18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Sutra započinje nadzor akcijske prodaje pred početak školske godine

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Državni inspektorat Republike Hrvatske najavio je da će uoči početka školske godine zbog značajnog oglašavanja trgovaca s raznim tzv. školskim akcijama od sutra provoditi ciljane inspekcijske nadzore trgovaca, koji će trajati do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, prenosi HRT.

“S obzirom da ova nastavna školska godina počinje 6. rujna, trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva “Akcije za novi početak školske godine”, “Back to school” i slično, tržišna inspekcija provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda”, navodi se u priopćenju DIRH-a.

Navodi se kako će inspekcije obuhvatiti proizvode iz kategorija dječje odjeće i obuće te školskog pribora i raznih artikala uključujući ruksake i torbe, računala, pametne satove i slično.

Pritom će inspektori kontrolirati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima gdje će se posebno utvrđivati radi li se točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda.

DIRH iznosi podatke za prošlu godinu po kojima je tržišna inspekcija u nadzorima oglašavanja posebnih oblika prodaje obavila 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, utvrdivši 15,1% prekršaja koji su se odnosili na neisticanje cijena proizvoda, nepropisno isticanje cijena kao što je npr. praksa da uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji, neisticanje uvjeta prodaje kao i povremeno nepoštenu poslovnu praksu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno