Kontaktirajte nas

Glazba

The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971.)

Objavljeno

-

‘Sticky Fingers’, deveti britanski i jedaneasti američki studijski album Stonesa, nedvojbeno je jedan od ponajboljih trenutaka njihove više od pola stoljeća duge karijere. Gledano s glazbene strane, Stonesi su ovim albumom nastavili, djelomično i zaokružili svoju fazu u okviru koje su se više no klasičnom rhytam and bluesu kojeg su obožavali na početku, okrenuli i utjecajima country glazbe i akustičnom pristupu rock glazbi. Prije ovog albuma to su sjajno činili na pločama ‘Beggars Banquet’ (1968.) i ‘Let It Bleed’ (1969.), a nakon ‘Sticky Fingers’ njihova fascinacija nasljeđem američke glazbe vrhunac će doživjeti naredne godine u remek djelu ‘Exile On Main Street’ na kojem su predstavili brojne američke folk izraze ogrnute plaštom električnog rocka.

Album otvara najveći hit i uvodni singl, pjesma ‘Brown Sugar’ koju je napisao Jagger dok je snimao film ‘Ned Kelly’ 1969. godine i prvi je put odsvirana na zloglasnom koncertu u Altamontu, 6. prosinca 1969. godine. Sjajni blues rock rif, čvrsti hard rock blues zanosnog ritma prati tekst koji ističe sklonost, čak i ovisnost o ljepoti tamnoputih djevojaka i droge, ponajprije heroina koji je u tadašnjem slangu nazivan Brown Sugar. Priča počinje mračnom slikom prodaje afričkih ropkinja na američkim tržnicama u 18. stoljeću da bi se potom razvila u niz asocijacija vezanih uz seks i drogu zbog čega je često bila i zabranjivana. Nakon kontroverzne i provokativne ‘Brown Sugar’ slijedi ‘Sway’, sporiji blues o životnim nedaćama da bi s te opće razine u trećoj pjesmi A strane, prekrasnoj ‘Wild Horses’ prešli na konkretan primjer. Naime, ta divna country balada, nastala uz pomoć genijalnog country anđela Grama Parsonsa, posveta je Jaggerovoj tadašnjoj ljubavi prema Marianne Faithfull, ali istodobno i iskaz nezadovoljstva zbog sve većih obveza na sceni zbog čega pati osobni život.

Za Stonese netipičnu sentimentalnost prekida punih 7 minuta i 14 sekundi duga ‘Can’t You Hear Me Knocking’ koja počinje žestokim rock rifovima da bi kasnije pjesma prešla u latino rock po uzoru na Carlosa Santanu, a glazbenu raznovrsnost potom Stonesi pokazuju u završnoj pjesmi A strane, klasičnom bluesu ‘You Gotta Move’.

B strana počinje odličnom i žestokom ‘Bitch’. Odlični puhači, sjajna međuigra ritam sekcije i gitara koje sviraju Mick Taylort i Keith Richards stvorila je jednu od najvatrenijih pjesama albuma.

Slijede sjajna ‘I Got the Blues’, lagani soul blues stvoren pod utjecajem Otisa Reddinga te jedna od najprovokativnijih – ‘Sister Morphine’ koju su zajedno napisali Jagger, Richards i Marianne Faithfull.

Stihovi govore o teško bolesnom čovjeku koji u bolnici nestrpljivo čeka da mu medicinska sestra, koju naziva Sister Morphine, pruži utjehu morfijem, a kasnije svoju listu sedativa upotpunjuje i kokainom. Razlog želje za tim opijatima nije samo bol već i to što će sutra – biti mrtav. No, kao što su znali pisati pjesme u slavu droge i zalagali se za njenu legalizaciju, tako su znali uočiti i negativne strane takvog načina života o čemu sjajno govori pretposljednja pjesma albuma, odlična ‘Dead Flowers’ melodiozna, pitka i poletna u izrazu, ali vrlo mračna u svojim stihovima jer opisuje čovjeka koji se unatoč tome što ima puno novaca i dostupne su mu najljepše djevojke i najekskluzivnija mjesta, ne može riješiti ovisnosti pa umjesto druženja s ljepoticama radije bira svoj podrumu u kojem mu je sa žlicom i iglom puno ljepše. Naravno, kraj takve priče i ne može biti no njegova smrt. Kao predzadnja na albumu, ta je pjesma pun pogodak, a još je bolja čuvena završna, balada ‘Moonlight Mile’ jedna od najboljih i najpotcjenjenijih Rolling Stones balada.

Uz uspjeh na top ljestvicama, album je pozornost privlačio i nizom šokantnih pojedinosti od kojih je prva bila provokativna naslovnica koja je jasno odgovarala na pitanje što to misle pod nazivom ‘Sticky Fingers’ (ljepljivi prsti). Naime, na naslovnici, koju je osmislio čuveni Andy Warhol, snimljen je srednji dio muškog tijela, područje od bokova do koljena, i to u trapericama koje su pri desnoj nozi vidljivo uzdignute pa je itekako jasno od čega bi to prsti trebali biti ljepljivi. Još je šokantnija bila omotnica LP-a na kojoj je bio i patent-otvarač pa su se traperice mogle i – otvoriti! No, ta varijanta naslovnice brzo je maknuta s tržišta, ne iz moralnih razloga već stoga što je zatvarač oštećivao vinil. [Marinko Krmpotić, Riff magazin Novi list

Izdavač: Rolling Stones Records / Polydor / Universal, 1971/2015.

Popis pjesama: 1. Brown Sugar / 2. Sway / 3. Wild Horses / 4. Can’t You Hear Me Knocking / 5. You Gotta Move / 6. Bitch / 7. I Got The Blues / 8. Sister Morphine / 9. Dead Flowers / 10. Moonlight Mile

BROWN SUGAR [LIVE, 1971]

BITCH [LIVE, 1972]

DEAD FLOVERS [LIVE, 1971]

Film i glazba

Moćni klavirski dvojac i svestrani glazbenik predstavljaju zajedničko izdanje “LP Duo Plays Božičević”

Objavljeno

-

Napisao/la

    65 pregleda

Foto: Universal promo

Nakon što su nas u prvo “LP Duo Plays” izdanje uveli s dvije najavne skladbe, renomirani klavirski duo sada predstavlja i cjelokupno studijsko izdanje “LP Duo Plays Božičević”. Prethodno objavljeni singlovi “Sustainable Development” i “Spring Passes, Pt. 1” otkrili su kako će izgledati suradnja najpoznatijeg klavirskog dvojca naših prostora,  LP Dua i Ivana Božičevića, skladatelja, orguljaša, pijanista, aranžera i jazz glazbenika, koji je u njima našao inspiraciju. Upravo objavljeni album donosi šest Ivanovih skladbi koje LP Duo maestralno izveo na dva klavira. Sjajni glazbenici vode nas na zanimljivo glazbeno putovanje koje sada možemo slušati na CD-u ali i glazbenim platformama.

“Ovaj album je putovanje iz sadašnjosti u prošlu budućnost, jer kako vrijeme odmiče, čini se da se sve više odvajamo od suštine glazbe. Ne samo onog ritualnog i instinktivnog što glazba sama po sebi nosi, već mogućnosti da nam glazba pomogne u (unutrašnjem) preobraženju. Danas je čovjek čudna biljka, kao da sve zna, kao da je svu pamet usisao iz kompjuterskog ekrana, pa mu više nije potrebno uzbuđenje, već gotov soundtrack za vlastiti život. Zato glazba postaje sve više konfekcijska kopija, neoriginalna, obična pratnja zloslutnoj tišini i oporom zadahu smrti. Na ovom albumu se svira, dahće, umire i rađa u rasponu od tri p (piano) do četiri F (forte)!”, slikovito opisuje LP Duo koji se s Ivanom Božićevićem prepoznali u eklektičnom načinu razmišljanja, miješanju žanrova (jazz, popularna, klasična glazba), a sve to pod kapom čarobnog minimalizma.

“Ovaj glazbeni pravac se nekada pojavio kao reakcija na klasičnu i suvremenu glazbu i umjetnost, uvijek je bio antiestablišmentski, protivan onim tvrdim, nametnutim akademskim normama, a spreman da obgrli sve one glazbenike i umjetnike s “one strane” odmetništva. Minimalizam je danas mnogo više od onoga kako je prvobitno nastao i ne samo da je preživio, već je u XXI stoljeću došao do najšire moguće publike i dao pravo mnogima da se glazbeno izraze”, dalje objašnjava klavirski duo koji o cijeloj priči i suradnji dodaje:

“I to Ivan dobro zna, kao što zna svirati orgulje, nastupati s jazzy bendom ili skladati popularnu glazbu, a da pritom pronađe dodatnu energiju i vrijeme za predavanja na Splitskom sveučilištu. S obzirom na to da jako dugo, više od deset godina, izvodimo Ivanovu glazbu, doslovno po cijelom planetu, osjećamo kako publika reagira na svaki njegov ton. I to je uvijek nešto posebno. Saživjeli smo se s njegovom glazbom, koja je u našim prstima našla saveznike u filozofiji interpretacije, jer jedno bez drugoga ne može, kao niti intelekt bez emocija. Međutim, sada kada smo u prilici preslušati ovaj album s distance, sada kada više nije samo naš, već svačiji, a ponajmanje naš, s pravom možemo biti jako zadovoljni uvijek i ponovo neočekivanim rezultatom”.

Zadovoljni rezultatom zasigurno će biti i slušatelji koji u albumu sada napokon mogu uživati kad god i koliko god često požele, a o cijelom projektu, prijateljstvu i suradnji, Ivan Božićević zaključuje:

“Sonju i Andriju – LP Duo – prvi put sam čuo na jednom koncertu u Beogradu 2010. godine. Oduševljen njihovim nadahnjujućim, preciznim, ali istovremeno senzibilnim sviranjem punim pokretačke energije, ponudio sam im suradnju. Suradnja je ubrzo prerasla u prijateljstvo i LP Duo su danas najbolji i najvjerniji interpretatori moje glazbe, koju su proširili  svijetom – od Amerike, preko cijele Europe pa sve do Dalekog Istoka. Ova djela sada su studijski snimljena u izvođenjima kakva kompozitor može samo sanjati”.

Uz ovo zaista posebno izdanje, Božičevićev stvaralački opus obuhvaća pet simfonijskih djela, razna orkestralna, komorna, zborska i solo djela, kao i brojne elektronske skladbe. Njegov poseban pristup glazbi, kao i njegov interes za različite žanrove (barokna, elektronička, jazz i world glazba) te želja za istraživanjem mogućnosti dubljih međusobnih stilskih prožimanja ono je što je inicijalno privuklo virtuozne Sonju Lončar i Andriju Pavlovića (LP Duo) da ostvare značajnu suradnju s njim. Ivan Božičević djeluje kao skladatelj, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz glazbenik te predaje kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Netom predstavljeni album “LP Duo Plays Božičević” prvi je u nizu “LP Duo Plays…”, a koje su ovi pijanisti posvetili opusu kompozitora i prijatelja čiji rad iznimno cijene.

Popis skladbi: 1. Sustainable Development | 2. Spring Passes | 3. Ariel | 4. Thousand pines, one Moon | 5. Shaken from a crane’s bill | 6. Horloges solitaires

Nastavi čitati

Film i glazba

Trećim singlom “Svetac” u 2021. bend Prezzident najavljuje istoimeni album prvijenac

Objavljeno

-

Napisao/la

    110 pregleda

Foto | Dinko Čvorić Doringo

Trećim singlom “Svetac” u 2021. bend Prezzident najavljuje dugopripremani istoimeni album prvijenac.

Prezzident, čistokrvni rock bend službeno je objavio svoj istoimeni album prvijenac. Uz album, čiju produkciju potpisuje već uhodani dvojac Emil Bišćan i Leo Anđelković, objavljen je i novi singl i videspot “Svetac” koji se također nalazi na aktualnom albumu.

“Sretni smo konačno s publikom podijeliti naš mali glazbeni svijet s pjesmama koje smo napravili uživajući u traženju zajedničkog zvuka i odgovora na pitanje: “što je Prezzident? “. Pjesme potpisuje Prezzident, a za produkciju su bili zaduženi Emil Bišćan (mix), i Leo Anđelković (mastering).

“Singl “Svetac” kojim album počinje u toj potrazi je nastao zamišljanjem imaginarnog svijeta u kojem je sve suprotno očekivanom. Obzirom na promijenjivost svega u životu zabavno je koliko je takav svijet blizu stvarnosti. Kao i za prethodna dva singla spot još jednom potpisuje izvrsni Dinko – Čvorić Doringo.” izjavio je Petar Lisjak, basist grupe Prezzident,

Na albumu se nalazi 9 pjesama koje žanrovski pripadaju rocku, a dostupan je u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima. Upravo tako na albumu možete pronaći dosadašnja zadnje objavljena izdanja “B€tman”, “Ti si ta” i novi aktualni singl “Svetac”.

Album “Prezzident” potpisuje cijeli bend (Luka Banić, Petar Lisjak, Ivan Soldo, Luka Maričić i Vedran Dakić).

Nastavi čitati

Film i glazba

Novi singl i videospot grupe Radio Aktiv zove se “Daleko od svega”

Objavljeno

-

Napisao/la

    116 pregleda

Foto: Aquarius | Spona promo

Nakon singlova “Zašto ne pokažemo djeci” i “Neki bolji svijet” Radio Aktiv nastavlja koračati prema trećem studijskom albumu. Kao i spomenuti najavni singlovi, pjesma “Daleko od svega” donosi novitete u zvuku benda, dok tekst na prepoznatljiv način uokviruje slojeviti kolaž slika svakodnevice, povezujući motive na univerzalan način. Producentsku palicu premijerno je preuzeo Damir Trkulja Šiljo (Gatuzo, Benston, ex-Majke), koji potpisuje i mix i mastering, dok je za snimanje uz Šilju bio zadužen i dugogodišnji suradnik i producent benda Mark Mrakovčić. Autor pjesme i videospota je frontmen benda Branimir Čubrilo, a za obradu slike je zaslužan mladi talentirani Karlo Špoljar.

“Mislim da stihovi refrena (daleko od svega, sveg što sanjali smo / sve je kako treba, a ništa nije isto) dobro opisuju trenutak u kojem se nalazimo i zaokružuju poruku pjesme.” – o pjesmi je rekao njezin autor Branimir Čubrilo.

Radio Aktiv je autorski bend osnovan 2009. godine u Puli. Zvuk benda baziran je na rocku pomiješanim s različitim stilovima glazbe, uz tekstove na hrvatskom jeziku. Dvostruku titulu najboljeg mladog benda Hrvatske na najvećim hrvatskim demo festivalima (HGF, HR Demo Klub) 2011. godine okrunili su odlično prihvaćenim singlovima “Vrtimo se” i “Svaku noć, svaki dan” te albumom prvijencem “Grije nas isto sunce” (2012.), u izdanju Aquarius Recordsa i Spone. 2013. godine zaslužuju nova priznanja struke te osvojaju nominaciju za diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine” te “Fender Mega Muzika” nagradu za najbolji mladi bend.

Godine 2015. objavljuju drugi studijski album “Stvarnost između reklama” (Aquarius Records / Spona), koji je izvrsno prihvaćen kod radijskih urednika, publike i glazbenih kritičara te donosi autorski, svirački i produkcijski napredak u odnosu na hvaljeni prvijenac. Singlovima “Zašto ne pokažemo djeci?”, “Neki bolji svijet” i “Daleko od svega” Radio Aktiv okreće novu stranicu u svom glazbenom djelovanju, nastavljajući s radom na novim materijalima za treći studijski album. Bend je čitavo vrijeme koncertno aktivan i može se pohvaliti klupskim i festivalskim nastupima diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Poznat novi termin za premijeru predstave “Tena”

Predstava „Tena – kronika raspada jedne ljepote” prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine spremna...

Aktualnoprije 3 sata

Ministar Banožić posjetio lokaciju masovne grobnice pronađene na području Bobote

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na aktivnostima vezanim za pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Bobote danas...

Aktualnoprije 3 sata

Reprezentativni poziv za Cibalijinog kadeta Josipa Dabića

Škola nogometa HNK Cibalia Vinkovci danas je na svojoj Facebook stranici s ponosom objavila vijest kako je na adresu kluba...

Aktualnoprije 4 sata

Ema Midžić okrunila se titulom dvoranske prvakinje Hrvatske u kategoriji seniorki

Ema Midžić, članica Teniskog kluba „Vinkovci”, nastavila je s osvajanjem turnira diljem Lijepe naše, a ovaj se puta okrunila titulom...

Aktualnoprije 5 sati

Priznanja Hrvatske obrtničke komore vinkovačkim obrtnicima

Jučer je održana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Vinkovci, na kojoj su usvojeni Program rada i Financijski plan za 2022. godinu,...

Aktualnoprije 5 sati

VPK ostvario izvrsne rezultate na regionalnom natjecanju u Sisku

Na Regionalnom Prvenstvu regije 4. nastupilo je 114 plivača i plivačica iz 11 klubova, a Vinkovački plivački klub sudjelovao je...

Aktualnoprije 6 sati

Počele su zornice: Nemojte za Božić tražiti Božić, tad je već kasno, učinite to već danas

Počele su zornice, ranojutarnja misna slavlja u vremenu Došašća kojima se priprema za Spasiteljev dolazak. U vinkovačkim crkvama počinju između...

Vijestiprije 8 sati

Božićne ukrase s kreativne radionice odlučili darovati osobama s invaliditetom

“Najbolji dio života čovjeka su njegovi maleni, bezimeni, neupamćeni činovi dobrote i ljubavi” – popularan je citat Williama Wordswortha kojim...

Najčitanije