkoj Gimnaziji o kojemu svjedoči činjenica da kroz sve te godine nije bilo nikakvih problema među djelatnicima. “Ti međuljudski odnosi su bili stvarno odlični, uvijek smo bili svi zajedno bez grupiranja i na to sam jako ponosan. Također, jako me raduje što su većina djelatnika naši bivši đaci i što postoji taj kontinuitet odlaska naših đaka na fakultet i vraćanja u Gimnaziju kao profesora. Odgojiti djecu tako da zavole svoju školu i na kraju se vrate, to je za mene veliki plus. Na kraju želim zahvaliti svim svojim djelatnicima na dobroj suradnji kroz koju smo postigli sve naše uspjehe. Hvala im i želim im puno sreće, zdravlja i međusobnog razumijevanja jer samo zajedništvo vodi do uspjeha. Također, zahvaljujem svim županima i županijskim pročelnicima za obrazovanje kao i gradonačelnicima i gradskim pročelnicima, na dobroj suradnji tijekom svih godina, a dobre želje upućujem svim đacima vinkovačke Gimnazije”, ističe na kraju Stipe Tomić.

Aktualno

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Objavljeno

-

Napisao/la

    93 pregleda

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru i na Lapovcima. Grad već četvrtu godinu zaredom na ovaj način nastavlja komunikaciju s građanima po mjesnim odborima, koji na taj način imaju priliku predložiti obavljanje određenih radova i realizaciju projekata te tako sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna. Naime, svi prijedlozi koji se iznesu na tribinama u gradskoj se upravi pomno razmotre i sukladno njima se priprema plan komunalnih akcija i projekata.

Prva današnja tribina odnosila se na Mjesni odbor Centar, koji ipak po pitanju komunalne infrastrukture stoji bolje od ostalih, perifernih dijelova grada. „Naravno da mi želimo da u budućnosti stanje bude isto u svim dijelovima grada, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Sigurno da ovdje ima puno manje tih nekih osnovnih problema, ali naravno da ćemo ovdje imati dodatnih pitanja poput problema u zajedničkom stanovanju, kao što je grijanje u zgradama, što je zasad najveći problem”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako smatra da možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem u ovom dijelu grada, ali kako naravno uvijek ima mjesta za napredak i boljitak života svih građana.

Oni su najviše upita imali vezanih za komunalnu infrastrukturu, stanju, odnosno veličini nogostupa i parkiranja automobila preko istih te uređenju i održavanju zelenih površina, a predsjednik Mjesnog odbora, Ivan Kubiček, naglasio je kako je velik dio posla odrađen za vrijeme proteklog, ali i ovog mandata te kako je siguran da će još puno ostvariti u budućem vremenu. „Svakako smo zadovoljni ovom inicijativom gradske uprave i gradonačelnika koji je ove tribine pretvorio u tradiciju. Veseli me uvijek dobar odaziv, kako u centru, tako i u drugim mjesnim odborima, a neposredna komunikacija s građanima izuzetno je bitna jer onda i mi na našim sjednicama Vijeća raspravljamo o istim potrebama i problemima”, rekao je.

Sa sličnim se problemima svakodnevno susreću i stanovnici Lapovaca, iako u navedenom naselju već neko vrijeme traju radovi u određenim ulicama, kao što je ona kneza Mislava. Građani su se na prošlogodišnjoj tribini najviše žalili na stanje nogostupa, manjak i stanje dječjih igrališta, rasvjetu i slično, a pravi pokazatelj važnosti ovakvog načina komunikacije podatak je da je oko 90% navedenih poteškoća dosad riješeno, ostalo je samo nekoliko sitnica koje se zbog raznih drugih okolnosti trenutno ne mogu sanirati. „Iskustva su zaista pozitivna što se tiče ovakvog načina komunikacije gradonačelnika s građanima. Ovo je stvarno prava prilika da dođu i iznesu svoje mišljenje o stvarima koje im smetaju u okruženju u kojem žive, a mi smo tu da ih pokušamo riješiti”, pojasnio je Ivan Švaganović, zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Lapovci.

„Mislim da možemo biti zadovoljni stanjem i u Centru i na Lapovcima, tu nema nekih ozbiljnih problema, ali u svakom slučaju tu smo da riješimo svaki zahtjev građana. Ovakva komunikacija i meni i pročelnicima uvelike olakšava posao jer dobijemo izravnu informaciju o svim problemima koji muče naše građane i onda ih, prema mogućnostima, idemo rješavati”, zaključio je gradonačelnik tribine za ovu godinu.

Nastavi čitati

Aktualno

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Objavljeno

-

Napisao/la

    103 pregleda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu, na temu provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu.

“Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom na čelu, donio odluku da će istupiti iz svega”, istaknula je predsjednica Udruge Marija Slišković.

Članice Udruge, kaže, smatraju, da je puno toga što stoji u Programu već napravljeno te da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina – seksualnog zlostavljanja. “Od župana smo tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno županije i jako smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju”, otkrila je Slišković.

Nakon sastanka župan Dekanić naglasio je kako je zadovoljan sastankom te kako je dogovoren nastavak razgovora oko daljnje suradnje. “Seksualno zlostavljanje jedan je od najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran”, rekao je Dekanić te dodao kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi. “Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih koje o tome ne žele govoriti”, upozorio je župan i poručio da bez javnog razgovora takvoj vrsti zlostavljanja nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.

Nastavi čitati

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    135 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru...

Aktualnoprije 6 sati

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu,...

Slavonijaprije 8 sati

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 8 sati

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 10 sati

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 11 sati

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 11 sati

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 12 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

Najčitanije