Kontaktirajte nas

Aktualno

Tri nove učionice za učenike s posebnim potrebama

Objavljeno

-

Još od početka devedesetih godina u vinkovačkoj osnovnoj školi „Antun Gustav Matoš“ nalaze se Posebni odjeli u kojima se školuju učenici s intelektualnim teškoćama. Ove školske godine broje ukupno 68 učenika, a svi oni uskoro će nastavu pohađati u novim prostorima.

U Posebnim odjelima prve škole učenici se školuju prema Posebnom programu uz individualizirane postupke te Posebnom programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada uz individualizirane postupke. Kvalitetan rad i svakodnevno učenje prepoznato je u brojnim mjestima naše županije, pa upisno područje škole, osim grada Vinkovaca, obuhvaća i Otok, Privlaku, Gradište, Babinu Gredu, Cernu, Bošnjake, Županju, Štitar, N. Jankovce, Jarminu, Vođince, Ivankovo, Stare Mikanovce i Andrijaševce. 68 učenika raspoređeno je u sedam odgojno obrazovnih skupina, četiri kombinirana razredna odjela, jedan produženi stručni postupak, a organizirana je i nastava u kući za ukupno sedam učenika. Učenici na nastavu dolaze u prijepodnevnoj smjeni.

„Kako  u proteklih nekoliko godina imamo povećanje broja učenika koji početkom godine upisuju naše Posebne odjele, u protekloj godini smo imali poteškoća s organizacijom nastave u smislu broja učenika u razrednim odjelima. Potencijalno smo u potrebi organizirati nastavu u poslijepodnevnoj smjeni što većini ovih učenika i njihovih roditelja predstavlja problem jer su u to vrijeme oni često na terapijama ili nekakvim dodatnim aktivnostima i liječničkim pregledima“, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun, dodavši kako je i za većinu učenika organiziran i poseban prijevoz prema Zakonu o odgoju i obrazovanju koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Isto tako, dio učionica razredne nastave redovnih odjela prenamijenjeno je u učionice za učenike s teškoćama čime se popunjavaju prostorni kapaciteti škole glede broja raspoloživih učionica za odvijanje nastave. U narednim godinama izgledno je još veće povećanje broja učenika ovih odjela temeljem zahtjeva drugih škola za primjerenim oblikom školovanja njihovih učenika.

Ukupan broj učionica koje koriste Posebni odjeli u školi je trenutno 11, a u ovim uvjetima izmjene organizacije rada škole uvjetovane COVID19 epidemijom uspjeli su osigurati učionice i prostor za nastavu u jednoj smjeni. Ukoliko bi se nastava vratila u redovni ritam i organizaciju, imali bi prostorni problem u organizaciji rada u Posebnim odjelima te bi vrlo vjerojatno morali organizirati nastavu u dvije smjene.

Međutim, prostorni problem uskoro će biti riješen jer sljedeći tjedan kreću radovi adaptacije potkrovlja. Naime, u zgradi škole se iznad učionica Posebnih odjela nalazi kat u kojemu je predviđeno uređenje nekoliko učionica i trim-dvorana za učenike s teškoćama. U ovome dijelu zgrade predviđeno je i dizalo za učenike, a učenici koriste i kat škole za nastavu. Ukupna kvadratura dijela zgrade u kojemu se nalaze učionice Posebnih odjela iznosi 365m2, dok bi se adaptacijom potkrovlja ova kvadratura povećala za dodatnih 350m2, učenici bi dobili tri nove, uređene učionice te trim-dvoranu za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i nove sanitarne čvorove.

„Dobit ćemo primjereniji prostor za održavanje nastave jer se povećava broj djece u zadnjih nekoliko godina i imamo potrebu za novim učionicama. Radovi bi trebali početi ovih dana, kada se steknu svi uvjeti. Trajali bi do Uskrsa, a provodit će se u dvije faze – prva kreće sada, a druga početkom sljedeće godine“, pojasnio je Dragun.

U protekloj godini škola je izradila projekt adaptacije toga dijela zgrade te je trenutno u tijeku proces osiguravanja financija za ostvarenje spomenutog projekta. Prema Projektu, vrijednost ovih radova procijenjena je na 1.009.462,25 kuna s PDV-om. Županija Vukovarsko-srijemska osigurat će 400 tisuća kuna, a Grad Vinkovci ostatak.

Aktualno

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Objavljeno

-

Napisao/la

    110 pregleda

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar, završilo je 26:26.

Bio je to vrlo izjednačen susret, a prednost je gotovo uvijek bila na Spačvinoj strani, ali nikad nije prelazila 3 gola razlike. U tijesnoj i dramatičnoj završnici rukometaši Josipa Mečića imali su 26:24 četiri minute prije kraja utakmice. No, Rudar tada radi seriju od 2:0 i dolazi do važnog boda. Kada na gostovanju imate vratare koji vam obrane 16 lopti, kao što su to napravili golmani Rudara, bod je najmanje što trebate uzeti. S druge strane nešto malo lošiji bio je Nikola Ćirović koji je imao ukupno 11 obrana. Igrač utakmice je bila gostujuća petnaestica Andrej Trčak s 10 golova, a Vignjević i Mažurana za Spačvu su zabili 6.

Spačva nije uspjela iskoristiti priliku za bijeg s dna tablice, ostala je zadnja momčad Lige A sa samo 3 boda. U sljedećem kolu Spačva će ugostiti Umag koji je poraž kod Poreča s 26:19, a utakmica je u subotu.

Nastavi čitati

Aktualno

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

Objavljeno

-

Napisao/la

    109 pregleda
U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod budnim okom trenera Zvonimira Pintera, odmjerili su snage sa 176 vršnjaka iz Vukovara, Sl. Broda, Virovitice, Osijeka i Siska. Kristijan Rohalj bio je zlatni četiri puta u pojedinačnim trkama i brončani u štafeti. Jakov Božić okrunio se s 5 pojedinačnih srebrnih medalja i jednom brončanom u štafeti. Bruno Ćorić osvojio dva zlata, dva srebra i jednu broncu.
Od ostalih rezultata izdvajaju se sljedeći:
Jakov Svetić bronca na 50 delfin
Filip Japundžić bronca na 50 prsno
Frane Marinčić bronca 50 m leđno
Toni Schweizer bronca na 50 m slobodno
Pia Tolušić bronca na 50 m prsno i bronca u štafeti
Bruna Klepo bronca u štafeti
Na drugom kraju Lijepe naše, točnije u Čakovcu, ovaj vikend u organizaciji HPS -a, održava se Regionalni razvojni kamp. VPK predstavljaju: Nika Cajner, Tomo Petrinić, Gabriel Petričević, Marko Polešćuk, Fran Budimir i Jurica Dragun te trener Josip Gajčević kao pomoćnik koordinatora kampa. Provedbom testiranja u dvorani i bazenu prikupljaju se podaci koji će biti ujedno i na službenoj stranici Saveza i na taj se način unapređuje plivački sport.

Nastavi čitati

Aktualno

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620 natjecatelja iz 70 klubova na turniru su nastupila i 2 mlada člana Karate kluba “Vinkovci” koji su ostvarili izvrsne rezultate u borbama. Osvojena su dva odličja.

Ivan Slaviček zaslužio je drugo mjesto u kategoriji 2012. godište do 25 kg. Od prošle godine Ivan je znatno napredovao. Na istom prvenstvu prošle godine bio je brončani. Mislav Iličić donio je u Vinkovce brončanu medalju osvojivši je u kategoriji 2009. godište do 40 kg. Mislav je ponovio svoj rezultat sa prošlog Prvenstva Hrvatske i dokazao da je i dalje u vrhu svoje iznimno jake kategorije.

Natjecatelje su vodili treneri Pamela Joskić i Jakov Šikić. Ovi rezultati odraz su kvalitetnog i stručnog rada u klubu proteklih nekoliko godina od kada su uvedene promjene na svim razinama. Klub je to čiji se članovi u zadnje četiri godine redovno u grad vraćaju sa državnim odličjima oko vrata te je iz godine u godinu vidljiv znatan napredak, čak i unatoč korona krizi. Podsjetimo, 2018. godine bila je jedna državna medalja, 2019. godine dvije, 2020. godine tri a ove 2021. godine već četiri državne medalje što je najbolji klupski rezultat do sada. I to nije sve za ovu godinu, već početkom idućeg mjeseca u Slavonskom Brodu na Prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste u katama, klub će imati jednu predstavnicu od koje očekuje također uspješan nastup.

Karate klub “Vinkovci” u studenom se okreće pripremama za polaganje pojaseva. Ispit će se održati sredinom prosinca za sve članove pa ovim putem poziva sve zainteresirane mlade školarce da se priključe ovom uspješnom klubu i već krajem godine polože ispit za svoj prvi karate pojas.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 10 sati

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar,...

Aktualnoprije 12 sati

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod...

Aktualnoprije 14 sati

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620...

Aktualnoprije 15 sati

Velika gesta mladog Privlačanina

Student strojarstva i rođeni Privlačanin Ilija Lučić, inače u slobodno vrijeme zaljubljenik u rukomet, odlučio je povezati svoju ljubav prema...

Aktualnoprije 17 sati

U Hrvatskoj 2293 nova slučaja zaraze koronavirusom, 28 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2293  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 28 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 18 sati

Veselčić, Drmić, Pejić i Ljoljo slavili u mini finalima Ljetne županijske teniske lige

Lijepa teniska priča rekreativaca pod nazivom Ljetna županijska teniska liga okončana je jučer završnim turnirom na terenima INA-e na Slaviji,...

Aktualnoprije 20 sati

Damir Kalapati – Fik: Odlučio sam, neću se predati, idem u proboj. Ili izlazim, ili ne, treće opcije nije bilo

Njegova priča zavjet je od zaborava za prijatelje i suborce braću Vlatka i Zvonka Baloga, Mihajla Leta, Željka Patarića, Krešimira...

Aktualnoprije 21 sat

U županiji 74 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 74 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije