Kontaktirajte nas

Aktualno

Svaka kriza stvara potrebu za novim proizvodima

Objavljeno

-

Želeći se osamostaliti i raditi na stvaranju nove dodatne vrijednosti, jer su smatrali kako se premalo tvrtki bavi proizvodnjom i razvijanjem novih proizvoda, dva mlada Vinkovčanina prije nešto više od šest godina osnovala su vlastitu tvrtku i krenuli u proizvodnju PVC stupova. Danas tvrtka PVC Troplex ima šestero zaposlenih, proizvode PVC stupove za vinogradarstvo, voćarstvo, mlade voćke i povrće. Otkupljuju sirovinu po cijeloj Hrvatskoj te ju u konačnici pretvaraju u gotov proizvod. Od ukupne proizvodnje 20% izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju, a inozemna tržišta uskoro planiraju proširiti i na Mađarsku.

Cjelokupan proces proizvodnje, od samog ulaska sirovine do konačne izrade odvija se u pogonima tvrtke, objašnjavaju vlasnici i osnivači ove tvrtke Vicko Mustapić i Ivan Crnaić.

Dodaju i kako je vrlo važno znati da su njihovi proizvodi napravljeni od prvoklasnog ekstrudiranog PVC-a, ali i da su ekološki vrlo značajni jer ih proizvode od recikliranog PVC materijala. Ovi 31-godišnji poslovni partneri nerazdvojni su prijatelji još od malih nogu, a zanimljivo je primijetiti kako su u samostalan posao ušli vrlo mladi. Iz današnje perspektive zbog takve odluke, kažu, nisu požalili. „Proizvodimo stupove u 3 debljine, od 22mm, 35mm i 80mm koji se mogu koristiti u vinogradarstvu, voćarstvu i povrtlarstvu. Proizvodimo i stupove za ograde, električne pastire, konstrukcije za plastenike i protugradne mreže i slično. Naši stupovi su neškodljivi za okoliš i same biljke, te otporni na vremenske nepogode i ne zahtijevaju dodatna ulaganja“, priča nam Vicko Mustapić koji je zadužen za marketing i izvoz, dok je Ivan Crnaić više posvećen samoj proizvodnji.

Neizbježno je pitanje u posljednje vrijeme ono kako su se snašli u prošloj godini, koja će ostati upamćena kao izrazito teška i zahtjevna, pogotovo kada je poduzetništvo u pitanju.

Godina je bila iznimno turbulentna, a najveća nesigurnost je bila u državnim mjerama i neznanju u vezi virusa, upozorava Mustapić.

„Nismo znali možemo li očekivati zatvaranje i zabranu rada zbog očuvanja zdravlja. Srećom mogli smo raditi bez prestanka cijele godine, ali pandemija je pogodila tržište, odnosno klijenti su stopirali investicije. Veliki broj pravnih osoba je zabilježio pad poslovne aktivnosti što je rezultiralo smanjenjem potražnje i potrošnje. Također, maloprodajni kupci su zbog situacije s pandemijom odgodili ulaganja zbog straha, što je utjecalo na smanjenje poslovanja i povećanje zaliha. Suočili smo se s nemogućnosti izvoza, padom potražnje, problemom nabave sirovine i problemom naplate. Poduzeli smo sve moguće aktivnosti kako bi smanjili rizik poslovanja i sačuvali zdravlje svojih djelatnika. Prijavili smo se za dostupne mjere za očuvanje radnih mjesta, te smo proveli detaljnu obuku u vezi prevencije širenja virusa. Provodili smo i dnevne sastanke s djelatnicima kako bi dobili ideju kako smanjiti utjecaj krize. Proces od ideje do realizacije je bio iznimno brz. Odlučili smo uvesti uslugu montaže protugradne mreže, ograde i plastenika. Na ovaj način smo fokusirali poslovanje na montažu na otvorenom, te proširili svoje usluge“, ističe.

U navedenom periodu su, dodaje, montirali mreže i ograde na području Zadra, Delnica, Petrinje, Pisarovine, Osijeka i Vukovara, a novom ponudom su proširili svoja znanja i usluge, te smanjili utjecaj krize na poslovanje.

„Osim proširenja usluga prilagodili smo naše proizvode novim zahtjevima tržišta. Uveli smo tako u ponudu stupove za masline, tunele/cijevi za uzgoj jagoda, lubenica i salate, plastenike s novim sistemom ojačanja i protugradne mreže, te na taj način osvojili nova tržišta i pronašli partnere u Dalmaciji i Istri“, napominje Vicko Mustapić. Naglašava i kako je intervencija države, kojom je osigurala iznos minimalne plaće poslodavcima za svakog radnika u pogođenim djelatnostima, pod uvjetom da nema otkaza, ublažila rast broja nezaposlenih. Država je, kaže, najveći dio financijskog tereta preuzela na sebe, što će se u bliskoj budućnosti zasigurno i osjetiti.

Na pitanje, što je to što bi država trebala napraviti da poduzetnici uspješnije posluju, odgovara da je siguran kako je najbolje rješenje prepustiti poduzetnicima poslovanje u njihove ruke, te ih što manje ograničavati.

„Mjerama koje zabranjuju rad ne postiže se pozitivan učinak za nikoga. Sama definicija poduzetništva govori kako je poduzetništvo pronalaženje prilika u okruženju. Tvrtke će pronaći način za rad i preživljavanje do završetka pandemije. Smatram da bi poduzetnici i tvrtke trebali više surađivati, što će onda dovesti do zajedničkih ideja i djelovanja. Kada bi poduzetnici dijelili između sebe znanje, kontakte i ideje oni sami, kao i gospodarstvo općenito i društvo u cjelini, bili bi prospertiteniji. Sinergijom poduzetnika više tvrtki bi moglo zajedno djelovati na tržištu na višestruko zadovoljstvo“, poručuje Mustapić. U idućoj godini planiraju fokusirati svoje poslovanje na usluge montaže i logistike vezane uz proizvode, te povećanje proizvodnog asortimana. Plan je uložiti dodatni trud i resurse s ciljem rasta poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta jer, procjenjuju, svaka kriza stvara potrebu za novim proizvodom.

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    155 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Aktualno

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

Objavljeno

-

Napisao/la

    374 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je 1 nova pozitivna osoba iz Privlake. Preminulih nema. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.468, od kojih je 12.124 izliječeno, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno do sada testiranih 78.215.

U samoizolaciji je njih 202.

Nastavi čitati

Aktualno

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Objavljeno

-

Napisao/la

    385 pregleda

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih gradskih biljega. Čovjek ne može ni zamisliti, ali ga šetnja opipljivom prošlošću podsjeti uz oduševljenje. Od srednje škole, dakle pola stoljeća, traje ova ozbiljna ljubav rođena u dječačkim danima skupljanjem sličica za nogometne albume koje i danas čuva.

„Nikada nisam takve stvari bacao i tijekom vremena počne te to zanimati, no s godinama posebno su me počele zanimati stvari vezane za Vinkovce koje i danas u mojoj kolekciji imaju najveću emotivnu vrijednost”, uvodi nas u priču samozatajni zaljubljenik u grad i autohtoni Vinkovčanin.

Nikada nije računao broj predmeta bogate privatne kolekcije jer tko zna dokle bi stigao, a posebno mjesto u njegovu srcu zauzimaju značke Dinama Vinkovci, danas Cibalije, pogotovo one koje se danas teško mogu vidjeti iz vremena do 1945. godine.

„Ljudi ni ne znaju da je u to vrijeme bilo značaka, a imam ih desetak. Najstarija datira iz godine osnutka vinkovačkog Dinama 1919. i prva je koja je uopće izašla u povodu osnivanja kluba”, ponosno će Ivan.

Sajmovi antikviteta, privatni kontakti i danas internetske eBay aukcije, kanali su preko kojih dolazi do predmeta.

„U zagrebačkim antikvarijatima već me dobro poznaju. Znaju da tražim sve s predznakom Vinkovaca i ovoga kraja, pa već s vrata dobacuju „imamo za vas nešto novo, Ivane ili nemamo.” Jednako je i na Britancu. Svi se mi već poznajemo”, otkriva čari ovog posebnog svijeta u kojem danas još rijetki stanuju.

Kada su u pitanju poštanske marke, posjeduje sve s predznakom hrvatske povijesti, od vremena Radićevaca, preko NDH do suvremene hrvatske države.

„Iz cijeloga svijeta imam marke na kojima su izlazili naši Vatreni od početaka reprezentacije”, dodaje. S obzirom na količinu svega, članovi obitelji puni su razumijevanja prema njegovu hobiju jer treba ih održavati, brisati prašinu, pravilno čuvati. Više je najdražih predmeta, no svi su, spoznajemo vezani uz nogomet.

„Skupljam sve Cibalijine ulaznice s nogometnih utakmica. Dinamo-Čelik, finale Hrvatskog kupa 1999. s Osijekom, utakmica reprezentacije za 3. mjesto i pobjeda nad Nizozemskom 1998. i finale Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuza, su mi od dražih, a tu je još i serija Inter Toto Kupa, sudjelovanje Dinama u ex YU kupu. Nikada ne bih govorio o vrijednosti jer meni je najvrijednije ono što nemam. Imam puno vinkovačkih knjiga, no ponavljam najdraža mi je ona koju bih htio imati, a još nisam došao do nje”, naglašava.

Kćer Josipa, danas profesorica u vinkovačkoj Gimnaziji, diplomirala je na Hrvatskim studijima na temu Vinkovačkih jeseni, isključivo se koristeći izvorima iz očeve arhive koji su bezbrojni kada su Jeseni u pitanju. Uvijek će biti nešto što želi, a nema.

„Nikada ne možeš imati sve. U tome je draž. Nešto se može nabaviti, ali je preskupo. Puno toga ljudi daruju jer znaju moju strast, no što sam stariji to sam usmjereniji ka raritetima vinkovačkog kraja”, zaključuje Ivan Schweizer, aktivni umirovljeni kolekcionar.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 36 minuta

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 2 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 3 sata

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 17 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 18 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 20 sati

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Aktualnoprije 21 sat

Pred kraj četvrtog toplinskog vala još jedan poziv na oprez

U tijeku je četvrti toplinski val ovoga ljeta. I dok je promjena najavljena tijekom vikenda uz lokalno moguća i grmljavinska...

Aktualnoprije 24 sata

Hrvatska bilježi 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19

U protekla 24 sata zabilježeno je 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije