Foto: Gordan Panić

Gostovanje Cibalije u Beogradu zbilo se 24. lipnja 2000., prije točno 20 godina. Nije to bilo prvo gostovanje hrvatske nogometne momčadi u Srbijii. Već je ranije kod susjeda bila tadašnja Croatia, a odigrane su i utakmice Hrvatske i Jugoslavije u kvalifikacijama za EP 2000.

Međutim, sudar Cibalije i Obilića imao je i tada poseban naboj. Radilo se o sudaru momčadi iz grada koji je za vrijeme srpske agresije pretrpio razaranje i kluba čiji je predsjednik bio ozloglašeni ratni zločinac i kriminalac Željko Ražnjatović Arkan, kojeg su početkom te 2000. godine ubili u Beogradu.

“Obilić je poveo dosta rano, a kako smo imali prednost iz Vinkovaca 3:1, oni su, moram priznati, bili puno bolji na terenu. ‘Visili smo k‘o lusteri‘, a naš vratar Marić nas je spašavao. U drugom poluvremenu imali smo polukontru, presjekli smo loptu, ja sam odigrao dupli pas s Meštrovićem, izbio ispred vratara i pogodio.”, prepričao nam je Dejan Pavličić, strijelac pogotka za Cibaliju kojim su Vinkovčani potvrdili ukupnu pobjedu nad Obilićem i prolazak u 2. kolo Intertoto kupa.

Pavličićev pogodak ubio je sve nade Beograđana u prolazak. Nekadašnji nogometaš Cibalije, a danas trener u vinkovačkom Dilju kaže kako mu je to jedan od najdražih pogodaka. Odmah poslije utakmice zaputili su se kući u Vinkovce, gdje je bio priređen doček. “Stigli smo u Vinkovce iza ponoći, a ljudi su nas čekali. Tih dana imali smo u gradu status božanstva.”, zaključio je Pavličić.