Članovi udruge Vinkovački šokački rodovi, Turistička zajednica grada Vinkovaca i Grad Vinkovci organizirali su danas prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena kako bi obogatili sadržaje turističke gastro ponude, ali i povećali atraktivnost Vinkovaca kao poželjne turističke destinacije.

Sajam koji se održava u dvorani Barun Trenk u Vinkovcima i za posjetitelje je otvoren do 16 sati, svečano je otvorio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Ovo je pokušaj da napravimo još jednu zanimljivu manifestaciju koja ne bi samo trebala promovirati naš kraj, nego bi trebala potaknuti i gospodarstvo te dati priliku svim proizvođačima da nađu svoje mjesto na tržištu diljem Hrvatske pa i šire.”, rekao je gradonačelnik Bosančić dodavši kako od Festivala očekuje da na jedan određeni način postane i mjesto brendiranja autohtonih proizvoda gdje će i nagrada i priznanje s ovog Festival značiti nešto na tržištu, kao i kod onih koji će koristiti ove proizvode.

Zvonimir Liščić, predsjednika Udruge Vinkovački šokački rodovi na čiju se inicijativu i krenulo u organizaciju ove manifestacije istaknuo je kako je riječ o prvom vinkovačkom Festivalu šunke, vina, rakije i kulena jer ovakav tip manifestacije do sada nije postojao u našem gradu. “Vjerujemo i nadamo se kako će ovaj Festival zaživiti te da ćemo ga sljedeće godine još i proširiti.”, rekao je Lišćić istaknuvši kako je na natjecateljski dio festivala pristiglo sedam uzoraka šunki, 31 uzorak kulena, 100 uzoraka vina i 34 uzorka rakije iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

Njih je protekloga tjedna pregledao ocjenjivački sud kojeg su činili dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, dr. Danijela Samac s istog fakulteta i dr. Mario Škrivanko, ravnatelj Veterinarskog zavoda u Vinkovcima, te donio odluku o najboljima. Njihova imena saznati ćemo večeras od 20 sati kada će se na svečanoj večeri, također u dvorani Barun Trenk, održati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada.

Martina Matković, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca istaknula je kako ih veseli mogućnost da zajedno s Udrugom Vinkovački šokački rodovi surađuju na ovakvom projektu koja njeguje tradicijsku kulturu našega kraja. “Riječ je o nečemu što je prepoznato i u turističkom svijetu jer putnici često kao motiv dolaska izabiru gastronomsku ponudu. S obzirom na to da smo se često susretali s upitima naših posjetitelja i gostiju gdje mogu kušati, odnosno kupiti neke od autohtonih proizvoda odlučili smo za ovu prigodu tiskati i poseban gastro letak Vinkovaca.”, rekla je Matković.