Još od početka devedesetih godina u vinkovačkoj osnovnoj školi „Antun Gustav Matoš“ nalaze se Posebni odjeli u kojima se školuju učenici s intelektualnim teškoćama. Ove školske godine broje ukupno 68 učenika, a svi oni uskoro će nastavu pohađati u novim prostorima.

U Posebnim odjelima prve škole učenici se školuju prema Posebnom programu uz individualizirane postupke te Posebnom programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada uz individualizirane postupke. Kvalitetan rad i svakodnevno učenje prepoznato je u brojnim mjestima naše županije, pa upisno područje škole, osim grada Vinkovaca, obuhvaća i Otok, Privlaku, Gradište, Babinu Gredu, Cernu, Bošnjake, Županju, Štitar, N. Jankovce, Jarminu, Vođince, Ivankovo, Stare Mikanovce i Andrijaševce. 68 učenika raspoređeno je u sedam odgojno obrazovnih skupina, četiri kombinirana razredna odjela, jedan produženi stručni postupak, a organizirana je i nastava u kući za ukupno sedam učenika. Učenici na nastavu dolaze u prijepodnevnoj smjeni.

„Kako  u proteklih nekoliko godina imamo povećanje broja učenika koji početkom godine upisuju naše Posebne odjele, u protekloj godini smo imali poteškoća s organizacijom nastave u smislu broja učenika u razrednim odjelima. Potencijalno smo u potrebi organizirati nastavu u poslijepodnevnoj smjeni što većini ovih učenika i njihovih roditelja predstavlja problem jer su u to vrijeme oni često na terapijama ili nekakvim dodatnim aktivnostima i liječničkim pregledima“, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun, dodavši kako je i za većinu učenika organiziran i poseban prijevoz prema Zakonu o odgoju i obrazovanju koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Isto tako, dio učionica razredne nastave redovnih odjela prenamijenjeno je u učionice za učenike s teškoćama čime se popunjavaju prostorni kapaciteti škole glede broja raspoloživih učionica za odvijanje nastave. U narednim godinama izgledno je još veće povećanje broja učenika ovih odjela temeljem zahtjeva drugih škola za primjerenim oblikom školovanja njihovih učenika.

Ukupan broj učionica koje koriste Posebni odjeli u školi je trenutno 11, a u ovim uvjetima izmjene organizacije rada škole uvjetovane COVID19 epidemijom uspjeli su osigurati učionice i prostor za nastavu u jednoj smjeni. Ukoliko bi se nastava vratila u redovni ritam i organizaciju, imali bi prostorni problem u organizaciji rada u Posebnim odjelima te bi vrlo vjerojatno morali organizirati nastavu u dvije smjene.

Međutim, prostorni problem uskoro će biti riješen jer sljedeći tjedan kreću radovi adaptacije potkrovlja. Naime, u zgradi škole se iznad učionica Posebnih odjela nalazi kat u kojemu je predviđeno uređenje nekoliko učionica i trim-dvorana za učenike s teškoćama. U ovome dijelu zgrade predviđeno je i dizalo za učenike, a učenici koriste i kat škole za nastavu. Ukupna kvadratura dijela zgrade u kojemu se nalaze učionice Posebnih odjela iznosi 365m2, dok bi se adaptacijom potkrovlja ova kvadratura povećala za dodatnih 350m2, učenici bi dobili tri nove, uređene učionice te trim-dvoranu za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i nove sanitarne čvorove.

„Dobit ćemo primjereniji prostor za održavanje nastave jer se povećava broj djece u zadnjih nekoliko godina i imamo potrebu za novim učionicama. Radovi bi trebali početi ovih dana, kada se steknu svi uvjeti. Trajali bi do Uskrsa, a provodit će se u dvije faze – prva kreće sada, a druga početkom sljedeće godine“, pojasnio je Dragun.

U protekloj godini škola je izradila projekt adaptacije toga dijela zgrade te je trenutno u tijeku proces osiguravanja financija za ostvarenje spomenutog projekta. Prema Projektu, vrijednost ovih radova procijenjena je na 1.009.462,25 kuna s PDV-om. Županija Vukovarsko-srijemska osigurat će 400 tisuća kuna, a Grad Vinkovci ostatak.