24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Trodnevna radionica “Gluma i lutkarstvo kao trening za svakodnevni život”

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Trodnevna radionica glume i lutkarstva održat će se u atriju Muzeja grada Iloka od 30. kolovoza do 1. rujna u vremenu od 16 do 19 sati. Namijenjena je osnovnoškolcima od 1. do 8. razreda, a polaznici će biti podijeljeni u dvije grupe – od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Maksimalan broj polaznika radionice je 16.

Prvi dan radionice zamišljen je kao međusobno upoznavanje grupe i upoznavanje s materijalom kojim će se igrati naredna dva dana. Polaznici će naučiti da predmet animacije, odnosno lutka, može biti bilo koji predmet pa tako i obična čarapa od koje će izraditi lutku. Tijekom same izrade važno je poticati njihovu maštu i originalnost kako bi samostalno stvorili produkt koji će kasnije poslužiti kao prijenosnik scenskog sadržaja.

U drugom danu radionice kroz razne će se vježbe osvijestiti dva glavna glumačka instrumenta – tijelo i glas. Važno je probuditi i osvijestiti socijalnu i emocionalnu inteligenciju, maštu, kreativnost, motoriku i koncentraciju. Naučit će kroz igru opustiti tijelo i kontrolirati tremu kako bi javni scenski nastup bio što uspješniji.

Treći dan radionice naučit će kako se pravilno kreira lutkarska etida s početkom, zapletom, vrhuncem i krajem. Priče iz etida bazirat će se na sadržaju iz lektira. Naučit će razmišljati izvan okvira same priče odnosno lektire te koliko daleko njihova mašta može posegnuti za lutkarsko scenskim rješenjem.

U srijedu, nakon radionice u 19:30 sati, održat će se javna prezentacija radionice pred publikom, odnosno roditeljima, rodbinom i prijateljima polaznika, ali i svima zainteresiranima.

Cilj radionice ogleda se kroz sposobnost snalaženja u nepredvidivim situacijama i inteligencija. Kako bi bili što uspješniji u školi, poslu i životu općenito, nije dovoljno samo “knjiško izdanje”. Prvotni cilj radionice je razviti socijalnu i praktičnu inteligenciju, kroz razne glumačke i lutkarske vježbe pripremiti ih za izvanredne situacije i okolnosti kako bi naučili što brže i bolje reagirati. Uz razvijanje više vrsta inteligencija potrebno je pokrenuti maštu i originalnost vlastite kreacije koju će dobiti kroz izradu lutaka i osmišljavanje lutkarsko rješenja. Kroz igru s lutkom, naučit će stvarati scenski sadržaj čija okosnica priče proizlazi iz lektire (približiti im samo čitanje lektira i način gledanja na knjige i likove u njima).

Prijave se vrše na e-mail adresu katarina.sestic@gmail.com ili broj mobitela 099 747 4612, a u njoj je bitno napisati ime i prezime, dob polaznika i mjesto iz kojeg dolazi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno