18 C
Vinkovci
Srijeda, 31. svibnja 2023.

Tamburom i plesom čuvaju našu tradiciju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Veselo, živo i nezaboravno – tako korisnici vinkovačkog Doma za starije i nemoćne opisuju nedavni posjet Kulturno umjetničke udruge „Ethno golubica“ Vinkovci. Tradicionalna pjesma i ples na kratko su ih odmaknuli od svakodnevnih misli te toliko ih zabavili da priželjkuju njihov skori povratak.

A nastup u domu tek je jedan u nizu godišnjih aktivnosti vrijednih članova KUU „Ethno golubica“ koji još od 2005. godine pjesmom pronose slavonske običaje i tradiciju. Kako nam priča voditeljica Janja Crnković, sa svojom pjevačkom sekcijom, sekcijom izvornog folklora te dramsko-metaforskom skupinom sudjeluju na mnogim manifestacijama ne samo u našemu gradu, nego i diljem Hrvatske, a godišnje broje sedam do osam nastupa. Bilo bi ih, kaže, još i više budući da ih nerijetko zovu čak i izvan granica Lijepe naše, no financijska sredstva im to ne dopuštaju.

„Ma nema tog problema kojega mi ne možemo izliječiti kad se skupimo, bilo na probi ili nastupu. Obilježavamo sve što je prigodno, družimo se, slavimo, uz slavonske kolače i piće, uživamo u svakom trenutku“, istaknula je Janja dodavši kako udruga broji 25 članova, od čega je 20 žena pjevačica, a pet muškaraca svirača.

Osim Vinkovačkih jeseni čiji su gost od samog osnutka, Golubica tijekom godine sudjeluje i na brojnim drugim manifestacijama. Neizostavan su tako dio pučkog crkvenog pjevanja „Na nedilju bilu“ u Budrovcima, bez njih ne prolaze ni „Susreti Neudorfa“ u Novom Selu, a nikako ne propuštaju ni Đakovačke vezove. Sudjeluju i na „Večeri izvornog folklora“ u Svinjarevcima, ali i na, dok nije stigla korona, Ljetu u Vinkovcima. Svakog srpnja čekaju ih „Žetvene svečanosti“ u Cerni, a nakon Vinkovačkih jeseni upotpunjavaju misu zahvalnicu u Velikoj crkvi. Nakon spomenutog nastupa u Domu, ove godine na rasporedu još imaju i Božićni koncert u Novom Selu 17. prosinca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno