18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Treća generacija polaznika izbrusila svoje vještine i znanja o svjetlovodnim tehnologijama

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Petodnevnu radionicu u Edukacijskom centru za svjetlovodne tehnologije pri Tehnološkom parku Vinkovci uspješno je položila i treća generacija polaznika. Deficitarno je to zanimanje za kojim je velika potražnja, a s dobivenim certifikatom kandidati su u potpunosti spremni za tržište rada.

Početkom ove godine u Tehnološkom parku Vinkovci s radom je počeo Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u kojemu se obučavaju tehničari za rad na svjetlovodnoj tehnologiji, odnosno na optičkom internetu. Vinkovci su jedini grad u Europi koji ima ovakav Centar, a za koji potražnje ne nedostaje. Kapacitet je 16 polaznika po grupi, kandidati ne moraju imati nikakvo predznanje, a u pet dana prolaze praktične i teorijske dijelove kako bi bili što bolje osposobljeni za početak rada na svjetlovodnim instalacijama.

„Osim iz Hrvatske, u trećoj generaciji bilo je i osam polaznika iz susjednih zemalja pa možemo reći da je Centar dobio međunarodni karakter. Isto očekujemo i u sljedećem ciklusu koji započinje 8. kolovoza”, napominje direktor Tehnološkog parka Josip Gilja i dodaje kako su prijave u tijeku, a zainteresirani to mogu učiniti na stranici Tehnološkog parka. Ističe i kako je posljednji naraštaj imao izvrsne rezultate na završnom ispitu, a određeni broj kandidata položio ga je sa 100 posto – što je izuzetno zanimljiv podatak s obzirom na to da većina njih nije imala nikakvih prethodnih iskustava.

Nekoliko je profila ljudi koji mogu upisati ovu edukaciju. Često firme šalju nove djelatnike jer im treba još raspoloživog kadra, a tu su i one koje se vrlo lako mogu prebaciti na svjetlovodne tehnologije pa svoje zaposlenike šalju na prekvalifikaciju kako bi mogli ispuniti uvjete određenih natječaja. Isto tako, mogu se javiti i oni koji su trenutno na Zavodu za zapošljavanje i na temelju dobivenog certifikata tražiti posao. „U drugoj generaciji imali smo slučaj da su osobe koje su na Zavodu za zapošljavanje nakon edukacije bile zaposlene od strane firme koja je također sudjelovala na radionici”, napominje Gilja.

Važno je spomenuti i kako su se među kandidatima našli i profesori iz Tehničke škole Vinkovci s kojom je Tehnološki park početkom svibnja ostvario vrijednu suradnju. U školi su, kaže direktor, zainteresirani za kupnju opreme koja se koristi na predavanjima. Vidjeli su koliko je ova tehnologija korisna i pokušat će ju implementirati u svoj plan i program.

„Htio bih spomenuti i kako smo snimili jedan film o Edukacijskom centru koji je naš partner, tvrtka Vegacomp Consulting S.R.L., prikazala na svjetskoj konferenciji FTTH u Beču. Preko tri tisuće sudionika iz svih dijelova svijeta vidjelo je naš Tehnološki park i uvjerilo se kako jedini imamo takav trening centar u Europi”, ispričao nam je Josip Gilja. Neupitno je kako su svjetlovodne tehnologije naša budućnost, a potražnja će biti sve veća i veća. Iako je Centar još uvijek u neformalnom obrazovanju, činjenica je kako svojim polaznicima uspijevaju isporučiti znanje, što je na koncu i najvažnije. O tome govore brojna pozitivna iskustva onih koji su prošli radionice, ali i njihove praktične vještine s kojima mogu biti itekako ponosni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno