25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Što se krije unutar zidova Gimnazije?

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Gimnazijsko obrazovanje oduvijek je nosilo određenu „težinu“, a vinkovačka Gimnazija uvijek je bila na dobrom glasu, kako zbog kvalitetnih profesora i njihovog načina prenošenja znanja, tako i zbog učenika koji su uz pomoć tog istog znanja na različitim natjecanjima ostvarivali odlične uspjehe.

„Budite svoji i slijedite svoje snove jer smo mi tu da pretvorimo vaše snove u stvarnost“, rekla je na samom početku videa ravnateljica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Ivana Biljan kratko opisujući njihovu zadaću.

Većina gimnazijalaca koji su hodnicima poznatog GMAR-a šetali prije nekoliko godina ili čak desetljeća uvijek će istaknuti kako je u njihovo vrijeme sve bilo teže te kako je internet uvelike olakšao učenje i pristup informacijama. Je li to istina i kakvo je sadašnje stvarno stanje opisala su tri učenika u kratkom videu, pokušavajući odgovoriti na pitanja:  Je li Gimnazija bauk? Što se krije unutar zidova vinkovačke gimnazije?

U glavnim su se ulogama našli učenici Mia Ivić, Dominik Šebalj i Lea Bondža, svatko predstavljajući svoj smjer, a sve je, kako to inače biva, krenulo na konstruktivnoj kavi u obližnjem kafiću.

U šetnju kroz hodnike i učionice prvi je krenuo Dominik, učenik 3.d razreda Općeg smjera kojeg upisuju većinom gimnazijalci koji se još premišljaju što bi dalje pa im je najsigurnije sve predmete učiti podjednako. Kroz kratki obilazak predstavljen je predmet psihologije, opisano je prosvjetiteljstvo i što sve sadržavaju debatne vježbe kroz filozofske discipline, koja su područja Hrvatske najnaseljenija i tko je utemeljitelj sociologije. Toliko je raznovrsno znanje pred onima koji se odluče za Opći smjer.

Matematički smjer među srednjoškolcima pak glasi kao najteži, a Leu Bondžu to nije uplašilo jer je njena ljubav prema matematici ipak prevagnula. Kako bi onima koji se još premišljaju predstavili što sve prolaze u školi i koliko im je smjer zapravo težak, na šaljiv su način pokazali što se dogodi ako samo na trenutak odvratite pogled s ploče te na koji se način provodi pokus alkotesta.

Jezičare je predstavila Mia Ivić koja je Gimnaziju upisala kako bi se „s prijateljima mogla raspravljati na čak tri jezika“. Kroz Europski tjedan jezika upoznali su Vinkovčane i Vinkovčanke s različitim kulturama vodeći se onom “Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš”. Osim toga, istaknuli su koliko su korisne i važne izreke na latinskom jeziku te pokazali kako se upoznaje na španjolskom jeziku.

Ipak, ima nešto što je zajedničko svim smjerovima, a to su izvannastavne aktivnosti. Pa se tako likovnjaci druže na sastancima likovne grupe GMAR dok se oni koji su ipak više audio tipovi mogu pridružiti školskom zboru Dionizije.

Sve u svemu, uspjeli su u želji da javnosti predstave svoju školu u svjetlu u kojem ju oni vide i svakodnevno žive, a ništa to ne bi mogli bez ravnateljice, profesora i profesorica te ostalih djelatnika škole kojima su se i posebno zahvalili.

„Hvala ravnateljici, profesorima i učenicima koji su spremno stali pred kamere“, istaknuli su članovi stručnog tima: snimateljice Lea Puharić i Klara Mandić, dvojac zadužen za obradu i montažu Filip Marunček i Petar Božanović te redateljica profesorica Marija Tikvić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno