Kontaktirajte nas

Aktualno

Svjetski je dan učitelja, onih kojima se u Japanu i carevi klanjaju

Objavljeno

-

Nekada je njihov rad više, a nekada manje prepoznat, no činjenica je da je njihova uloga u društvu neprijeporna. Oni su naši roditelji, psiholozi, odgajatelji, autoriteti i prijatelji za vrijeme školovanja, ljudi koji su nas na neki način usmjerili i odredili za daljnji život.

Osvrnemo li se malčice u prošlost, nedvojbeno je, nastavnička je profesija bila više uvažavana. Uz liječnike, učitelji su bili su najvažnije i najpoštovanije osobe u društvu što je posebno bilo vidljivo u manjim mjestima. U Japanu, primjerice, jedino su učitelji bili izuzeti naklona caru.

Promjene u društvu mijenjale su i percepciju učitelja. Oni koji su birali to zanimanje srcem i danas će češće reći da imaju više problema s roditeljima nego s djecom. Utrka za ocjenom preuzela je primat znanju, slobodni smo preispitivati njihov rad zbog čega su sve manje cijenjeni, a sve više, uglavnom subjektivno, prozivani. Kada je riječ o financijskom aspektu, nenametljivo i dostojanstveno se bore za svoje mjesto pod suncem. Dohodovno ovom društvu daju najviše jer se znanje i ljubav prema odgovornosti poziva, ne mogu platiti, a ruku na srce, i liječnik, i astronaut, i kopač kanala jednako trebaju biti opismenjeni. „Mi smo djeci prijatelj. Iznimaka uvijek i među nama, naravno ima. Osobno sam uvijek gledala dobrobit djeteta. Nezasluženim ocjenama ne činimo im dobro. Osim što degradiramo svoj predmet, izravno štetimo drugoj djeci koja rade i trude se,” iznosi osobno iskustvo nastavnica Hrvatskog jezika i književnosti u mirovini Marija Ćorić koja je generacijama svojih učenika usadila ljubav prema materinjem jeziku i zbog koje su zavoljeli ovaj predmet.
„Osobno, nikada nisam kukala jer sam uvijek taj svoj poziv voljela. Po prirodi sam optimist. Bilo mi je neugodno pred djecom pokazivati nezadovoljstvo statusom odnosno novčanim dijelom, ali dojam je da smo sve manje važni od društva. Koliko sam samo poruka kroz svoj predmet poslala toj djeci u život želeći im dobro. Ljubav prema učiteljskom pozivu vodila me kroz život i kada bih opet morala birati, ponovno bih odabrala taj poziv. Rođena sam na dan sv. Ćirila i Metoda, prvih hrvatskih prosvjetitelja, pa valjda mi je taj dar poziva usađen i rođenjem,” uvjerena je umirovljena nastavnica koja je učiteljski vijek provela u školama u Otoku, Ivankovu, Retkovcima, a najdulje u OŠ Josipa Kozarca, u svojim Vinkovcima.

Cijenjena od kolega, omiljena kod učenika. Odlazak u zasluženu mirovinu prije pet godina nije joj toliko teško pao koliko činjenica da je morala ostaviti svoj osmi razred, posljednju generaciju učenika koju nije uspjela izvesti do kraja. No čovjek sve mora prihvatiti, kaže i sretna je kada svoje učenike sretne na ulici, popriča s njima, i s ljubavlju ih sasluša.

Foto: Privatni album: proslava 70. rođendana

Aktivna i u zlatnim godinama, na prvo mjesto danas stavlja svojih četvero unučadi kojima se s ljubavlju posvećuje, a rado se druži i s dobrom knjigom. „Ostane taj osjećaj da si u životu nešto dobroga napravio i utkao u generacije dio sebe i obratno,” reći će s ponosom istinska prosvjetna djelatnica u povodu Svjetskog dana učitelja.

Foto: Privatni album

I mlada učiteljica informatike, Maja Štefanac, smatra da učitelji danas imaju puno više obveza nego što su imali prije, a uz to, društvo je danas više zaštitnički postavljeno prema djeci te su učitelji zbog toga često pod povećalom.

“Velik je to pritisak na našu profesiju, pa se sve to odražava na autoritet i ponašanje prema učiteljima čak i od strane djece”, ističe Maja. Međutim, bez obzira na sve biti učiteljica za nju nije zanimanje, nego poziv čije radno vrijeme ne završava sa zadnjim zvonom. Kući nosi misli o djeci iz razreda o njihovim problemima, tajnama, smijehu, suzama.

“Jedan od glavnih ciljeva ove profesije treba biti usmjeren prema učenicima i stvaranju mogućnosti za njihov cjeloviti razvoj te je za mene ovo poziv, a ne samo „zanimanje“. Svaki dječji uspjeh i napredak me ispunjava i veseli”, dodaje.

Biti učiteljica zapravo je ogroman privilegij jer djeca rastu pred očima, razvijaju se u male ljude sa svim svojim dobrim i onim manje dobrim stranama. Istodobno i djeca mijenjaju učiteljicu.
Ova profesija zahtjeva cjeloživotno učenje i usavršavanje, pa izazovi koje je pred njih stavila pandemija u ovo novo vrijeme za većinu vrijednih prosvjetnih djelatnika nisu predstavljali problem. Tako nisu ni Maji jer, kako kaže, uvođenje inovacija u razred i izvan njega uključuje i svakodnevno korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije, pa situacija u online okruženju za nju nije bila nesavladiva.
“Shvaćam da se starijim učiteljima teže prilagoditi na ovu situaciju, ali zato smo mi tu jedni za druge i međusobno si pomažemo na svim područjima. Smatram da nas ovakve Covid situacije potiču da još više učimo i usavršavamo se kako bi djeci stvorili što kvalitetnije obrazovanje i na to treba pozitivno gledati”, zaključila je.

Svim učiteljima i od nas velika čestitka povodom njihovog dana!

Aktualno

Svjetski je dan jabuka, kraljice voća s malo kalorija i puno vitamina

Objavljeno

-

Napisao/la

    16 pregleda

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

S obzirom na to da nutritivno sadrži malo kalorija i puno vitamina, poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Primjerice, ona srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C, a prednost je što daje osjećaj sitosti jer sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola pa ova vitaminska bomba jača srce i snižava kolesterol.

Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka su uzgojni uvjeti u Hrvatskoj koji, a kvalitetnih jabuka domaćih jabuka omugućuje  nam obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Tomu u prilog ide i nekada najpoznatiji i najveći voćnjak ovog dijela Europe – Borinci koji su promovirali Vinkovce kao grad jabuka, a ona je i jedan od prvih simbola Vinkovačkih jeseni.

Hrvatska je jabuka zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do stola, beru se u optimalnoj zrelosti. Domaća jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja je u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Uzgajaju se pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija, potvrđuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Evocirajući uspomene iz djetinjstva donosimo i fini kućni recept za slatke ušećerene jabuke, slatkišu u kojem je gušt uživati u ove hladne dane. Potrebno je tek nekoliko sastojaka i malo vremena.

Ušećerene jabuke recept su kojeg moraju raditi odrasli, ali on može biti i zabavan za djecu za završni touch uređivanje i posipanje slatkišima na njih.

Sastojci: 

  • 8 jabuka
  • 400 g šećera
  • 170 g meda
  • 170 ml vode
  • žličica crvene prehrambene boje (tekuće)

Priprema: Jabuke operite i posušite. Izvadite im peteljke. Pripremite 8 štapića (možete koristiti drvene štapiće za ražnjiće, štapiće za pops-e ili obične drvene grančice). Štapiće za koje ste se odlučili probodite kroz jabuku (do dna, ali pazite da ne probodete dno jabuke). Jabuke spremite u hladnjak.

Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje. Papir dobro namastite (u protivnom će vam se karamel s jabuka zalijepiti). Sve sastojke (šećer, voda, med i boja) stavite u lonac s debljim dnom. Neka vam lonac bude manje veličine kako bi lakše uronili jabuke.

Upalite srednje jaku vatru, promiješajte sastojke samo na početku, kasnije ne miješajte. Voda vam treba ispariti, a smjesa postati gusta. Za ovo vam treba otprilike 25 minuta, dok vam temperatura smjese ne bude 54 stupnja. Jabuke izvadite iz hladnjaka, držite ih za štapić. Lonac nakrivite jednom rukom, a drugom uronite cijelu jabuku pa je brzim pokretima vrtite dok se cijela ne obloži rastopljenim šećerom.

Malo je ocijedite držeći je nad loncem pa je prebacite na namašćen papir za pečenje. Ušećerenu jabuku držite samo za štapić dok je topla. Ponovite jednako s preostalim jabukama. Nakon nekoliko minuta vaše su jabuke gotove, piše BBC.

Možete ih urediti po želji sa slatkišima, bademima, čokoladnim mrvicama i slično.

Ostale ideje za jabučne slastice pripremaju u petak prijepodne, u povodu Dana jabuka, učenici Srednje strukovne škole i Poljoprivredne škole koji će u sklopu radionica i izložbe, predstaviti jabučne specijalitete iz njihove kuhinje, slastičarne i školskog vrta odnosno zadruge.

Čips, savijača od jabuka, ocat iz domaće radionosti samo su neki od proizvoda kojima će predstaviti ovu voćnu perjanicu.

I zanimljivost na kraju. Oduvijek simbolizira neke bitne trenutke u životu i zajedništvu. Ne čudi njezina prisutnost u društvenim odnosima čovjeka; mladić je svoju izabranicu srca prosio upravo darujući joj predivnu jabuku. Jabuka je trebala biti simbol njegove ljubavi i vjere u tu ljubav, a nerijetko je svatovski običaj bio bacanje jabuke. Naime, kad svatovi pristignu mladoženjinoj kući, mlada je između ostalog imala zadatak i prebaciti ju jabuku preko kuće.  Ako uspije, vjerovalo se da je to dobar znak, jer će se mladenci slagati, živjeti u ljubavi. Ukoliko ju ne bi uspjela prebaciti, nije im se pisalo dobro jer se, eto, vjerovalo da bi se mogla vratiti kući.

 

Nastavi čitati

Aktualno

1741 novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, preminula 21 osoba

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.741 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.894.

Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminulo je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 429.974 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.928 preminulo, ukupno se oporavilo 411.152 osoba od toga 1.125 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 19.182 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.983.029 osoba, od toga 8.862 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18.10.2021 utrošeno je 3.524.319 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,13% ukupnog stanovništva, odnosno 55,30% odraslog stanovništva. Na dan 18.10.2021 utrošeno je 4.227 doza cjepiva, a od toga je 1.848 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 18.10.2021 1.872.076 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.757.089 osoba (1.651.293 osoba cijepljeno s dvije doze te 105.796 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,99% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Raspucani žuto-crni za nova 3 boda Aurelije

Objavljeno

-

Napisao/la

    155 pregleda
FOTO: Arhiva

Ponedjeljak je donio nova futsal uzbuđenja. MNK Mala Mljekara iz Valpova bila je domaćin Aureliji i teško stradala. Gosti su devet puta punili mrežu Valpovčana, a dvostruki strijelac bio je Duje Dragun. Njemu se na listi pridružilo još 7 suigrača.

Od samog početka Aurelia je nametnula ritam i redala prilike da bi u vodstvo došli u 8. minuti kada je Josip Horvat presjekao loptu blizu šesterca i mirno pospremio loptu u mrežu. Do sredine prvog poluvremena semafor je pokazivao 0:3, a pogotke su postigli Matias Mijić i Robert Nospak. Mario Božić 5 minuta prije kraja poluvremena povisuje rezultat na 4:0, a domaćini su sretno i spretno svoj jedini pogodak uspjeli postići iz deseterca nakon 6 akumuliranih prekršaja.

Duje Dragun u posljednjih petnaestak sekundi prije odlaska na odmor postiže svoj prvi zgoditak, odnosno peti za Žute. Drugo poluvrijeme proteklo je u istom ritmu, Vinkovčani nisu “povlačili ručnu”. Nije dugo trebalo da vratar Male Mljekare ponovno izvadi loptu iz svoje mreže, nakon svega dvadesetak sekundi nastavka Romeo Sušac postiže 6. gol na utakmici. Rezultat se ponovno mijenja u 5. minuti drugog dijela kada se u strijelce nakon sjajne akcije upisuje Petar Pedić, a nedugo zatim iz kornera Duje Dragun odlično iz voleja pogađa za svoj drugi pogodak i 8. ukupno na utakmici. Konačnih 9:1 za goste iz Vinkovaca postavlja kapetan Ivan Bukna.

Nakon ove fenomenalne partije MNK Aurelia Futsal u 3. kolu u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivan Domac u derbiju dočekuje MNK Brod 035. Momčad MNK Vinkovaca na parket izlazi u četvrtak u polufinalu Kupa regije Istok kada ide na prvo od dva teška gostovanja u Novu Gradišku kod istoimenog domaćina. Isti protivnici u ponedjeljak će ponovno odmjeriti snage, ovoga puta u sklopu 3. kola 2. HMNL Istok.

Nastavi čitati

Najčitanije