Kontaktirajte nas

Aktualno

Suradnja ravnatelja, profesora i učenika za primjer drugima

Objavljeno

-

U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima trenutno se nalaze tri gradilišta, koja su sve samo ne specifična. Naime, pregrađuju se četiri učionice i prave novi profesorski kabineti, uređuje se učionica za 3D print i pri kraju je renovacija teniskih terena, a za sve radove zaduženi su, ni manje ni više, nego učenici sa svojim profesorima i ravnateljem.

Sve je započelo oslikavanjem školskih zidova i „dosadnih” drvenih prednjica ormara koje sada krase neka od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela kao što su Picassova „Guernica”, Munchov „Krik” ili pak moderna verzija Warholove „Merlinke” za što su najzaslužniji sad već bivši učenici arhitektonskog smjera.

Za ugodniji boravak u školi, prenamijenjen je prostor za moderan učenički kutak sa 75-inčnom televizijom u kojem su prigodno priloženi učenički radovi, a prije pandemije u njemu se nalazio i aparat za kavu koji trenutno zbog mjera još nije vraćen na svoje mjesto. Radovi su se nastavili odmah pored učeničkog kutka. Naime, četiri učionice, zbog manjeg broja učenika u razrednim odjelima, smanjene su za nekoliko kvadrata i od preostalog prostora napravljeni su profesorski kabineti, za čije su radove, od uređenja, bojanja, gradnje pregradnih zidova, instalacija i svega što je bilo potrebno, bili zaduženi učenici svih smjerova pod budnim okom svojih profesora. „Svi se radovi odrađuju u sklopu praktične nastave u školi, na kojoj inženjeri odrađuju taj dio posla s učenicima, a svi zajedno pokušavamo oplemeniti prostor da njima bude što ugodnije provoditi vrijeme u školi”, rekao je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića dodavši kako predviđaju da će radovi biti završeni do početka nove školske godine.

 

Učenici su bili zaduženi i za uređenje sobe s 3D printerima, kojih trenutno imaju 23. Cijela priča s 3D printom započela je prije šest, sedam godina kada su posjedovali samo pet komada, a svoj je uzlet doživjela upravo za vrijeme pandemije. Suradnjom s Hrvatskom liječničkom komorom učenici Tehničke škole su za svakog studenta Medicinskog fakulteta u Rijeci „isprintali” po jedan vizir, nakon čega su ih napravili oko 15.000 i za sve bolnice po Hrvatskoj i šire kojima je bilo potrebno. Suradnja s Riječkim fakultetom medicine nastavila se i danas, i to kroz print pomagala za uzimanje uzorka stolice bez kontaminacije.

Iako je ova moderna učionica opremljena svim potrebnim, zbog manjka prostora u tijeku je i uređenje multifunkcionalne sobe s terasom, studijem za snimanje predavanja i lansirnom rampom za dronove. „Idealno bi bilo da smo imali dovoljno novca da angažiramo neku firmu da nam to napravi, ali ovako nam je draže i što bi se reklo slađe jer će učenici imati više iskustva. Oni svakako sve to rade na praktičnoj nastavi, nakon čega se njihov rad baci u građevinski otpad, smatram da je bolje da rade u stvarnim uvjetima i da njihov rad bude trajniji i korisniji i njima i školi”, rekao je Vukušić. Učenici na raspolaganju imaju i tri industrijska robota koje direktno programiraju i tako stječu iskustvo za rad. „Nastojimo se modernizirati jer su nove generacije naviknute na raznorazne ekrane i na taj način bolje prate nastavu i uključuju se”, dodao je.

Profesori tjelesne nastave iz sve tri škole sa svojim učenicima uredili su tenisko igralište. Promijenili su dio krovišta, zalijepili stiropor te obnovili fasadu. U unutarnjem prostoru napravljene su dvije nove kupaonice, profesorski kabinet i prostor za učenike u kojemu će biti postavljeno platno i projektor za održavanje teorijskog dijela nastave.

Osim svih dosad odrađenih radova i onih u tijeku, u planu imaju izradu svojih 3D printera i otvaranje regionalnog servisa za iste, kupnju još jednog robota te provođenje niza projekata kroz koje bi u suradnji s ekonomskim i tehničkim školama iz Makedonije, Slovenije i Srbije otvorili svoju online trgovinu gdje bi prodavali svoje rukotvorine.

U suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek od jeseni se u prostorijama Tehničke škole „Ruđer Bošković” otvara dislocirani preddiplomski redoviti stručni studij računarstva, a planira se upis 30 do 40 studenata.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    0 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    42 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sekundi

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 1 sat

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 2 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 2 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 4 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 4 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 5 sati

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 5 sati

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Najčitanije