20 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

The Yes Men: Urnebesno zabavna strana aktivizma u domaćim kinima

Više od autora

- vl promo-f_the-yes-men_pobuna_u-hr-kinima_posterNovu dokumentarnu godinu Restart label započinje zagrebačkom kino-premijerom filma ‘The Yes Men: Pobuna!’ (The Yes men are Revolting) Laure Nix, film o gerilskim akcijama jedne od najzanimljivijih i najkontroverznijih aktivističkih kolektiva na svijetu. Prva domaća projekcija filma dogodit će se u srijedu, 18. siječnja u 19 sati u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1), nakon čega slijedi panel diskusija Metode aktivizma – primjeri uspješnih javnih akcija u Hrvatskoj koju organiziramo u suradnji s Pravom na Grad i Zelenom akcijom. Ulaz je besplatan. Film nastavlja se nastavlja prikazivati od četvrtka u Dokukinu KIC i drugim hrvatskim gradovima.

Aktivisti skupine The Yes Men Mike Bonanno i Andy Bichlbaum posvetili su život osvještavanju letargične javnosti o toksičnim djelovanjima velikih korporacija poput Shella i Gazproma, i to humorističnim gerilskim pothvatima, nevinim prijevarama te sumanutim javnim istupima. U svom trećem filmu ‘The Yes Men: Pobuna!’ (prva dva su The Yes Men i The Yes Men popravljaju svijet / The Yes Men fix the World) posvetili su se aktualnom fenomenu globalnog zatopljenja, kombinirajući vlastite akcije kojima ismijavaju establišment s jednostavnim, simpatičnim animiranim klipovima koji će svakom laiku objasniti pozadinu ekoloških problema danas.

The Yes Men organiziraju skaredne javne performanse, upadaju na sastanke moćnih korporacija, održavaju lažne press konferencije glumeći glasnogovornike velikih organizacija, lažno se predstavljaju i pri tom se višestruko konfrontiraju sa zakonom te privlače nevjerojatno veliku medijsku pažnju. Već godinama ukazuju na prijeteću opasnost megalomanskih projekata naftnih kompanija koje ‘osim energenata crpe moć i novac, ugrožavajući prirodu i naše zdravlje’. Njihove sarkastične predstave u jeftinim odijelima i s perikama ‘bockaju u moćne košnice’, ali često prestaju biti zabavne kad zabavu prekinu osiguranje i policija. Iza kulisa aktivizma, film krije i osobnu priču protagonista. Kako se društveno djelovanje odražava na njihove obitelji, ljubavne veze, ali i obrnuto, kako utječu na vrlo jaku, gotovo bratsku povezanost Mikea i Andyja, dvojca nepokolebljivog u svojoj želji da promijene svijet.

Ostale projekcije filma u DkuKinu KIC (Preradovićeva 5) održat će se u četvrtak s početkom u 21:30, petak 20. siječnja u 19:00, u subotu u 21:00 te u nedjelju 22. siječnja u 19:00 sati.

TRAILER TITLANI: THE YES MEN: POBUNA! [2014]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno