24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Tisuću učenika na Danima otvorenih vrata vinkovačkih strukovnih škola

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr
Koliki je interes za strukovna zanimanja, pokazali su Dani otvorenih vrata pet strukovnih škola s područja grada. Tisuću učenika danas je prodefiliralo prostorom Srednje strukovne i Tehničke škole Ruđera Boškovića, a na raspolaganju im je bilo najzanimljivije od svakog smjera.

Konobari su pravili bezalkoholne koktele, slastičari dijelili muffine i kiflice te flambirali voće, a modni tehničari održali su modnu reviju svojih kreacija. S druge strane, medicinari Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar mjerili su krvni tlak i razinu šećera u krvi, a tehničkim crtežima i maketama predstavili su se učenici vinkovačke Tehničke, Poljoprivredno-šumarske i Drvodjelsko tehničke škole.

„Cilj Dana otvorenih vrata 2022. vrlo je jasan. Želimo približiti i roditeljima i djeci sva ona zanimanja koja im nudimo u našoj lokalnoj zajednici, a iz iskustva i razgovora s roditeljima i ravnateljima osnovnih škola mogu reći da im ovakva manifestacija uvelike pomaže u izboru nastavka puta njihovog obrazovanja”, rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović, a njegove je riječi potvrdio i vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić napomenuvši kako često ni roditelji ne znaju koja je škola najbolji izbor za njihovo dijete.

„Teško je predvidjeti što bi bilo dobro. Gdje će biti posla, dobra plaća, u čemu će uživati i hoće li ih ispuniti posao koji su odabrali”, dodao je istaknuvši kako je jednako važno i pronaći profesiju u kojoj se učenici mogu dokazati i pokazati svoju kreativnost, trud, rad i zalaganje. Veseli ga, ističe, povratna informacija koju je dobio kako nastavnici i ravnatelji prate što se s njihovim učenicima događa poslije škole, jesu li zaposleni i gdje rade.

Ugostiteljski smjerovi, posebice konobari i slastičari već u trećem razredu gotovo svi imaju poznato odredište budućeg zaposlenja, a do budućih poslodavaca je da prepoznaju njihovu kvalitetu. „Definitivno bi mi morali napraviti neki reset u školstvu da se zna koja su to zanimanja potrebna, da se ne upisuje previše onih smjerova koji sutra neće imati gdje raditi, a da se upisuju ona zanimanja gdje smo deficitarni. Sutra će se tržište opet izjednačiti i plaće će morati rasti ukoliko bude nedostajalo određenog stručnog kadra, a mislim da je to šansa za sve one koji se odluče za strukovna zanimanja”, istaknuo je Dekanić.

Učenici viših razreda osnovnih škola imali su priliku vidjeti što sve mogu upisati te koliko su određena zanimanja tražena. „Upravo je strukovno obrazovanje danas od izuzetne važnosti jer su radnici u tim zanimanjima traženi i nedostaje ih na tržištu rada. Čestitke učenicima naših strukovnih škola koji su se uistinu potrudili u pripremi svojih pokaznih info pultova i pokazali zavidno znanje u svojim područjima, na čemu možemo zahvaliti njihovim mentorima i razrednicima te ravnateljima škola”, pohvalio je organizaciju vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić našalivši se kako je od učenika nešto i naučio o kuhanju jer sam nije „prevelik znalac u kuhinji”.

No, nema nitko bolji od samih učenika koji pohađaju navedene škole reći iz svog iskustva kako i zašto su se odlučili što žele upisati, a za sve osnovnoškolce, koji se još premišljaju gdje nastaviti obrazovanje, u nastavku donosimo njihova mišljenja.

MARTA ČOPČIĆ, učenica trećeg razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića, smjer Arhitektonski tehničar:

Kad su “ugasili” Tehničku gimnaziju, shvatila sam da je Arhitektonski tehničar najopćenitiji smjer i da će to biti najbolje za mene. I nisam pogriješila, već u prvom razredu sam se zaljubila u ovaj smjer. Općenito, škola je teška, ali profesori nam jako izlaze u susret. Stvarno nikom od njih nije u interesu dati nam loše ocjene. Jednog se dana vidim kao poznatu arhitekticu.

ENA JAKŠIĆ, učenica drugog razreda Srednje strukovne škole Vinkovci, smjer Modni tehničar:

Upisala sam ovaj smjer jer me crtanje jako zanima, a mislim da je ova škola prava za mene jer mogu naučiti sve što želim. Za smjer modnog tehničara čula sam od sestrične koja mi je rekla da su profesori stvarno dobri i da bi to svakako trebala upisati, a ja sam poslušala njen savjet. Svi koji su zainteresirani postati modni tehničari trebaju znati da ne moraju u početku znati crtati, već se samo moraju truditi i biti kreativni, a onda kasnije biti ponosni i nositi ono što su si sami napravili.

VANESA MUČAJ, učenica trećeg razreda Srednje strukovne škole Vinkovci, smjer Slastičar:

U vezi slastičarstva najviše volim kreativnost i osjećaj zadovoljstva koji traje kroz cijeli proces stvaranja i onda na kraju kada pogledamo krajnji proizvod. Kroz svoje školovanje najviše sam naučila kako biti organiziran jer kad napraviš neke slastice, moraš razmisliti što ćeš raditi sljedeće i kako ćeš dodatno poboljšavati svoje vještine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno