16 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Svjetski dan prevencije utapanja: Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ove godine po prvi put u svijetu se obilježava Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, objavio je Hrvatski Crveni križ.

Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021., koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje – vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Utapanje je, navodi se, jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u RH.

“Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan prvog Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!“, poručuju iz HCK.

Kako se ističe, u povodu Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja jedina u zemlji educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, želi skrenuti pozornost svima da kao društvo moramo puno više raditi na prevenciji utapanja, osobito kod najmlađih.

Također, navodi se, važno je skrenuti i pozornost na nužnost prisutnosti spasilaca na plažama i kupalištima koji pridonose važnom aspektu sigurnosti u turizmu.


 

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno