4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

“Stricu” glavna nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Braunschweigu

Više od autora

- vl promo-Dugometražni igrani prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, koji nastaje u produkciji kuće Eclectica, osvojio je glavnu nagradu žirija 36. Međunarodnog filmskom festivala u njemačkom Braunschweigu, koji se održavao od 7. do 13. studenog. Taj je film, od svjetske premijere u Karlovim Varima, osvojio čak 13. nagrada. “Stric” pred domaću kinopubliku stiže 1. prosinca.

Međunarodni žiri u sastavu Alik Shpilyuk (umjetnički direktor udruženja Ukrajinska filmska akademija), Anna Kazejak (poljska redateljica i scenaristica) i Maik Schöttke (Volkswagen Financial Services) odlučili su glavnu nagradu festivala, u vrijednosti od 10 000 eura (Volkswagen Financial Services Award) dodijeliti filmu “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca.

“Ovaj film vas od početku očara izgledom i atmosferom. Bojite se da biste mogli nešto propustiti jer vam autori u svakom kadru daju mnogo toga za otkriti. Božić je metafora za nadu, ljubav i mir, ali ne i ovdje. Kada otkrijete da ‘normalno obiteljsko okruženje’ koje redatelji prikazuju nije takvo kakvim se čini, već ste prošli točku bez povratka. Način na koji redatelji iznose priču upotpunjen je neobičnim kompozicijama kadra. Puno toga odvija se u natruhama, odnosno većinom u gledateljevom umu, dok su neki događaji prikazani u svom punom intenzitetu. Glumci su izvrsni, a scenografija i kamera s nadrealno anamorfnim izgledom savršeno funkcioniraju zajedno”, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija, koji Andriju Mardešića i Davida Kapca nazivaju “svježim, originalnim, modernim i obećavajućim debitantima”.

Andrija Mardešić i David Kapac | foto: HAVC promo

“Stric” je, tako, u njemačkom Braunschweigu osvojio svoju 13. nagradu. Ovom Grand Prixu prethodila je nagrada Young Talents na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu, a nagrađivan je i na festivalima u Čileu (Santiago Horror Film Festival), Sjevernoj Makedoniji (KineNova), Srbiji (Leskovački međunarodni festival filmske režije; Dunav Film Festival) i Crnoj gori (Filmski festival Herceg Novi), a ističe se i posebno priznanje žirija programa Proxima prestižnog festivala u Karlovi Varima. Film broji i dvije Zlatne arene Pulskog filmskog festivala (najbolji scenarij – Andrija Mardešić i David Kapac; najbolja kostimografija – Ana Savić Gecan).

Međunarodni filmski festival u Braunschweigu jedan je od najstarijih i najvećih festivala u njemačkoj pokrajini Donja Saska. Godišnje ga posjeti preko 25 000 ljudi, a program nudi 110 dugometražnih i 160 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Jedan od zaštitnih znakova festivala je mlada europska kinematografija – u konkurenciji za dvije glavne nagrade je 10 prvih ili drugih dugometražnih filmova europskih redatelja.

Osim “Strica”, na festivalu u Braunschweigu prikazao se i hrvatski kratkometražni film Marka Dugonjića, “Ne pogađa svaka”, koji nastaje u produkciji Eclectica (producentica je Rea Rajčić).

“Stric” je triler s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Miki Manojlović je STRIC, 2022 | foto: Eclectica/Sense Production promo

Film nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović.

Stric nastavlja svoj festivalski život, a slijedi mu projekcija u konkurenciji Rimskog festivala nezavisnog filma te na festivalima Exground Filmfest u Wiesbadenu, Međunarodni filmski festival Scanorama (European Film Forum) u Litvi i Eastern Neighbours Film Festival u Amsterdamu.

Osim “Strica”, hrvatska kinopublika ovih mjeseci ima priliku pogledati čak devet dugometražnih filmova. Na tu impozantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, “Otkrij naš novi film”, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama.

Naslovna fotografija: Andrija Mardešić i David Kapac na dodjeli nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Braunschweigu. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno