17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Tradicionalna svinjokolja u okviru projekta Panonia Gourment

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Sudionici prekograničnog projekta Panonia Gourment, predstavnici Grada Vinkovaca i gradske Agencije za razvoj i investicije VIA te Turističke organizacije opštine Irig iz susjedne Vojvodine, danas su na Šokačkom stanu kraj Vinkovaca nazočili svinjokolji, kako je istaknuo gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, jednom od tradicionalnih obilježja Slavonije,

„Mislim da je to jedna lijepa tradicija koju ćemo vjerujem nastaviti i koju će i naše buduće generacije prihvatiti i održati. Svakako ovdje na Šokačkom stanu, kada on profunkcionira onako kako je zamišljeno, između ostaloga moći će se vidjeti i doživjeti i ova tradicija kao jedan od najboljih prikaza u svemu onome što Slavonija može ponuditi”, istaknuo je Bosančić.

Današnja aktivnost dio je zadnjeg ciklusa radionica u okviru Gourment akademije, istaknula je voditeljica projekta Panonia Gourment Marina Hodak Domaćinović. „Naši partneri iz Srbije koji su nam danas došli malo će pomoći na svinjokolji, a vidjet ćemo i ima li nekih razlika u tome kako to rade oni, a kako mi”, kazala je Hodak Domaćinović.

A kako su istaknuli gosti iz Vojvodine, velikih razlika nema, možda malo u nazivima, a što se tiče samih proizvoda sve je po prilici isto. Kada je riječ o poznatom kulenu, kao i u Slavoniji, i u Vojvodini postoje finese, pa tako, primjerice, razlikuju srijemski kulen i petrovački odnosno slovačkli kulen, istaknuo je Đorđe Mrkić iz Novog Sada. Srijemski je, kazao je, krupnije rezan i fino ljutkast, onako gurmanski, a petrovački je jako ljut. Toliko da neki jedva pojedu i onaj za koji Slovaci kažu da je blag, za djecu, a onda je jasno koliko je ljut onaj za koji i oni kažu da je ljut.

Glavni majstor na današnjoj svinjokolji bio je profesionalni kuhar Filip Zovkić iz Županje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno