Zanimljiva je priča zašto je baš Petrovo odabrano za Dan Mjesnog odbora Slavija. Naime, u vrijeme kada je Mjesni odbor useljavao u novu zgradu u Šokačkom šoru trebalo je odrediti i Dan Mjesnog odbora. Kako je to bilo upravo u ovo doba godine i bližilo se Petrovo na koje se slave dva sveca, a Slavija ima dva dijela, istočni i zapadni, odlučeno je da na ovaj mjesni odbor “paze” dva sveca, sv. Petar i sv. Pavao.

Zanimljiva je i priča kako je ovaj dio Vinkovaca nastao. Kuće na Slaviji, naime, počele su nicati 1960-ih godina i uskoro je nastalo “divlje” naselje. Kroz godine ono je izraslo u urbani prigradski dio Vinkovaca u kojemu je danas ugodno živjeti. Trenutačno na Slaviji živi između četiri i pet tisuća Vinkovčana, a želja je da se u tom dijelu grada nastavi naseljavanje. Tako je i Slavija u planovima je Gradske uprave kada je riječ o novom naseljavanju usmjerenom na rubne dijelove grada te je u planu u dogledno vrijeme formirati parcele za gradnju obiteljskih kuća na gradskom zemljištu kod zgrade Mjesnog odbora u Šokačkom šoru. Cilj je mladim ljudima omogućili kupnju placeva i naseljavanje u dijelovima grada koji na prvi pogled možda nisu toliko atraktivni, ali život tamo sigurno ima svojih prednosti. U Gradskoj upravi vjeruju kako će mnogi to prepoznati i kupiti plac i na Slaviji, po povoljnim uvjetima i uz popust koji se kreće od 10 do mogućih čak 95%.

A do ponude novih placeva za gradnju kuća na Slaviji, ističe predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vlado Smolčić, trebali bi biti realizirani i radovi u okviru projekta aglomeracije. Kada se taj projekt završi, ovaj dio grada imat će kompletnu infrastrukturu te svega još nekoliko ulica preostalih za asfaltiranje.

Što se uređenosti tiče Slavija danas ima nekoliko lijepih lokacija namijenjenih za opuštanje i rekreaciju. Već odavno uređen je Bajer, jezero nastalo iskopavanjem gline za potrebe vinkovačke tvrtke Dilj. O jezeru brine Športsko ribolovno društvo “Bajer” koje uređuje okoliš i obavlja poribljavanje po potrebi pa je Bajer mala oaza za ribiče u samom gradu. Kupanje na Bajeru je zabranjeno, ali građani mogu uživati u šetnji oko jezera. Osim Bajera, Slavija je nedavno dobila mjesto namijenjeno druženju svih generacija, igri, sportu i rekreaciji. U skladu s planom gradske Uprave da svi dijelovi grada dobiju moderna igrališta, ali i druge sadržaje koji bi zajedno činili privlačna mjesta za okupljanje građana, prošle godine na Slaviji je uz zgradu Mjesnog odbora izgrađen kompleks koji se sastoji od modernog dječjeg igrališta, rukometnog igrališta, zidanog stola za stolni tenis i vrtne sjenice.