22 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem Interneta

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Povodom Dana sigurnijeg Interneta koji je obilježen jučer, 5. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavio je projekt edukativne on-line platforme “Sigurni na internetu” (SINI) namijenjenog edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka o sigurnosti djece u digitalnom okruženju.

“Više od 95% djece u Hrvatskoj ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta”, istaknuo je voditelj Centra Tomislav Ramljak te dodao da je skretanje pozornosti na internetsku sigurnost i prevencija e-nasilja razlog stvaranja platforme.

SINI je platforma namijenjena informiranju djece, mladih i njihovih roditelja o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija, a stručnjaci će putem platforme imati pristup edukaciji i dodatnom usavršavanju u području zaštite djece na internetu. CZND je na predstavljanju platforme potpisao i Sporazum o izgradi platforme s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) te tvrtkama A1, Hrvatski Telekom i Tele2, a istaknuto je da bi ona trebala biti dostupna početkom školske godine 2019./2020.

Izloženost internetskom nasilju, jednom od najčešćih opasnosti u digitalnom svijetu, dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, ali i ponašanja poput izoliranosti, loših rezultata u školama i ekstremnih ponašanja kod djece. Zato na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606 pri CZND-u, djeca, ali i njihovi roditelji, mogu pronaći pomoć i savjete u slučaju neprimjerenih sadržaja i e-nasilja, dok je putem stranice www.cznd.org moguće anonimno prijaviti neprimjeren sadržaj na internetu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno