Kontaktirajte nas

Aktualno

Tikvić: „Jednom kad dođete ovdje uvijek se vraćate, to je neki oblik čarolije”

Objavljeno

-

Vinkovčanin Saul Tikvić pobjednik je završnice projekta Moja.hr u sklopu kojeg je održano natjecanje za najbolji jednominutni film, a u kojem se predstavlja županija ili mjesto u kojem autor živi. Riječ je o projektu Večernjeg lista kojem je partner bila Hrvatska radiotelevizija, a podržali su ga Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica. Mlada ekipa u kojoj su, uz Tikvića kao voditelja, sudjelovali i Davorin Krešić, Dunja Šaran i Dario Hegeduš, snimila je pobjednički film o svojoj županiji i tim ih je povodom u svom uredu ugostio Damir Dekanić, župan Vukovarsko – srijemske županije.

„Oduševljen sam njihovim uratkom i ovaj sastanak koji smo održali potvrdio je da će njihovih pet minuta trajati i malo duže jer energija, simpatija i ljubav prema svom kraju koju imaju nadahnjuje i sve druge. Dotaknuli su i mene i mnoge druge svojim videom, izborom kadrova, narativom, sve je bilo vrhunski. Rekao sam im da se sad ne smiju ulijeniti, da rade i pokušavaju dalje, a ja ću se truditi s razine Županije biti taj koji će im omogućiti da od toga sutra i žive”, rekao je župan.

Zadana minutaža videozapisa nije smjela prelaziti jednu minutu, a veseli trojac se osvrnuo upravo na taj problem koji ih je dočekao u samom početku. „Jako je izazovno i teško u jednoj minuti prikazati sve ljepote naše Slavonije, ali evo kad gledate i uspoređujete sve ostale videozapise, vidi se kako lagano teče ta naša minuta. Nije nam bilo u cilju prikazati znamenitosti kao što su Vodotoranj u Vukovaru ili Orion u Vinkovcima nego smo htjeli jednostavnošću i emocijom prikazati naš slavonski karakter i mislim da je stručni žiri to i prepoznao”, istaknuo je Saul Tikvić.

Komentari na društvenim mrežama potvrdili su kako se isplatilo ići „kontra svih” i ne gomilati kadrove već u jednom opuštenom i jednostavnom tonu reći zašto vole svoj kraj. Uz usporen slavonski tempo, komplimente je pokupila i glavna glumica u spotu i spisateljica, Dunja Šaran. „Tekst nije bilo teško pročitati jer se radi o mom autorskom radu, kad se radi o nečem što je došlo iz dubine duše onda je to jednostavno prirodno ispoljiti na van. Svi timovi su bili opterećeni time kako sažeti sve te ljepote i sve ono što nas veže za naš kraj u samo jednu minutu. Mi smo nekako obrnuli priču, išli smo kontra te minute. Slavonija je poznata po tom svom usporenom tempu, a istovremeno smo i veseljaci pa smo mi odlučili tu minutu maksimalno razvući, ispuniti emocijama i prilagoditi sebi”, rekla je.

Za kraj su se svi složili u jednom – usprkos svim izazovima i neizvjesnostima odlučili su ostati ovdje jer vjeruju u opstanak i uspjeh u našoj županiji te svojim primjerom žele ostalim mladim ljudima pokazati da se može sve što se hoće.

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    26 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    41 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    72 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 30 minuta

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 2 sata

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 4 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 4 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 5 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 5 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 6 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 7 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Najčitanije