U sklopu projekta “Donacija humanitarnih paketa” turska međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju TIKA uručila je danas 200 paketa Vukovarsko – srijemskoj županiji, a koja će ih proslijediti centrima za socijalnu skrb u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, a oni obiteljima u potrebi.

Donaciju je u ime Vukovarsko – srijemske županije primio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Darko Dimić, a uručio mu ih je ispred Turske agencije za suradnju i koordinaciju-TIKA, koordinator-ataše Haşim Koç.

“Međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju TIKA koja ima svoj ured u Zagrebu, već dugi niz godina pomaže našu županiju, još iz doba poplava u županjskoj Posavini. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane i koje ćemo u ovo vrijeme ugroze od virusa COVID 19, s kojom se u našoj županiji svakodnevno i uspješno borimo proslijediti najpotrebitijim obiteljma, a dio paketa biti će upućen i u općinu Gunja.”, rekao je pročelnik Dimić.

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Hasim Koc rekao je kako su u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada su poplave zahvatile županjsku Posavinu. TIKA je, podsjetio je Koc, provela razvojni plan u okviru kojeg je pružena pomoć porodicama u poplavljenoj Gunji. Koc je dodao kako su u sklopu projekta za 50 obitelji donirani plastenici, te za 50 njih steone krave. Isto tako, TIKA je zaslužna i za djelomičnu restauraciju Islamskog kulturnog centra i džamije oštećene u poplavama.

“Nalazimo se u mjesecu ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti to ove godine realizirati zbog pandemije koronavirusa kojom je jednako pogođena i Hrvatska i Turska odlučili smo se organizirati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati potrebitim obiteljima. U Hrvatskoj ćemo podijeliti ukupno 1100 paketa vrijednosti 50 tisuća eura, a Vukovarsko-srijemska županija je prva u koju smo došli. Nakon Vinkovaca, akcija se nastavlja u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i završava u Zagrebu.”, rekao je Haşim Koç i za kraj poželio svima  da se ova situacija s korona krizom što prije smiri i da se vratimo normalnom životu. 

Pojedinčana vrijednost doniranih paketa je oko 350,00 kuna a sadrži prehrambene namirnice koje proizvodi hrvatska tvrtka “Podravka”.

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA međunarodna je agencija Republike Turske koja postoji u 60 zemalja svijeta. Ured u Hrvatskoj otvoren je u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, te djeluje u suradnji i uz podršku tijela lokalne i regionalne vlasti, institucija i ministarstava.