33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

U đakovačkom muzeju sutra otvorenje izložbe “Put, istina i život” Vinkovčanina Branka Bazine

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu sutra će biti otvorena izložba vinkovačkog umjetnika Branka Bazine pod nazivom „Put, istina i život”, kao dio sakralnog ciklusa „Križni put u kamenu”. Na temu muke Kristove bit će izloženo 14 reljefa u kamenu.

“Križni put u kamenu” autorsko je djelo kipara i slikara Branka Bazine iz Vinkovaca koje je ostvareno od 2012. do 2014. godine. Ciklus se sastoji od 14 reljefa uklesanih u bračkom bijelom kamenu, dimenzija 65x97x5 cm.

Bazina je istaknuo da mu je za svaku postaju trebalo dva mjeseca rada, a posebno mu je zadovoljstvo činio rad u bračkome bijelom kamenu.

„To je najpoznatiji hrvatski kamen, kamen podatan, zahvalan, koji se dade lijepo obrađivati, kamen koji traži ljubav i strpljenje no na koncu to i vraća. Tema otkupljenja grijeha i muke Kristove upravo i zahtjeva polagan rad i promišljanje“, rekao je ovaj umjetnik na otvorenju ove izložbe u galeriji Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ prije nekoliko godina.

Otvorenje izložbe zakazano je za sutra u 11 sati, a za javnost će biti otvorena do Uskrsa.

Branko Bazina do danas je priredio 36 samostalnih izložbi od Vinkovaca, Osijeka, Mostara do Rima i Toronta, a ujedno je izlagao na preko 70 skupnih izložbi i likovnih kolonija. Radi figuralne skulpture u drvu, kamenu i bronci te slika u tehnici ulja na platnu i pastelu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno