19 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

The Sisters Of Mercy – Vision Thing (1990.)

Više od autora

- vl promo-

mka_sisters-of-mercy_vision-thing_1990_ST

Zamislite bend koji traje više od 35 godina, a objavio je svega 3 studijska albuma. To je uspjelo Andrewu Eldritchu, jedinom stalnom članu grupe The Sisters of Mercy.

Priča seže do 1980. u engleski Leeds gdje su Andrew Eldritch i Gary Marx odlučili osnovati bend i snimiti singl, ‘kako bi se čuli na radiju’. Na singlu su se našle pjesme ‘Damage Done’, ‘Watch’ i ‘Home Of the Hit-man’. Ta snimka, iako loše odsvirana i nikako producirana, postala je legendarna. Uz Craig Adamsa na basu i Ben Gunna, kao drugog gitarista te sada već legendarnog Dr. Avalanchea, 1982. snimili su i drugi singl ‘Body Electric / Adenochrome’, koji je bio ‘singl tjedna’ u britanskom tjedniku Melody Maker. Pred kraj godine objavili su i ‘Alice / Floorshow’, njihov dotad najslušljiviji uradak.

Drugačiji od tadašnje scene, intrigantni, obučeni u crno s ritam mašinom, umjesto živog bubnjara, vrlo su brzo stekli armiju fanova, koji su slijedili svaki njihov korak. Na nastupima uživo, uz svoje, često su svirali ‘Gimme Shelter’, ‘Jolene’ od Dolly Parton ili odličnu ‘Emma’ od Hot Chocolate, koja je kasnije doživjela i studijsko izdanje na ‘Dominion’ singlu. Te 1983. napustio ih je Ben Gunn, ali su i snimili prvu verziju, svoje vjerojatno najpoznatije pjesme ‘Temple Of Love’, koja će to postati tek 1992. kad su je snimili u duetu s Ofra Hazom.

U zamjenu za Ben Gunna, stigao je Wayne Hussey. U toj postavi snimljeni su singlovi ‘Body & Soul’, ‘No Time To Cry’ i ‘Walk Away’, no od albuma još nije bilo ni traga. Polovicom 1985. pojavio se debi album ‘First & Last & Always’, koji je uz već poznate ‘No Time to Cry’ i ‘Walk Away’, donio i epske ‘Marian’ i ‘Some Kind Of Stranger’, koje su ubrzo postale ‘stiskavci’ neshvaćene darkerske generacije.

mka_sisters-of-mercy_vision-thing_1990_coverNekako u to vrijeme, Gary Marx najavio je odlazak. Ubrzo nakon njega, svoj su odlazak najavili Wayne Hussey i Craig Adams, sa željom da naprave svoj bend. Uzeli su ime The Sisterhood i svirali pjesme koje je Hussey napisao za Sisterse, no Eldritch ih je odbio kao neprikladne za bend. Među ostalima, tu su bile ‘Dance On Glass’ i ‘Garden Of Delight’.

Uslijedila je trakavica oko prava na ime, jer je Eldritch tvrdio da je ovo preslično originalnom imenu benda, pa je čak došlo do toga, da je nabrzinu okupio ekipu u kojoj je bio i Alan Vega (ex-Suicide) i buduća Sisters of Mercy članica Patricia Morrison (ex-Gun Club), te pod imenom The Sisterhood objavio album ‘Gift’, čije ime nije značilo poklon, već u prijevodu s njemačkog – otrov. Kako je cijela ta priča dovela do problema s izdavačem, Eldritch je ‘Gift’ objavio za svoju etiketu Merciful Release.

Nakon dobivene sudske bitke, Eldritch se vraća starom imenu, dok su se Hussey i Adams prozvali The Mission (dok su za američko tržište morali dodavati sufix UK, zbog, također, problema oko imena benda, kojeg je upotrebljavao neki američki r&b bend).

Eldritch se, uz Patriciu Morrison, koja je postala jedina članica benda uz Eldritcha i petu generaciju Dr. Avalanchea, bacio na snimanje novog albuma, koji je doveo do promjene zvuka. Izbačene su darkerske gitare, a veliku je ulogu preuzela elektronika, odnosno sintisajzeri, koji se sve više upotrebljavaju u muzici pred kraj ’80ih. ‘Floodland’ je napravio mjesto za nove darkerske bendove, koji su se više bacili na elektroniku, a singlove ‘Lucretia My Reflection’ ili ‘This Corrosion’ pretvorio u prave dance hitove.


Zanimljivost je što Patricia Morrison, iako spominjana kao članica benda nije sudjelovala u snimanju albuma, kao što nije ni spomenuta na omotu, iako je na naslovnici, uz Eldritchev i njen lik. Kako Sisters Of Mercy u to vrijeme nisu bili koncertno aktivni, smatra se da je Eldritch Patriciu uzeo da bi se dobio privid benda, odnosno kako bi bili ‘ljepši’ kod promocije albuma.

Taj privid je trajao sve do početka ’90e, kad je Eldritch odlučio snimiti novi album. Patricia je napustila bend, na njeno mjesto je došao Tony James (ex-Sigue Sigue Sputnik), a bend su popunili gitaristi Tim Bricheno (ex-All About Eve) i Andreas Bruhn, kojeg je Eldritch pokupio u nekom pubu u Hamburgu.

Kako se globalno mijenjala muzika, tako je i novi treći i posljednji album grupe bio nešto sasvim novo za fanove. Uz nešto čvršće gitare, koje su se ponovo vratile u zvuk, dodani su semplovi na bazi techno / dance glazbe, što je vidljivo u naslovnoj pjesmi, kao i u singlovima ‘Dr. Jeep’ i ‘More’, koji su postali masivni dance hitovi, prihvaćeni od širokih masa, a ne više od ‘neshvaćenih’ darkera. U sklopu ‘Vision Thing’ turneje Sistersi su 8.11.1990. posjetili Zagreb, te odradili jedan od posljednjih koncerata prije ratne i poslijeratne koncertne suše.

Nakon dosta loše turneje po Americi, članovi benda su odlazili jedan po jedan, kao što je i dosad bilo, dok su novi dolazili. Vjerujem da ni Eldritch ne bi znao nabrojati sve koji su prodefilirali kroz bend, a vjerojatno mu nije ni važno.

mka_sisters-of-mercy_vision-thing_1990_IS

Početkom 1992. zaposlio je Ofru Hazu s kojom je snimio remix pjesme ‘Temple of Love’, koja je u trajanju od skoro osam minuta, postala njihov najveći hit do dana današnjeg. Ova verzija prethodila je objavljivanju kompilacije ranijih singlova ‘Some Girls Wander by Mistake’. Sljedeće godine s Terri Nunn (ex-Berlin) snima svoju posljednju studijsku pjesmu ‘Under the Gun’, te objavljuje kompilaciju ‘A Slight Case of Overbombing’ na kojoj su skupljeni singlovi grupe sa sva tri albuma, uključujući i posljednja dva singla.

Iako je i dalje istjerivao pravdu s raznoraznim izdavačkim kućama, što ga je, uz njegovu lijenost, sprečavalo da objavi još koji album, Eldritch je ostao koncertno aktivan kroz sve godine, te je s raznim postavama benda, radio turneje, bilo solo bilo da su bili kao support nekom bendu kao što su bili Public Enemy ili nanovooformljeni Sex Pistols. [Terapija.net]

Izdavač: WEA / Rhino / Dancing Bear, 1990/2006.

VIDEO: MORE (SPOT)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno