Po struci je trener kondicijske pripreme sportaša, licencirani je ispitivač i trener Hrvatskog taekwondo saveza, a posjeduje i licence Europske i Svjetske taekwondo unije bez kojih nastupi na G turnirima nisu mogući. Ukratko, radi se o Jasmini Lucić, trenerici u Taekwondo klubu Sajnami i dobitnici priznanja za najuspješnijeg trenera grada Vinkovaca.

Znanje u struci koje je na zavidnoj razini, Jasmina je stekla na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a osim taekwondo treninga, provodi i kondicijske treninge i za druge sportaše, za tenisače i nogometaše te rekreativce.

Kako kaže, taekwondo je počela trenirati davne 1986. godine u TK “Vinkovci”, sasvim slučajno, kada je počela trenirati sa starijim bratom. On je ubrzo odustao, a Jasmina je ostala i to pokazalo izvrsnom odlukom koja joj je donijela brojne lijepe trenutke i uspjehe.

“Moji ozbiljniji taekwondo koraci su krenuli u 16-toj godini kad sam započela rad s trenerom Zoranom Duževićem iz TK “Orion” iz Zagreba za koji sam kasnije i nastupala. Aktivno sam se natjecala 16 godina, a s borilišta me udaljila teška upala pluća poslije koje se više nisam vratila u borbu“, pojasnila je Lucić.

Unatoč preranom napuštanju borilišta, Jasmina je osvajačica državnih medalja u svim uzrastima, u oba stila taekwondoa, 7 puta zaredom bila je seniorska prvakinja Hrvatske, kao juniorka osvojila je 2. mjesto u Europi, a 5. u svijetu. Osvojila je ona i turnire Croatia Open, Austria Open te je uzela srebro na Slovenia Openu. Itekako zavidni rezultati zahvaljujući kojima se Jasmina nikada nije odmakla od ovog sporta.

1997. godine bila je jedna od osnivačica taekwondo klub “Otok” za koji se natjecala i u kojemu je do 2006. godine bila glavna trenerica. 2003. godine osnovala je TK “Sajnami” u kojem i sada radi kao glavna trenerica. Nije više mogla trenirati, stoga je jedini logičan potez bio – postati trenericom.

Kad pogleda obje strane ovog sporta, Jasmina se ne može odlučiti koja je “teža“. Kako kaže, obje imaju svojih mana i prednosti.

“Dok sam trenirala svega sam se odricala, skidala kile, ujutro ustajala da napravim trening prije škole, pa trening navečer i stalna putovanja. Kao trenerica je lakši ovaj dio oko priprema, jer ja njih gledam dok ujutro trče i vičem dok navečer treniraju, ali onda dolazi natjecanje gdje jednako ginemo. Ja vozim dok oni spavaju, dok se oni bore ja moram biti više koncentrirana i svaku borbu proživljavam s njima“, rekla je.

Radom do uspjeha

Jasmina smatra da je interes za taekwondom u Vinkovcima dobar, budući da nemaju mjesta za primiti nove članove. “Taekwondo je najbrže rastući sport u svijetu, u zadnje vrijeme i u Hrvatskoj, a kažu da je najbrojniji pojedinačni sport“, dodala je te istaknula kako taekwondo jednako jača i razvija lijevu i desnu stranu tijela, troši puno kalorija i jača psihu.

Nije krila ni ponos kada je osvojila priznanje za najuspješnijeg trenera grada Vinkovaca u 2018. “Meni kao sportašici svaka nagrada je bitna i puno mi znači, jer iza svake nagrade stoji višegodišnji rada. Osvojila sam brojne nagrade, još samo da dočekam onu za životno djelo i sve je tu“, našalila se Jasmina i dodala kako joj je posebna nagrada bila što su ljudi iz stručnog stožera HTS-a prepoznali njezin rad te pružili joj priliku da sjedne na klupu Hrvatske reprezentacije.

Ponosna je i na sve Sajnamovce koji su u 15 godina napravili velike rezultate i uvijek daju 100% od sebe. Kako kaže, kada vidi kako ginu na tom borilištu, onda ni njoj ništa nije teško, oni su ti zbog kojih svaki dan ide na trening i vikendom na put: “Volimo to, radimo srcem, dajemo sebe i nikog se ne bojimo, što je bolji natjecatelj ispred nas, pobjeda nam je draža“.