Kontaktirajte nas

Aktualno

Stiropor neprihvatljiv u komunalnom otpadu

Objavljeno

-

U ovo vrijeme godine intenziviraju se građevinski radovi pa je glomazni otpad pred objektima u gradnji ili obnovi sve češći prizor.

Bilo da je riječ o toplinskoj izolaciji na objektima ili pakiranju raznih lomljivih stvari poput posuđa ili elektroničkih uređaja poput računala u kućanstvima, stiropor je materijal kojeg, s obzirom na njegovu namjenu, građani često u svojim kućanstvima imaju u manjim količinama, a takvu vrstu otpada potrebno je pravilno zbrinuti.

„S obzirom na to da nije riječ o uobičajenom komunalnom otpadu, ali ga ima u velikoj mjeri pri kupnji kućanskih uređaja, apeliramo na savjest građana dovesti ga kod nas na reciklažno dvorište besplatno, jednako kao i sav glomazni otpad iz kućanstva”, pozvao je Vinkovčane direktor komunalnog poduzeća Nevkoš Ivan Bertić.

Stiropor nije prihvatljivo odlagati u miješani komunalni otpad, a takve su situacije česte u Vinkovcima, potvrđuju mjerodavni. Također, ne smije se odlagati niti u kontejnere za PET ambalažu, već ga je potrebno na pravilan način zbrinuti kako ne bi došlo do onečišćenja okoliša.

„Teško je kontrolirati sve kante u gradu. No o tome povedu računa gradski čistači koji reagiraju ako naiđu na nepravilno odbačen stiropor ili drugi otpad”, dodaje Bertić. S proljećem se događa veća aktivnost stanovništva s kojom se povećava količina otpada općenito, dodaje.

Pravilnim zbrinjavanjem stiropora građani mogu pridonijeti smanjenju otpada i čišćem okolišu.

„Stiropor sortiramo/baliramo radi lakšeg transporta, nakon čega odlazi obrađivaču”, pojašnjava Bertić način na koji se ova vrsta otpadnog materijala pravilno zbrinjava. Često se od njega proizvodi novi ili se koristi za neka punjenja odnosno u građevini za izolacijsku podlogu, pojašnjava.

„Građevinske tvrtke same dovoze svoj otpad u naše reciklažno dvorište, a mi ga zbrinjavamo uz određenu naknadu pravnim osobama. Mogu potvrditi da to dosta dobro funkcionira. I manje i veće građevinske tvrtke navikle su se svoj otpad pravilno zbrinjavati, dovezu stiropor uz naknadu, karton foliju bez naknade, primjerice. Dovoze sve što je za baciti samo se za nešto plaća, a za drugo ne naknada odlaganja”, kaže Bertić.

Građani imaju mogućnost donijeti stiropor u reciklažno dvorište gdje besplatno mogu zbrinuti i razne vrste otpada, kao što su otpadni papir, drvo, metal, staklo, plastika, tekstil, glomazni otpad, elektronički otpad poput hladnjaka i perilica, otpadne gume, akumulatore i baterije, problematični otpad poput boja, lakova i sredstva za čišćenje, građevinski otpad.

„Kontejneri i kante, postavljeni po gradu, predviđeni su za uobičajeno odlaganje redovnog otpada, ali kada netko ima veće količine izvanrednog otpada, računamo na svijest građana jer zato i služi reciklažno dvorište”, naglašava Ivan Bertić.

Djelatno vrijeme gradskog reciklažnog dvorišta je od 8 do 16 radnim danom, subotom od 8 do 12 sati.

„Svaki korisnik jedanput godišnje ima pravo na besplatan odvoz količinski 3 m³ glomaznog otpada. Djelatnici dolaze po pozivu u dogovorenom terminu, a takvih je intervencija na tjednoj razini dvadesetak, no imamo i onih koji ga odlože na zelenom otoku s primisli to će već netko odvesti, što nije rješenje”, zaključuje direktor Nevkoša.

Aktualno

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Objavljeno

-

Napisao/la

    140 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada je riječ o gustoći prometa, ovaj je vikend na HAK-ovu kalendaru označen crvenom bojom.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku s Lučkog javila Jelena Bokun, ondje je kolona vozila koja se kreću prema moru duga između 2 do 3 km, dok je na ulazu u Zagreb oko kilometra. Od ponoći do 11 sati ušlo je 23 tisuće vozila, a jučer tijekom dana nešto više od 50.000 vozila. U usporedbi s istim petkom 2019. to je čak za 10% više, prenosi HRT. 

U deset minuta na Lučkom su se dogodile dvije situacije da su automobili stranih registracijskih oznaka – austrijskih i mađarskih – prebrzo prošli kod naplate ENC-a te im je rampa pala na automobile.

Kilometarske su kolone na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko te pred naplatom Lučko, a zbog dviju prometnih nesreća uz povremene zastoje vozi se i autocestom A1.

Gužve su i na granici sa Slovenijom. Na Maclju se čeka 2 sata, na Pribanjcima čak 3.

Na ostalim graničnim prijelazima – između pola sata i sat i pol.

U HAK-u očekuju da će cijelog dana biti pojačan promet na većini cesta u smjeru mora i prema unutrašnjosti te u priobalju.

Nastavi čitati

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    271 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    231 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 21 minuta

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada...

Filmprije 36 minuta

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 2 sata

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 4 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 5 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 18 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 19 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 20 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Najčitanije