32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Tuzlanski Univerzitet Angele Merkel (U.A.M.) objavio singl kao ogledalo društva

Više od autora

- vl promo-


U.A.M. (Vazduh, single) [St]Meša Selimović, jedan od najpoznatijih bosanskih književnika bio je inspiriran suštinskim temama Bosne. ‘To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom.’

Tridesetak godina kasnije još jedan Selimović, Adis iz tuzlanskog benda Univerzitet Angele Merkel, dijeli stajalište poznatog brata svog djeda. U art videospotu koji prati njihov posljednji singl ‘Vazduh’, zbog budućnosti društva u kojem žive, pokušavaju ostaviti barem neki mali signal, otpor prema postojećim problemima.

‘Najgore je od svega što se ta historija ne prestaje poigravati jer izgleda smo mi zaista pomalo čudan narod. Ono što se mi bojimo jest da ni sama Europska unija više nema neke ozbiljne planove za nas. Otuda ovakav pristup jer nije ovo pamflet. Kod nas nema neke ozbiljne politike, ideje još manje, samo smo malo tužni jer izborom te većine svi tonemo u iluziju. Tako da vjerojatno Europa danas vrši segregaciju društva pa to što ostane u BiH, snađite se.’ objasnio je Adis Selimović.

Redatelj videospota je Vedran Štefan. Tekst i glazbu potpisuje Adis Selimović, aranžman zajedno sa Đanijem Pervanom i Vedranom Sijerčićem, a sve je producirao Vlado Džihan.

UNIVERZITET ANGELE MERKEL (U.A.M.): VAZDUH [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno