Kontaktirajte nas

Aktualno

Trčka – najtraženija lovna divljač na svijetu i prijatelj polja ponovno trčkara na svom staništu

Objavljeno

-

Trčka ili poljska jarebica službeno, sitna je pernata divljač i naša autohtona koka stanarica koja datira iz vremena 3-4000 godina prije Krista o čemu svjedoče i arheološki nalazi ostataka Vučedolske kulture. Figurica mužjaka trčke poznatija je danas kao Vukovarska golubica što je ujedno potvrda dugovječnosti ove divljači na našim prostorima.

„Ona je sada u vrlo lošem stanju. U većini lovišta daleko ispod biološkog minimuma i mi smo odlučili da je vrijeme vratiti ju u našu županiju,” pojašnjava Krunoslav Buhač, inicijator osnivanja Udruge za biološku obnovu trčke skvržulje „Trčka“ koja je u postupku registracije.

Ova gotovo izumrla vrsta popularno je nazvana prijatelj polja jer se u prvih dvadesetak dana života hrani isključivo animalnom hranom čime polje čisti od velikog broja štetnih kukaca. Kasnije, u odraslim fazama, hrani se zrnom korovskih vrsta bilja i otpalim zrnjem žitarica čime je zaslužila prefiks najučinkovitijeg biološkog pesticida. Jedina divljač na svijetu koja jede krumpirovu zlaticu je upravo trčka, dodaje Krunoslav Buhač, inače zadužen za šumarstvo i lovstvo u Županiji.

Vratit će ju na prirodno stanište izravnim unosom u polja.

„Uzet ćemo sedam-osam lovišta na potezu Podgrađe, Nijemci, Đeletovci, Otok, Komletinci, Stari i Novi Jankovci, Cerić, Lovas, Tompojevci. U svako ćemo unijeti po pet gajbi s 20 jedinki, ispuštati van i pratiti do veljače kada se sparuju”, opisuje.

Trčka je u fokusu ovih zaljubljenika u floru i faunu koji svoju zaluđenost vučedolskom jarebicom svjedoče nedavnim noćnim ophodima na ovu temu zanimljivog trpinjskog atara.

„Tu ima nekih šezdesetak jedinki koje se kreću u nekoliko jata pa sam s kolegama u tri ujutro za potrebe znanstvenog istraživanja obilazio sedam lokacija kako bismo provjerili koji joj usjevi najviše odgovaraju na tom području”, pojašnjava.

Foto: MVK

Dok čekaju rezultate analize, Buhač priču o trčki začinjava poviješću tijekom koje se nametnula kao simbol vučedolskih ljevača i kovača. Hramanje (šepanje) je, naime, bila posljedica otrovnih para koje su udisali u svom zanatu, a na isti način mužjak trčke štitio je gnijezdo, mlade i družicu, ističe poveznicu starih Vučedolaca i njihove pernate miljenice.

„On kada vidi da vreba i napada dlakavi ili pernati predator, spusti noge, savije perje i krilo i pravi se ozlijeđen te šepajući stotinjak metara, odvlači pozornost grabežljivcu koji ga slijedi snujući lak plijen, no u momentu kada vidi da ga je odmaknuo od gnijezda, poleti i pobjegne i zato su ga baš kovači uzeli za svoj simbol”, slikovito pojašnjava Buhač.

Velika potpora stiže od lokalne uprave no, ovi entuzijasti i volonteri osnovali su Udrugu kako bi ih s ozbiljnijim sredstvima prepoznala i Europa odnosno zeleni fondovi s ciljem zaštite okoliša. Primjerice, samo sustav ogrlica u telemetriji odnosno GPS košta 15 000 eura.

Ovo je prava prilika, napominje Buhač uz naglasak da se dosta stvari promijenilo u zadnje vrijeme. Zime su bez dubokog i dugotrajnog snijega, sve je manje pernate opasnosti u vidu sokolova i jastrebova u prirodi, lovci su sve mlađa populacija i jako im je zanimljivo rješavati predatore pa upravo pripremamo odstrel lisice i čaglja u tim lovištima. Ono što nama treba još su staništa što EU podupire cvjetnim putevima/trakama, sijanjem dugotrajnih nasada što joj je potrebno za skrivenost kao i svakoj poljskoj jarebici. Na koncu, ona je i unosna što potvrđuju područja oko Kragujevca i Niša u kojima je najrasprostranjenija. Najtraženija je lovna divljač na svijetu pogotovo u kinološkom smislu kod utakmica pasa tako da je visokoprofitabilna vrsta kada je riječ o lovom turizmu, zaključuje prvi među jednakima Krunoslav Buhač i suosnivači prof. dr. Ivica Bošković, prof. Tihomir Florijančić, Ivan Perić, Dejan Domitrović, Darko Jaružanin, Darko Čuljak, Franjo Lučić, Zlatko Gelemanović, Zdenko Hudak, Edi Milišić, Lazar Tatamirović, Mario Heđi, Miroslav Maroš, Stamenko Cvijetić, Ivan Žagar i Goran Latas.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    50 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    80 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatologiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatologiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenata nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom za koji su prikupljena sredstva u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”.

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    143 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 27 minuta

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 2 sata

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 3 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 3 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 4 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 6 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 6 sati

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Najčitanije