13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. travnja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda već 15. godinu zaredom dok je cijeli mjesec travanj u nekim zemljama posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra.

Obilježavanje Mjeseca i Svjetskog dana svjesnosti o autizmu već se treću godinu odvija u izvanrednim uvjetima uzrokovanim pandemijom novog koronavirusa. No činjenica je da univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije, u objavi na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” poručuje Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života. 

Osobe s poremećajem iz autističnog spektra (PAS), navodi se, imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Ne smiju se suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu te i dalje moraju imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s mogućnostima prisilne institucionalizacije.

Poremećaji iz spektra autizma nisu bolest, nego razvojni poremećaj/stanje koje traje cijeli život. Radi se o širokom spektru poremećaja, svaka dijagnoza je drugačija i svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe. Upravo zato se koristi riječ spektar jer taj „kišobran“ obuhvaća cijeli spektar (Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, DDS – Dječji dezintegrativni sindrom /Hellerov sindrom/Neodređeni pervazivni razvojni poremećaj). Plava boja simbolizira poremećaje iz spektra autizma, a još jedan od simbola su i dijelovi puzzle. 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno